Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Şehir içindeki ölümlü kazaların nedeni hızlanan trafiktir

Şehir içindeki ölümlü kazaların nedeni hızlanan trafiktir
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (24-2-2009, Ankara)


Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da şehir içinde olan ölümlü trafik kazalarından sonra bugün de İstanbul’dan bir haber geldi. Bir taksi aşırı hızdan kontrolü yitirip kaldırımdakilerin üzerine gitmiş ve bir Japon turist ölmüş (1).

Son yıllarda İstanbul’da ve Ankara’da iyi belediyeciği şehrin bütün yollarını alt-üst geçitlerle donatmak sanan belediye başkanları görev yapıyor. Belediye başkanları bu alt-üst geçitlerin sayılarının çokluğunu bir marifetmiş gibi seçim propagandası için kullanıyorlar.

Her alt geçit veya üst geçit insanı şehrinden biraz daha uzaklaştıran çirkin görüntüdür; hızı artırdığı için tehlikeler yaratan kara deliktir; trafiğin yoğun olduğu zamanlarda tıkanıp işe yaramayan, zaten boş olan saatler için yapılmış gibi görünen anlamsız bir çukur veya bir beton yığınıdır.

Şehir içinde trafiğin hızlı olmaması gerekir. Yapılan her alt-üst geçit trafiği biraz daha hızlandırıyor. Hızlandığı zaman şehirde yaşayanlar için ne kadar büyük tehlike olduğunu yaşanan kazalarla öğreniyoruz.

Trafik ışıkları şehir trafiğinin olmazsa olmazlarıdır. Son yıllarda yapılan alt-üst geçitlerle hiç trafik ışığına takılmadan ilerlenen yollar trafik yoğunluğunun azaldığı saatlerde, yeterli denetim de olmadığı için hız düşkünü trafik sapıkları için zevk alanlarına dönüşüyor.

Şehirde alt-üst geçitler olacak elbette, ama şimdiki gibi heryerde değil, yalnızca gereken yerlerde...

Bir belediye başkanı adayı çıksa ve dese ki, o alt geçit çukurlarını dolduracağım, hiç düşünmeden oyumu veririm.

(1) Harbiye’de taksi dehşeti (Milliyet, 18-3-2009): http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&ArticleID=1072675&Date=18.03.2009

Ankara, 18 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..