Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

08 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Seçimler yaklaşırken İzmir

Seçimler yaklaşırken İzmir
 

Siyasi hayatımız için büyük önem arz eden 2011 yılına girmiş bulunuyoruz. Henüz 2011 başları olmasına rağmen siyasette ve özellikle siyasi partilerimizde hareketlilik gözlenmekte, partilerimiz 2011 Haziran ayında yapılacak genel seçimlere kilitlenmiş durumdadır. 

2011 yılının bir seçim yılı olması nedeniyle önümüzdeki günlerde siyasette suların daha da ısınacağı aşikârdır. 

Siyasi partilerimiz milletvekilliği adaylığını düşünen yöneticilerinin bu görevlerden ayrılmalarını belli bir tarih koyarak açıklamış, parti yöneticilerinin de bu takvimlere göre hareket etmelerini istemiştir.. 

2011 genel seçimleri açısından İzmir’i yılın ilk günlerinde mercek altına alıp irdelemeye çalıştığımızda ise , ileriye dönük bir takım sinyalleri de görmekteyiz. 

2010 yılında yapılan referandumda İzmir’de “umduğunu bulamayan” AKP, öncelikle AKP İl Başkanı Sayın Ömür Kabak’ı istifaya zorlamış, Kabak’ın istifası sonrası ise eski MÜSİAD Başkanı Ömer Cıhat Akay’ı atama yoluyla göreve getirmiştir. 

Ömer Cıhat Akay’ın geçmiş ine baktığımız zaman Akıncılar kuşağından gelen ve geçmişte 163. maddeden 20 ay hapis yatmış bir şahıs olması AKP açısından pek de hayırlı bir atama olarak yorumlanması mümkün gözükmemektedir. 

AKP bugüne kadar İzmir’de başarılı olamamış, istediği sonuçları da alamamış bir durumdayken, İl Başkanlığına 163. maddeden hüküm giymiş bir kişiyi ataması İzmir siyaseti açısından bir handikap olarak görülmektedir. 

İzmir’de bugüne kadar AKP’nin elini zayıflatan sebeplere doğru tespitler yapılmadığı ortadadır. 

AKP kurmayları geçmişte söylem ve eylemleriyle birçok hata yapmışlar, bu hatalarının bedelini ise sandıklarda ağır ödemişlerdir. 

Eski Maliye Bakanları Unakıtan “Kasanın anahtarı bende, haberiniz olsun” diyerek İzmir’e mesaj vermek istemiş,  

Başbakan Erdoğan’ın “Gâvur İzmir” söylemleri ise İzmirlileri AKP’den daha da uzaklaştırmış,  

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ESİAD toplantısında İzmir’i temsil eden sivil toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin gözlerinin içine baka baka “İzmir’den armoni çıkmaz, çıksa çıksa, Kakofoni çıkar” diyerek ve İzmir’i “eli yüzü kir pasak içinde” bir çocuğa benzeterek yine AKP adına “affedilmez” hatalar zincirine yeni bir halka eklemiştir. 

AKP İzmir’de tüm bu gelişmeler yaşanırken Milletvekilliğine aday olacak isimlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. AKP’de İzmir, Balıkesir ve Uşak İl Başkanları milletvekilliğine aday olmayacaklarını açıklamışlar, bu anlamda son tarih olan 15 Ocak da bu illerin il başkanları adaylıkla ilgili istifa etmeyeceklerdir. 

AKP’de şu ana kadar adaylıklarını açıklayan iki eski İl başkanı bulunmaktadır. Ömür Kabak ve Ali Aşlık. 

CHP’de ise seçime yönelik çalışmalar büyük bir hızla devam etmekte, İl Başkanı Rifat Nalbantoğlu milletvekili adayı olabilmek için Ankara’nın yolunu tutmuş, Genel Başkan Kılıçtaroğlu’ndan onay almaya çalışmaktadır. 

CHP’de aday olacak partili yöneticilerin görevden ayrılma tarihi 10 Ocak olarak belirlenmiş, adaylık da adı geçenler ise; Karşıyaka İlçe Başkanı Ertem Özen Çiğli İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer ve Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy. 

Yeni Genel Başkan Kılıçtaroğlu 2011 seçimlerinde gençlere ve kadınlara daha fazla şans verileceğini açıklaması, İzmir’i halen 10 milletvekiliyle temsil eden mevcut vekillerinde durumunu tehlikeye sokmuştur. 

Söylentilere göre CHP İzmir’de 10 vekilden ancak iki ya da üçü tekrar aday olabileceklerdir. Bu adayların başında da Oğuz Ayan Ve Mehmet Ali Susam gelmektedir. 

MHP ‘ye gelince; 

MHP genel Merkezi parti yönetici olup aday olmak isteyenlerin 31 Aralık tarihine kadar görevlerinden istifa etmelerini istemiş, bu talimat gereğince de İzmir MHP yöneticilerinden aday olmak isteyenler 31 Aralık tarihi itibariyle partilerinden istifa etmişlerdir. 

İstifa edenlerin başında 12 yıldır aralıksız İl Başkanlığı görevini yürüten Sayın Müsavat Dervişoğlu görevinden istifa ederek adaylığını açıklamıştır. 

İl yönetiminde görev alan ve istifa eden diğer isimlere gelince; 

Ümit Akkuş, Emre Eryıldıran, Hasan Yıldız, Hatice Bölük, Hasan Zerek, Lütfi Kılıç, Mehmet Çelik, Mutlu Acar, Serap Özöktem, Nurettin Tanrıverdi, Turan Gündoğan ve Sedat Demirer.Ayrıca Gaziemir ilçe Başkanı Selahattin Şahin. 

MHP’de bu isimler aday olmak için mücadele edecekler. 

, MHP eski İl Başkanı Sayın Dervişoğlu büyük bir ihtimalle seçilebilecek bir sıralamada yer bulabilecektir. Eski başkanın dışında diğer adayların seçilebilecek yerlerde kendilerine yer bulabilmeleri MHP teşkilatlarının ve Genel Merkezin yapacağı çalışmalarla belli olacaktır. 

MHP yönetiminden istifa eden milletvekili aday adaylarını şüphesiz hepside milletvekilliğine uygun olan isimlerdir. 

Ancak tabloya baktığımız zaman bu isimlerden öne çıkan birkaç adayın şansının daha yüksek olduğu da görülmektedir. 

İstifa etmeden Önce MHP il Başkan Vekili olan, eski bürokrat, Sağlık Bakanlığı Baş Müfettişi Turan Gündoğan, Gaziemir ilçe Başkanı Selahattin Şahin, ve Nurettin Tanrıverdi “ipi göğüslemeye” daha yakın gibi görülmektedir. 

2011 ‘in ilk günlerini yaşadığımız bugünlerde İzmir’de ki siyasi yapının geleceğe dönük ipuçlarını sizlere vermeye çalıştım. Daha sonraki günlerde gelişmeleri vermeye devam edeceğiz. 

Osman Özeker 7.01.2011 

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..