Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '11

 
Kategori
Kitap
 

Sefilleri okumak

Sefilleri okumak
 

Hayatta insanları etkileyen kitaplar vardır, Sefilleri de bu kitaplara dahil edebiliriz. Dünyanın en ünlü klasik yazarlarından olan Victor Hugo'nun en ünlü eseridir Sefiiler, büyük bir heyecanla soluksuz okuduğum bir eser, Sefilleri okuduğumuzda hayatımıza yeni birşeyler katacağimiz muhakkaktır, hayatın içinden yaşanmış acılar, sevinçleri bir arada anlatan bir baş yapıt Sefiller. 

Asıl anlatmak istediğim Sefiller'de yaşanan acılar, sevinçler hepimizin günlük hayatta karşılaşabileceği olaylar. Her karakterin yaşadıkları toplum olarak bireyler olarak hepimizin yaşadıklarıdır; bir aynadır. 

Mesela baş kahramanımız Jan Valja'nın fedakarlığı, aç kalmamak için yaptığı bir hırsızlıktan dolayı bir ömür kürek mahkumu olması sonra hapisten kaçıp bir servete sahip olması ama bütün servetini fakir fukaraya dağıtıp yine de karnını peynir ekmekle doyurmaya çalışması... acaba kaçımız gerçek hayatta Jan Valjanız. hala var mıdır ölüme terk edilen bir insanı sırtında kilometrelerce taşıyan Jan Valjan'lar,  

Kitabın diğer Sefil kahramanları yasak bir aşktan doğmuş çocuğuyla hayata tutunmaya çalışan Fantine, cocugu için dişlerini ve saçlarını satan fedakar bir annedir Fantine, genç yaşında kahrından ölen bir anne, belki de bizde de çok var bizde de böyle Fantieler... diğer kahramanımız Kozet; çocukluğu dışlamalarla dövülmeyle, itilip kakılmayla, ve en acısı annesinden ayrı geçirmiş bir sefil, bizde de Kozet'ler çok değil midir hala? ya idealleri ve aşkı uğruna ailesinin zenginliğini elinin tersiyle iten her şeyi bir kenara bırakıp sevdiği için her türlü fedakarlığ yapan Mariusa ne demeli? bizde hala var mıdır Mariuslar hala var mıdır aşkın kutsallığını her şeye tercih edenler? 

Victor Hugo bize bu kitapla toplumun insani değerlerinin ne olduğunu hatırlatmış aslında hepimiz birer Jan Valjan, birer Kozet, birer, Fantine, birer Mariusuz... hayati değerlerimize bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkalım. insani değerlerimizden ödün vermeyelim, ahlaka, erdeme toplumsal barışa sahip çıkalım, ve bu dünyaya sefil gelip sefil gittiğimizi unutmayalım... 

Kitabı okunmasını tavsiye ederiim, Victor Hugo insanlığın sefiiliğini gözler önüne sermiş eserinde... 

 

 
Toplam blog
: 31
: 3018
Kayıt tarihi
: 01.07.10
 
 

Kimi eskidiği için yaşar. Kimi yaşadıkça eskir. Ne tohumda keramet. Ne toprakta. Ne başakta. Mari..