Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Şehr-i beyaz

Şehr-i beyaz
 

İstanbul şimdi, bir şehr-i beyazdır ve O,ne olursa olsun asla çirkinleştirilemeyecek güzellerdendir.


İstanbul`a ilk kar düştüğünde hep bir heyecan uyanır. Kar, İstanbullu için bulunduğu ortamla ilintili bir heyecandır. Evde olanlar için, "Ah! Ne güzel yağıyor"; okuldaki öğrenci için, "Acaba okullar tatil olur mu?"; Yolda ve iş yerinde olanlar için, "Acaba, yollar ne durumda?" heyecanıdır. Medya için ise, ciddi bir haber konusu ve "İstanbul`da kar yağışı hayatı etkiledi," haberidir.
İstanbul`da kar yağışı nedense hep hayatı etkiler. Doğu`da kentler, köyler kar altıda kalır. Aylarca ulaşım yapılamaz; çocuklar, karlara bata çıka, bazen kilometrelerce yolu yürüyerek okullarına giderler;  hamile kadınlar, hastalar katırların çektiği zorlu kızak yolculuklarıyla  hastanelere ulaşırlar; elektrikleri, suları var mıdır; aç mı yoksa tok mudurlar, bilemeyiz  ama nedense onların hayatı hiç etkilenmez. Lakin, İstanbullunun hayatı  şehre ilk  kar damladığı anda etkilenmeye başlar.
Ben bir İstanbulluyum. 300 küsur yıldır İstanbul`da yaşayan bir ailenin kızıyım. Köyü, doğu koşullarını yaşamadım, bilemem, ama ben insanların İstanbul`a gelince neden bu kadar nazlı olduklarını da bir türlü anlayamam. Karda yürümeyi severim, hayatım boyunca her ne manada olursa olsun, düşene gülmedim, karda düşene de gülmem. Ulaşımın, kar yağışı nedeniyle aksayabileceğini artık öğrendiğimden, yola çıkış saatimi iş çıkış saatinin ötesine alırım. Konuyla ilgili yapılan açıklamalara dikkat ederim. Özellikle araç kullananların, "kar lastiği" kullanma gibi konularda hassas olmaları gerektiğine inanırım. İşim yoksa, çok gerekmedikçe evden çıkmam.  Bu nedenle, kar hayatımı pek etkilemez.
İstanbul`a kar yağmasını severim. Araçlarına, kar lastiği takmadıkları için, üzerine tırmanıp kaymasını engellemeye çalışanların komikliğine güler geçerim. Zamanların birinde, yaşadıkları yerlerde karları küre küre bir yerden bir yere gidenlerin, İstanbul`da  ayakları kayınca, dile getirdikleri nazlı serzenişleri duymazdan gelirim.  Sadece, yağan karın, beyaza boyadığı eşsiz manzarayı seyre dalarım. İstanbul şimdi, bir şehr-i beyazdır ve o, ne olursa olsun asla çirkinleştirilemeyecek güzellerdendir.

 
Toplam blog
: 65
: 722
Kayıt tarihi
: 18.07.09
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo- Televizyon Bölümü'nü bitirdi. 1987 yılından bu yan..