Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Seçmek fakat seçilememek

Seçmek fakat seçilememek
 

Seçime uzun zaman var.
Gündemde de bu türden bir tartışma yok aslında.
Ülkemizin başka pek çok sorunu tartışılıyor. Ama ben bu konunun üzerinde durmak istiyorum. Yani seçebilmek fakat seçilememek.

Bildiğiniz gibi kanunlarımız kişilerin reşit olma yaşını 18 olarak belirtmiş. 18 yaşını ikmal eden herkes reşit sayılacak, velayeten kurtulacak, bütün yasal haklarını kullanabilecek, şirket kurabilecek, oy vererek yöneticilerini seçecek ancak nedense seçimlerde aday olamayacak...

18 yaşını tamamlamış olan bir kimseye, devlet memuriyeti hakkını veren , dernek kurma izni veren, evlenip ev kurmasına anne baba olmasına izin veren devlet nedense 18 yaşını tamamlamış bir insanın muhtar olmasına, belediye yönetmesine, vekil olmasına ya da bakan olmasına nedense bit türlü izin vermez.

Bu konuda 18 yaşından itibaren seçme hakkına sahip olan vatandaşlar seçilebilmek için 7 sene beklemeleri gerekecektir.
Bu kuralın gerekliliğini savunurken tecrübeden, liyakattan, kurallara saygılı olmadan dem vuranlar herhalde Meclis Tv'yi hiç izlemiyorlar. Ya da Meclis'teki kavgaları tecrübenin bir gereği sayıyorlar.

Gençleri tecrübesiz olduğu için meclise almayan tecrübeliler, meclis içerisinde 10 yaşında çocuğun bile göstermeyeceği şekilde basit davranışlar gösteriyorlar.

Seçmek ve seçilmek konusunda gösterilen bu tutarsız uygulamalar gençleri devlet meselelerinden uzaklaştırıyor. Sorunlara sadece izleyici koltuğuna oturmalarına neden oluyor. Bu da tabii demokrasi yaşamımızın ileriye gidememesi demek.

Demokratik kurallar bakımından önde olan AB ülkelerinde seçilme yaşına bakıldığında, bu ülkelerin büyük kısmının vatandaşlarına seçme hakkıyla seçilme hakkını birlikte verdiğini bazılarının ise seçme hakkını verdikten sonra 4-5 sene içerisinde seçilme hakkını da verdiğini görebiliyoruz.
Avrupa'da İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ta seçilme yaşı 25 . Fransa'da 23. diğer ülkelerde sınır çok daha düşük: Almanya'da 18, Belçika'da 21, Polonya'da 18, İngiltere'de 21

Nüfusunun büyük oranda yaşlı olduğunu bildiğimiz Avrupa'da gençlerin önü böylesine açılmışken nüfusun ağırlığını gençlerin oluşturduğu ülkemizde gençlerin önüne neden engeller konuluyor bir türlü anlayamıyorum.

Ülkeimzdeki gençlerle ilgili sorunların çözülmesi isteniyorsa derhal seçilme yaşı ile seçme yaşı eşitlenmeli ve 18 yaşını ikmal eden her vatandaş hem seçme hakkına hem de seçilme hakkına sahip olmalıdır.

Pek çok konuda demokratik hak söylemleriyle davranan hükûmet ve muhalefetin temel bir vatandaşlık hakkı olan bu konuda da aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğine inanıyorum.

Saygı ve sevgilerle...

 
Toplam blog
: 47
: 645
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

1987 yılında Konya Ereğli'de doğdum İlköğretim ve Lise öğrenimimi Konya'da tamamladıktan sonra 20..