Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Şefkatli misin? Peki, Kendine?

Şefkatli misin? Peki, Kendine?
 

Son yılların popüler konusu kendine şefkat. Peki, nedir bu kendine şefkat?

Öncelikle, şefkat duygusunu tanımlayarak başlayalım. Türk Dil Kurumu, şefkati; sevecenlik olarak tanımlıyor. Bazı kaynaklara göre de acıyarak, koruyarak sevme; sevecenlik gibi tanımları var. Ancak burada nüansı göz ardı etmeyelim; acıma duygusu ile şefkati karıştırmayalım.  Acımak, merhamet duygusu ile birlikte başa gelen ya da gelecek bir duruma üzüntü duygusunu da kapsar. Şefkati ise sevgi, sevecenlik, yumuşak davranış, incelikli, sıcak ve içten bir ilgi gibi yorumlamak gerekiyor. En anlaşılır bir örnek verecek olursak, bir bebeğe ya da bir çocuğa baktığınızda hissettiğiniz o duygu.

Başka bir canlıya duyduğunuz o duyguları, kendi içinizde kendinize karşı da duyumsamanız. Size bir derdini anlatan ya da çıkmazda olduğunu düşündüğü bir konuyu sizinle paylaşan arkadaşınıza hangi sözcüklerle, nasıl destek olursunuz? O sözcük ve tavrı kendi yaşantı deneyimlerinizde, kendinize karşı da kullanmanız bir nevi kendinize aynı anlayışla şefkat göstermek aslında.

Kendine şefkat kavramının neyi kapsadığını ve hissettirdiği duyguyu kavrayabilmek bir tek yazı ile mümkün görünmüyor. Derin bir içe bakış yetisi gerektiren ve deneyimleyerek kavranan bir durum.

Herkes bunun farkında olarak içselleştirebilir mi? Hayır.

Zihin oyunlarının farkında olmak, daha derin ruhsal farkındalık gerektiren bu durumu kavrayabilmek gerekiyor. Eğer kişide psikolojik rahatsızlık var ise kendine şefkat göstermede zorlanabilir.

Sosyal medyada kendine şefkati andıran bolca etiketli paylaşımlar görebilirsiniz. Kendimi seviyorum, yaşasın ben gibi :) Burada önemli olan şey derinlik. Kendine şefkat, kendine acımak olmadığı gibi kendini beğenmek de değildir.

Hadi! Bugün kendin için bir şey yap! Çok beğendiğin, kendini özel hissettiren o çantayı al. Kendine bir iyilik yap, kendine iyi davran gibi öneriler de uzun vadede kişiye kendini iyi hissettirmez.

Kişinin kendisine, olduğu haliyle, kabul ve sevecenlikle yaklaşmasıdır. Varoluşunu anlamlı kılma yolunda en önemli adımdır bana göre. Derin bir içe bakış gerektiren!

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

www.dileksoylemez.com

www.instagram.com/dileginimgeleri

 

 
Toplam blog
: 74
: 382
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Kitap: EBEVEYNLİK NOTLARI - Kitapyurdu sitesinde satışta E-kitap: Kişisel Gelişim Değil..