Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '10

 
Kategori
Sosyoloji
 

Şehirlerarası Türk toplumu (Kadın erkek ayırımı)

Şehirlerarası Türk toplumu (Kadın erkek ayırımı)
 

Gerçekten anlayamadığım yada anlamak istemediğim şeyler oluyor bazen. Bunlardan biri uçak yolculuğunda bir bayan bir erkek yanyana oturabilirken ve bunda hiç sorun yokken otobüste aynı kuralın geçerli olmaması.. Dün başıma gelen bir olaydan esinlenerek hep içimde kalan bu sorunu haykırmaya karar verdim. İstanbul' dan Sakarya'ya bilet alırken yıllardır alıştığım soruydu yolcu bayan mı, erkek mi? Artık benim normalllerimin arasına girmişti. Bir açıdan anlayadabiliyorum tabikide birinci tercihte bu olabilir. Bayanlar yanyana erkekler yanyana olsun ama tek kuralda bu olmamalı.. Uzun seyahatlerde de bir nevi anlarım. Ama dün duyduğum yer yok var malesef bay yanı var dediler . Kısacası sana yer yok dediler çünkü bayansın!!!

Neyse bende farketmez acelem var dedikten sonra aldığım hayır yanıtı değil beni kızdıran. Aldığım cevabın volumu ve tavırdı sinirlerimi bozan.. Karşımda sizin için farketmeyebilir bizim için önemli diyen bir bilet satış görevlisinin alaycı ve muhafazakar tavrına maruz kalınca gerçekten çok sinirlendim. Yanlış anlaşılmak istemem bir taraf yanlısı degilim bu düşüncemde, ancak her zaman ikiliklere karşı olmuşumdur.. Havadayken toplumca kurallarımız silinebiliyorken yerdemi aklımız başımıza geliyor acaba?? Doğru ya da yanlış tartışmıyorum ancak uçağa girmeden önce tüm kurallarımızdan arınıyomuyuz?? Ya da havada ayıp günah yada nedeni neyse oturmayışımız o sayılmıyomu?? İzinli mi oluyoruz uçarken ya da tren yolculuğunda?? Şaka gibi gerçekten..:D:D

Kendimi iyi ifade etmek isterim. Tabikide tercihen başta öyle bişey yapılabiir daha rahat olunur düşüncesiyle ancak bu bir katı kural yada günah bişeymiş gibi karşıma çıkması gerçekten çok sinir bozucuydu. Yani her iki tarafta kabul ettikten sonra bare zor durumlarda bir esneklik tanısınlar dimi?? Artık böyle opsiyonlar istiyecek duruma geldik vay halimize gerçekten. Hayır 2 saatlik bir yolculuk sakarya yolculuğu.. Biz istanbulda bir yerden bir yere giderken kimlerle yanyana oturuyoruz bazen bu saatleri bulabiliyor. Buna ne demeli peki?? Bu tavırın açıklaması nedir?? Nedir bizi bu kadar art niyetli tutuma sürükleyen?? Bir yolculukta yan koltuğumuzda oturan kişiyle ilgili rahatsız duyucağımız şeyler arasında neden cinsiyeti var?? Bir erkekle oturmakla yerine çok kötü kokan bir bayanla oturmak bir tercih sebebi olabilir mi mesela.. Karşı cinsleri birbirine bu kadar uzaklaştırma niyeti nedendir?? Ve kimse farketmiyomuki bu ayrımcılık daha da körüklüyo düşüncelerimizi toplum olarak. Yasak meyve misaline dönüşüyor herşey.. Yani ben her hafta gidip geldiğim sakarya otobüsünde bir erkek öğrenci arkadaşımla yan yana otursam nolur oturmasam nolur? Neden erkekleri rahatsız edici unsurlar olarak görüyor çoğu bayan zihinleri? Çok üzücü bir durum kesinlikle.. Yanyana oturmayşımız değil. Yanyana oturmayışımızı sağlayan düşünce kalıpları kötü hatta o kötü kalıplarını oluşturan çirkin örnekler kötü!! Neden böyle bir zihniyete sahip olduk neden bazı erkekler bayanları farklı gözle gördüler neden kibarlık duygularımız yok olup gitti.. NEden NEden !!! Acaba baskılarmı, yasaklarmı yada biz bunu kabul mu etmeliyiz toplum olarak art niyetlimiyiz?? öyleyse daha kötü gerçekten.. Ama bir yerlerde yanlışlar var.. Zihniyetlerimizde bir yerlerde derin oturmuş yanlışlar..

Sorular sormadan duramıyorum malesef. Bizler başımıza bir şey gelse yolun ortasında bir erkekten sırf erkek diye yardım isteyemicekmiyiz?? Ama hayatımızda iki cinslede sürekli iç içeyiz. İş yerinde, okulda, alışveriş yaparken.. Nedir ayıran tanımadığımız bir bayanla erkeği.. İkisinide tanımıyoruz bayandan zarar gelmez düşüncesi cinsiyet ortaklığımızdan mı?? Bizi bu kadar kapalı kılan nedir gerçekten?

Yine aynı güzergah otobüsünde başıma gelen başka bir olayda yanımdaki kişi erkek ama bayan diye bilet kesilmiş.. Bir yanlışlık olmuş.. Ama otobüsteki muavin ve diğerlerinin telaşı görmeye değerdi. Neyse ben lütfen rica ederim benim için sorun yok oturabilir dedikten sonraki tavırlarıda benim için telaş kaynağı oluşturdu açıkcası..Gülsem mi Ağlasam mı?? Yani beni babam yaşımdaki bir beyfendiyle aynı yerde oturmamı yasaklayan düşüncenin kökeni nedir.??.Ya da bir akranımla yolculukta yanyana oturamazsam kantinden bir şey alırkende çalışalara bir şey sormıyım o zaman.. Ya da muavinle hiç konuşmıyım.. Yolda yürürken bana adres soran bir adama başımı çevirip koşa koşa kaçıyım.. Erkek satış tezgahtarlarının yüzüne bakmıyım. Hatta iş yerimde patronumla yanyana oturmıyım.. Bir konferans dinlerken yanımda oturan kişinin cinsiyetine dikkat ediyim .. Hatta daha ileri gidiyim şehir içi taşıma araçlarında ayakta olsam bile yanımda erkek olmasın dimi en güzeli böylece hiçbiyere gidemiyim:D Hayır bare böyle olsunda tavrımızın nedeni ve kararlılığını anlıyım en azından...Böylesi daha kötü daha kırıcı .. Sürekli tavır değiştirmek insanın toplumdan kopmasına neden oluyor zaman zaman... Çok derin konulara gider bu tabi ama bu toplumca şehirler arası yolculuktaki durumumuza bir bakış açısıydı sadece...

İyi günlere iyi dileklerle şimdilik hoşçakalın..

 
Toplam blog
: 25
: 945
Kayıt tarihi
: 12.01.09
 
 

1987 İstanbul doğumluyum. Sosyoloji ögrencisiyim. Şuan İspanya' da bulunmaktayım. Küçükken başladığı..