Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '09

 
Kategori
Sinema
 

Şehir insana, insan insana uzak

Şehir insana, insan insana uzak
 

Sinemada izledikden sonra CNBC-E' nin bir yönetmen 4 film programı çerçevesinde bir kez daha izledim Nuri Bilge Ceylan' nın "Uzak" filmini. Çalıştığı fabrika kriz sonrası kapanan ve gemilerde iş bulmak amacı ile akrabası fotoğraf sanatçısı Mahmut' un yanına İstanbul' a gelen Yusuf' un getirdiği insani duygular ile kalabalık bir kentin insana, kentde yaşayan insanların birbirine uzaklığı çatışıp durur film boyunca.

İnsan insana ağırdır Mahmut'un yaşadığı kocaman ve kalabalık şehirde, tekdüze rahatını bozar başka bir ses, anadolu insanının yürek dolusu umuduyla kalkıp şehre gelen Yusuf fazla gelir bir kente, akrabası Mahmut' a ve en kötüsü de İstanbul' un taşı toprağı altın değildir, kriz fena vurmuştur kenti ve umutsuzca iş arayışları boşunadır.

Filmde yine Nuri Bilge Ceylan' ın fotoğraf gibi akılda kalan sanatsal yanı hayli yüksek görüntüleri birleşiyor usatlıkla anlatılan bu insanı işleyen konuyla. İstanbul' un kar manzarası apayrı bir hava veriyor iki adamın şehirdeki farklı yalnızlıklarına, filmi izlemiş olanlar şöyle bir hatırlasın, izlememiş olanlar ise Yusuf' un poşetin içindeki fareyi çöpe atması ve yeğeni için aldığı bir oyuncağı çalıştırdığı sahnelere dikkat etsinler derim.

Uzak filminin de yarıştığı Ankara Film Festivali' nden dönerken, kendi aracıyla Çanakkale 'nin Çan ilçesi yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu, 28 yaşında hayatını kaybeden, filmde Yusuf karakterini ve Nuri bilge Ceylan filmlerinde ki oynadığı diğer karakterleri ustalıkla canlandıran Mehmet Emin Toprak' ı rahmetle anıyorum. Saygılarımla

Diğer Blog yazılarım için

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..