Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '15

 
Kategori
Seçim
 

Seçimlerde, "seçim" ve "seçim sandığı güvenliği" Yüksek Seçim Kurulu'nun görevi midir?

SEÇİM YAKLAŞTI, PARTİLERİN 7 HAZİRAN VAATLERİ ZAMLANDI...

Siyasi partiler, 1 Kasım seçimleri yaklaştıkça, 7 Haziran seçimlerinden sonra rafa kaldırdıkları "seçim vaatleri dosyalarını" raftan indirdiler, gözden geçirdiler ve Amerikan dolarının yükselişini de göz önünde tutarak, vaatlerini zamlandırdılar...

Seçimlere kadar dolar biraz daha artarsa, seçim gününe kadar Amerikan doları biraz daha yükselse ne iyi olur değil mi?(!?)

Ama, bence asıl sorun bu değil; esas sorun bazı köy, mahalle ve mezralarda güvenlik nedeniyle seçim sandıkların daha güvenli yerlere taşınıp taşınmamasıdır...

x        x        x

7 Haziran seçimlerinde, ülkemizin doğu ve güneydoğusunun bazı yerleşim yerlerinde, "seçim rezaleti" olarak adlandırılabilecek bazı olaylar yaşanmış:

-- Bir sandığın tamamında, bir teki dahi "geçersiz olmayan" tüm oylar HDP'ye çıkmış;

-- Bazı sandıklarda o yerleşim yerinin seçmen sayısından daha fazla oylar, yine HDP'ye çıkmış;

-- Bazı yerleşim yerlerine -bloğumun başındaki resimde- giriş yasaklanmış;

-- HDP'ye oy verilmesi için seçmenler ve muhtarlar ölümle tehdit edilmiş...

x        x      x

1 Kasım seçimlerinde, bunlar göz ardı edilemez...Bazı önlemler almak gerekir.

Anayasa'nın 79. maddesinde,  Yüksek Seçim Kurulu'nun sorumluluğu şu özetle şöyle belirlenmiştir: "Seçimler yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır" dendikten sonra, "seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama...."

Anayasa'nın bu maddesine göre, 7 Haziran seçimlerinde, Yüksek Seçim Kurulu'nun görevini yapıp yapmadığı da masaya yatırılıp sorgulanmalıdır bence..

YSK, görevleri içinde bulunan, "seçimim düzeni" ve "dürüstlüğünü" ihlal eden yukarıda verdiğim örneklerdeki "seçim rezaletine" karşı ne yapmıştır acaba?

Bana göre, seçim sandıklarının taşınması bir güvenlik sorunudur ve de Anayasa'nın 79. maddesine  göre, YSK'nun  "seçimlerin güvenliği" ile bir görevi ve sorumluluğu yoktur...Yani, "seçim" ve "seçim sandığı" güvenliği, devletin başka birimleri tarafından sağlanmalıdır.

SONUÇ :

Bu konudaki önerim, seçim sandıklarının taşınması yerine, sandıkların bulunduğu yerlerde kalması ve "seçim, seçim sandığı ve de seçmenlerin güvenliğinin" devlet tarafından sağlanmasıdır...

DEVLETE YAKIŞAN BUDUR...

cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..