Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '21

 
Kategori
Kitap
 

ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

 YUKARIBOĞAZLI KÖYÜ’NDE KAHRAMAN

   

     ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİ ANIYORUZ

 

Emekli öğretmen yazar Ahmet Çölgeçen, Tavas Yukarıboğazlı Köyü Şehit ve Gazilerinin “ Soy Ağacı” hakkında bir eser hazırlıyor. Ben her zaman söylüyorum eğitim dünyasında uzun yıllar görev alan öğretmenlerimizin kendi alanları içinde mutlaka bir eser vermeleri ve Türk kültürüne kazandırmalarını tavsiye ediyorum. İşte Ahmet Çölgeçen bu sevdiğim ve saydığım öğretmenlerimizden biridir. Ahmet Çölgeçen Tavas ilçesinin Yukarıboğaz Köyü’nde 08.01. 1954 yılında doğdu. İlkokulu bu köyde bitirdi, Orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamladı. Daha sonra Denizli Eğitim Enstitüsü ( Denizli Pamukkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliğini bitirdi. 31 Ekim 1978). Aynı tarihte Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde göreve başladı.

 

Ahmet Çölgeçen Kars, Sarıkamış, Erzincan, Denizli gibi illerde bu illerin değişik ilçe ve köylerinde onurla görev yaptı.  Ahmet Çölgeçen onurla görevini yaptıktan sonra bu arada araştırma ve incelemeler yaparak Denizli kültürünü yaşatmaya çaba gösterdi. Çalışmalarından dolayı valilerden ve kaymakamlardan çeşitli ödüller aldı. 15 Temmuz 2006 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Bu güne kadar kaleme aldığı birçok eseri vardır.   Bunlardan bazıları: Umut Çiçekleri / Derleme (1986, 2006, 2007, 2008), Tavas Yukarıboğaz Köyü / araştırma, derleme (2010), Ayrıca Denizli’den Gazeteci, yazar ve şairlerimizden Dr. Tahir Kutsi Makal’ın hayatını ve eserlerini geniş kapsamlı bir çalışma hazırladı. Bu değerli eseri ben de gördüm, bizzat şahit oldum.(650 Sayfadır), Bu eserinin Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kültür yayınları arasında basılmasını diliyorum. Bu uzun soluklu çalışmanın kenarda, köşede, rafların tozları arasında kalmasını istemiyorum. Şimdi aldığım bir habere göre Eğitimci yazar Ahmet Çölgeçen içinde yaşadığı doğup, büyüdüğü Yukarı boğazlı Köyü’nde çeşitli nedenlerden dolayı kahraman şehit ve gazilerle ilgili bir eserin hazırlaması için çalışmalarda bulunduğunu öğrendim. Yukarıboğazlı Köyü tarihi bir yerleşim yeridir. Köyün kuruluş tarihi yanılmıyorsam 1831’dir. “ 1831 yılında yapılan nüfus sayımında Tavas Kazası Çağırgan Karyesi /  Köyü içinde sayılan ve kayıtlarda Yukarı Çağırgan olarak geçen Yukarıboğaz Kale İlçesinin karayayla  Erdoğmuş, Kızılkaya, Yarankuyu 1928 yılında müstakil köy olmuştur”.(1 )     

Şehitlik ve gazilik konusu dinimizde önemli bir yer tutar. Bu konuda biraz bilgi vermek isterim. Gazi, savaşa, cihada katılıp sağ olarak geri dönen kimseye gazi denir. Savaşta vefat edenlere de şehit adı verilir. Şehitlik ve Gazilik konusunda Kur’an-ı Kerimde:  İki iyilik, iki güzellik tabiri kullanılmaktadır.(Tevbe:52).

 

Şehit olmasa da savaşa katılmanın, gazi olmanın sevabı çok büyüktür. Hadisi Şeriflerde: Yüce Peygamberimiz Hazreti Muhammed (A.S.), Allah yolunda savaşta bir saat durmak (yani nöbet tutmak gibi ), 60 yıl ibadetten daha üstündür. Yüce Peygamberimiz bir başka sözünde ise: Sakın şehitlere ölü demeyiniz… Kıyamet gününde,  şehitler yerlerinden kalkıp, mahşer yerine gelirler ve süslü kürsüler üzerine otururlar. Her şehit evladından, ehlinden, akrabasından ve dostlarından çok kişiye şefaat ederler.(Nakleden Hazreti Ali  ( R.A.)

Kahraman şehit ve gazilerimiz için edebiyat dünyamızda birçok sözler, denemeler, hikâyeler ve şiirler dile getirmişlerdir.  Örnek olarak İstiklal Marşı’mızın ünlü şairi Mehmet Akif Ersoy “Çanakkale Şehitlerine “ adlı şiirinde şöyle haykırıyor:

 

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.

 

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi,

Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi…

 

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

“Gömelim gel seni tarihe”! desem, sığmazsın.

 

Hercümerç ettiğin edvara da yetmez o kitap…

Seni ancak ebediyetler eder istiap.

 

“Bu taşındır diyerek”! Kâbe’yi diksem başına,

Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına;

 

Sana gök kubbeyi alsam da rida  namiyle

Kanayan lahdine çeksem bütün ecramiyle;   

 

Türbedar gibi ta fecre kadar bekletsem,

Gündüzün fecri ile avizeni lebriz etsem;

 

Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana,

Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana…

………………………………………………….

 

Sen ki, a’sara gömülsen taşacaksın…Heyhat,

Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihat…

 

 

Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber,

Sana ağuşunu açmış duruyor peygamber..(2)

 

                                Mehmet Akif ERSOY

                                      (1873-1936)

 

Kahraman şehitlerimize bu denli değer veren ve onları bu şiiriyle destanlaştıran Mehmet Akif ERSOY’ u da bu vesile ile saygıyla ve rahmetle anmak isterim.  Mekânı cennet olsun koca şairin. 

                                                               

 Dinimizde Şehit ve Gazilere ayrı bir yer ayrılmıştır. Onun için onların değerini bilmeliyiz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin geride kalan çocuklarını ve yakınlarını zaman zaman aramalı ve ziyaretlerinde bulunmalıyız. Şehit ve gazilerimizin adlarını yerleşim yerlerinde bulunan cadde, sokak veya okullara vermeliyiz.  

 

Özellikle bayram günlerinde onları asla unutmamalıyız.  İşte bu duygu ve düşüncelerle Emekli öğretmen yazar Ahmet Çölgeçen içinde yaşadığı doğup büyüdüğü Yukarıboğazlı Köyü’ne ait dünden bu güne araştırıp derlediği bu köyde şehit ve gazi olanları bir kitapta toplamanın çabası içindedir. Öncelikle değerli öğretmen Ahmet Çölgeçen’in kayda değer bir eser hazırlayacağına inanıyor ve güveniyorum.  Şimdiden bu çabasını tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. 

 

Ahmet Çölgeçen bu eserini hazırlarken Milli Mücadelemizde Anadolu topraklarını bizlere kanlarıyla kazandıran Çanakkale Şehitlerini,   Anafartalar’da şehit olanları, İstiklal savaşında büyük gayretler sarf edip şehit ve gazilerimizi de unutmamalarını dilerim. Tabi Kıbrıs Barış harekâtında ( 24 Temmuz 1974), adı geçen şehit ve gazileri de…   İşte bu duygu ve düşünceler işte yaşadığı kendi köyü olan Yukarıboğazlı Köyü’ne ait dünden bugüne çeşitli savaşlarda şehit ve gazileri inceleyip ve bir kitapta toplayan, böyle bir eseri Türk kültürüne kazandıran değerli meslektaşım Ahmet Çölgeçen’i yürekten kutluyor, kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum.

 

                                       Abdülkadir GÜLER

                                 Araştırmacı yazar ve şair- Söke

 

  • 1- Prof. Dr. Mehmet TEKKOYUN

Emekli Matematik Öğretim Üyesi

  • 2- Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı (Gezi, Araştırma, İnceleme) Abdülkadir Güler,
  • 4. Baskı- Aydın - Kasım 2008

 

 

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..