Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Şehirde Caz Var

Uluslararsı 2. Antalya Akra Caz Festivali başlıyor

Dünyanın önemli caz sanatçıları, Antalya’da düzenlenen 2. Akra Caz Festivali’ne konuk oluyorlar.  İlki geçen yıl düzenlenen Uluslararası Akra Caz Festivali büyük ilgi görmüştü. İkinci kez düzenlenen festivalde, modern ve klasik cazla birlikte, funk, rock, soul ve elektronik tarzla da güçlü bir repertuvar oluşturuldu.

Güneş,mavi ve yeşilin(armoni) oluşturduğu eşsiz manzara eşliğinde, Akdeniz Körfezi ve Beydağları manzarasıyla Akra Hotels bahçesinde gerçekleşecek festival, 19 Haziran’daki “açılış konseri” ile sanatseverlere “merhaba” diyecek. . Festival, Dee Dee Bridgewater’ın 29 Haziran’daki “kapanış konseri”yle sona erecek.

2. Antalya Akra Caz Festivali dev bir isimle başlıyor; gecenin konuğu İspanyol sanatçı Monica Molina! Konser, saat 21.00’de başlayacak. Festival uvertürü diyebileceğim sürprizleri de var gecenin. Akra Jazz Band, Barbaros ve Şallıel Kardeşler’le sahnede olacaklar, açılış konseri öncesinde.

Monica Molina’yı şöyle tanıtmış festival bülteni: “Geleneksel İspanyol ve Latin müziği temalarını kendine özgü yorumuyla birleştiren dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Mónica Molina, büyüleyici sesiyle dikkat çekiyor. Molina; “Tu Despedida” “Vuela”, “De Cal y Arena”, “A Vida”, “Mar Blanca” ve “Autorretrato” albümleriyle aşk rüzgârları estiren bir isim.

Copla şarkılarının efsane şarkıcısı olan babası Antonio Molina’nın izinden giden şarkıcı, melankolik ve romantik sesinin yanı sıra; sahnedeki etkileyici performansıyla dinleyenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor.”

Festivalin 2. Konseri 20 Haziran akşamı yine saat 21.00’de başlıyor. Bir Kübalı konuk olacak “Havana Gecesi”nde; Roberto Fonseca.  “Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca kendine has müzikal yorumunun yanı sıra,  hem solo hem de sahnedeki diğer enstrümanlarla birlikte yaptığı harika doğaçlamalarıyla öne çıkan bir sanatçı.”

Bu konser öncesi de yine ülkemizin önemli caz vokalistlerinden Ece Göksu, Quartet’iyle dinleyici karşısında olacak.

Bir gün aradan sonra 22 Haziran akşamı Iyeoka’ya ayrılmış. Festival Bülteni’nden: “ Nijerya kökenli Amerikalı sanatçı Iyeoka, ilk olarak 2004 yılında The Rock By Funk Tribe grubuyla Black and Blues albümünü yayımladı.

“Yes“ adını verdiği albümüyle geniş bir hayran kitlesi kazandı. Simply Falling şarkısıyla uzun süre dünya listelerinde ilk sırada kalan sanatçı güçlü sesi ve sahne performansıyla dikkat çekiyor. Soul ve rhtyhm’n’blues’a getirdiği yenilikçi tarzıyla Iyeoka dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatacak.”

Iyeoka konseri öncesi de Tin Pan Band adlı grup sahnede olacak.

26 Haziran’da, merakla beklediğimiz değerli piyanist/bestecimiz Fazıl Say konseri var. Say, yine heyecanla beklenen Truva Sonatı ve İzmir Süiti’ni seslendirecek.

Bültenden: “Çanakkale Belediyesi’nin Truva Yılı kapsamında sipariş ettiği Truva Sonatı; 40 dakikalık ve 10 bölümlük bir piyano sonatı…“Truva Sonatı” bölüm başlıkları şöyle; “Ozan Anlatıyor, Homeros “, “Ege Rüzgarları “,“Troya Kahramanları”, “Sparta”, “Helen, Aşk ”, “Troya”, “Aşil”, “Savaş”, “Truva Atı” ve “Sonsöz”.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 150. kuruluş yılı sebebiyle sanatçıya sipariş ettiği ve Say’ın piyano için bestelediği İzmir Süiti Opus 79 ise; Körfez Dalgaları, Brahms İzmir’de, Kordon’da Sessiz Sabah, Chopin İzmir’de, Urla Şiiri, Rahmaninov İzmir’de ve Final Caz-Zeybek bölümlerinden oluşuyor.”

28 Haziran akşamı, virtüözlerin oluşturduğu Moskova Caz Orkestrası eşliğinde Rus saksafoncu Igor Butman konseri var. “Dünyaca ünlü Rus saksafon sanatçısı Igor Butman yaşayan en önemli caz sanatçılarından kabul ediliyor. “Moskova New York arası Caz Köprüsü” olarak nitelendirilen ve bugüne kadar sayısız orkestra ve isimle aynı sahneyi paylaşan Igor Butman’a, Akra Caz Festivali’ndeki konserde 1999 yılında kurulan ve harika müzisyenlerden oluşan Moskova Caz Orkestrası eşlik edecek.”

Aynı akşam Önder Focan’da gitarı ve grubuyla sahnede olacaklar.

Festivalin “Kapanış Konseri” ya da “veda”sı, Dee Dee Bridgewater ilegerçekleşecek. 2010 yılında “En İyi Caz Vokal Albüm”  dalında Grammy ödülü alan konuk sanatçıya, Türkiye’nin virtüoz sanatçılarından oluşan Akra Big Band eşlik edecek.

Festival bülteninden: “Dünyanın en iyi caz vokalistleri arasında gösterilen, toplamda 8 kez Grammy’e aday olan, 1997 yılında “En iyi caz vokal performansı” ve 2010 yılında “En iyi caz vokal albümü” dalında Grammy ödülü kazanan Dee Dee Bridgewater, bu kez Antalya’da dinleyicileri ile buluşacak. Caz klasiklerine getirmiş olduğu sıra dışı yorumuyla dikkatleri üzerinde toplayan Dee Dee Bridgewater’a, konser gecesi Türkiye’nin önde gelen caz sanatçılarından oluşan Akra Big Band eşlik edecek. Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Dexter Gordon ve Max Roach gibi cazın devleri ile aynı sahneyi paylaşan Bridgewater, aynı zamanda Tony ödüllü bir müzikal oyuncusudur ve BM İyi Niyet Elçisi’dir.”

2. Uluslararası Antalya Akra Caz Festivali kapanış günü öğle saatlerinde, bir de “ücretsiz etkinlik” var: “Akra Jazz Talks-Türkiye’nin Caz Haritası”

Ayrıntı: “Akra Jazz Talks bu yıl Yekta Kopan moderatörlüğünde 29 Haziran'da gerçekleşiyor. "Türkiye'nin Caz Haritası" temalı etkinlikte Akbank Caz Festivali ve Aksanat müdürü Derya Bigalı, Türkiye'nin önemli caz sanatçılarından ve Nardis Jazz Club kurucusu Önder Focan ve EFG Londra Jazz Festivali program direktörü Pelin Opcin gibi caz dünyasının önemli isimleri yer alıyor. Etkinlik Akra Hotels'de 14:30'da halka açık ve ücretsiz gerçekleşecek.

Antalya sanat yaşamına renk katan bu değerli festivalin uzun soluklu olmasını dilerim.

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..