Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Seçimler ve kış yaklaşırken Kütahya öngörüleri

Seçimler ve kış yaklaşırken Kütahya öngörüleri
 

Yerel seçimlerin hızla yaklaştığı şu günlerde partilerin adayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Seçimlerde Kütahya için çalışacak kimse, kim hayırlısı ise o seçilsin. Vatandaş kendisine yakışan adayı mutlaka seçecektir.

Kütahya belediye başkanlığına kim gelirse gelsin üzerinde durulması gereken sorunların sayısı hiç de az değil. Allah yardımcısı olsun. Ancak öncelikle belediyeye stratejik bir yönetim anlayışını getirmesi gerekiyor. Stratejik yönetim anlayışından kastımız hizmetlerde bir standardın getirilmesi, yapılan işlerin planlanmasından uygulanmasına kadar vatandaşın hayatını kolaylaştıracak hizmetleri hayata geçirmesi, çalışmaların planlanmasından uygulanmasına kadar etkin bir kontrol sisteminin kurulması. Vatandaşın yönetime katılımının sağlanmasıdır. Başkan olarak belediyenin tüm çalışma alanlarını tek başına kontrol edebilmesi mümkün olmayabilir. Özellikle şeffaf bir yönetim anlayışının gereği olarak elektronik ortamın vatandaşla iletişim aracı olarak etkin bir şekilde kullanılması. Beyaz Masa türü belediyeye ulaşma kanallarının gerçekten açık tutulması, derdini dile getirmek isteyen vatandaşa bu fırsatı her yerde ve en kolay bir şekilde sunan imkanlar hazırlanması. Bu kanallar belediye başkanının belediyeye hakim olmasını da kolaylaştıracaktır.

Son günlerdeki belediye hizmetlerini görünce insanın neredeyse her ay seçim olsa diyesi geliyor. Zira seçimlerin gelmesi belediye hizmetlerinin de daha çok görülmesine yol açıyor. Bu ülkemiz ve ilimiz açısından ne yazık ki hiç de hoş olmayan bir durum. Seçimden seçime hizmet anlayışı insana verilen değerin de bir göstergesi.

Yukarıda hizmetlerin sunulmasında standartlaşmadan söz etmiştim. Bundan kastım belediyenin bir yerde, bir muhitte sunduğu hizmeti şehrin her yerine aynı şekilde ulaştırabilmesi sürecinde olması gereken standarttır. Şehrin merkezinde hazırlanan otobüs durakları sadece şehrin merkezi ile sınırlı kalmamalı. En ücra yerlere kadar otobüs duraklarının tümü aynı niteliklere sahip olmalı. Bir yerde cicili bicili durak yapıp bir başka yere sadece levha koymak veya küflü, boyasız demir yığını haline gelmiş durakları olduğu gibi bırakmak bu standardın dışında kalmaktadır. Yine kaldırım, yaya yolu gibi alt yapı hizmetlerini sadece belirli yerlere yapıp diğer ihtiyaç olan yerleri görmezden gelmek de benzer bir durumun örneğidir. Şehrin bir yerinde yer alan parklara yayalar için yürüyüş yolu, aydınlatma, spor alanları, oturma yerleri yapıp(Hüsnü Kişioğlu Ortaokulu civarındaki park düzenlemeleri) bir başkasını vahşi otlarla kaplanmış halde bırakmak diğer bir örnek(TOKİ içindeki park alanlarının durumu).

Belediyenin önünde son günlerde sergilenen körüklü otobüsleri hemen herkes görmüştür. Şehrin ulaşımında önemli bir değişim getirecek bu araçların alınması gayet güzel olmuş ancak keşke bu araçların rahat bir şekilde kullanabilecekleri yol, kavşak ve otobüs durakları da yapılmış olsaydı çok daha iyi olurdu. Umalım ki bu araçlar şehir trafiğini tıkayan engellere dönüşmez. Zira başta otobüs duraklarının hemen hiç biri bu uzun araçların yanaşmasına uygun halde değil. Bu araçların vazo meydanında dönüş yapmak istediklerini gözümün önüne getiriyorum da trafiğin halini düşünemiyorum. Çok zor bir ihtimal ama inşallah bu araçlar şehir merkezine girmek zorunda kalmaz.

Son günlerde yol alt yapısının iyileştirilmesine yönelik bazı çalışmalar yapılıyor. Bu da yine sevindirici bir çalışma ancak sadece yolun üst yapısını iyileştirmek ulaşıma olumlu katkı yapmamakta. Yollardaki çalışmaları görünce ulaşım alt yapısı adına ümitlendim diyebilirim. Ama çalışmaların sadece yolun üst yüzeyinin sökülüp yeniden asfaltlanması uygulamasını görünce ümitlerim neredeyse söndü. Yolun üst yapısını düzeltip alt yapıya hiç dokunmamak geçici bir çözümden, söylemek istemiyorum ama adeta göz boyamaktan öte bir anlam taşımıyor gibi görünüyor. Bu asfalt çalışması en geç bir yıl içinde yağmur ve kar yağışlarından sonra bozulup gidecek gibi görünüyor. Yolu yol yapan alt yapı, yağmur sularının, eriyen kar sularının birikmeksizin akıp gidebileceği kanalların, mazgalların yapılmamış olması ilerleyen günlerde göle dönen yollarla karşılaşmaya hazırlanmak gerektiğini düşündürtüyor. Yine yolun yapılışı sırasında eğitim yapılmaması yağan her yağmurun yollarda birikmesine neden olacak gibi görünüyor. TOKİ yolu üzerinde yapılan üst geçit çalışması yakında bitecek ve hizmete girecek olan alana genel bir bakışla bakınca dahi yağmur suyu sorununa yönelik hiçbir çözümün düşünülmediği görünüyor. Yol kenarlarına yapılmış kaldırım taşları adeta yolu göle dönüştürmeye yönelik alınmış özel önlemler gibi görünüyor. Yayalar olarak yolları kullanan vatandaşlarımız araçların geçişi sırasında baştan ayağa ıslanmamak için çok dikkat etmeleri gerekecek. Araçlar ve araç sahipleri de göllenmiş yollarda karşılaşacakları durumlara şimdiden hazırlanması gerekiyor. En iyisi araçların bagajında birer çift çizme bulundurmak. Şimdiden önleminizi alın.

Ali Hikmet DEMİR

Görüş ve Değerlendirmeleriniz için……

alihikmetdemir@gmail.com

 
Toplam blog
: 17
: 937
Kayıt tarihi
: 05.01.11
 
 

İnsanlar toplu halde yaşamak zorunda olan varlıklardır. Toplu halde yaşamak insana kolaylıklar, i..