Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Şehrin orta yerinde meyhane boğazı olmamalı

Her ilin girişinde bir tabela çeker dikkati: ”Centrum”..Şehir Merkezi demektir ve bu tabelayı takip ederseniz o şehrin Merkezine ulaşırsınız.

Balıkesir’imizin girişinde de aynı tabela vardır ve bu tabelayı takip ederseniz Ali Hikmet Paşa Meydanı  ismi verilen alana gelirsiniz.. Yeri gelmişken söyleyeyim burası Meydan falan değildir ama şehrimizi yöneten büyüklerimiz böyle dedikleri için resmi adı Meydan diye geçer…

Yıkılan Hal Binası yerine yapılmak istenen AVM(Belediye buna Ticaret Merkezi demiş projede) ‘nin yapılamamsı burasının “Şehir Meydanı” olarak düzenlenmesi için açtığım davada Bilirkişiler manidar biraz da Balıkesir’imizi yönetenleri iğneleyici bir biçimde “Balıkesir’de şehir meydanı denilen Ali Hikmet Paşa Meydanı gerçekte bir kavşaktır, Balıkesir’de bu nedenle bir Meydan yoktur.” demişilerdi.    

Bu açtığımız dava sayesinde artık bir “Şehir Meydan”ımız olacak. Tabii bu Belediye vizyonu ile mecburen yapmak zorunda oldukları, bozamadıkları Zağnos paşa Meydanı’nı nasıl bir düzenleme yapacaklarını dönemlerinde yaptıkları projelerin kullanışsızlıkları karşısında endişe ve merakla bekleyenlerdenim.

Balıkesir’in mevcut şehir merkezi(centrum) olan Ali Hikmet Paşa Kavşağı’nın bir yönü halk arasında “Meyhane Boğazı” ismiyle meşhur alan biliyorsunuz.

1991 yılında yani tam 22 yıl önce bendeniz “Meyhane Boğazı Balıkesir merkezine yakışmıyor. Ey şehrimizi yönetenler buradan bayanlar, aileler, çocuklar geçmeye bile çekiniyor, şehrin orta yerinde bu manzara hoş değil, şehrimize gelip gidenlere gösterilen bu görüntü imajı yerle bir ediyor, bu alanı nezih restoranlar, cafeler ile herkes için yaşam merkezi olan sokaklara dönüştürün” diye yerel gazetelerde yazılar yazmıştım..

22 yılda sırasıyla Sami Gökdeniz, Ziya Tan, Sabri Uğur, İsmail Ok Belediye Başkanı oldu…Yine sırasıyla DYP, ANAP, Ak Parti, MHP iktidarı ile yönetildi Belediyemiz…Yönetenler geldi geçti Balıkesir in merkezinin adı gene Meyhane Boğazı manzara gene aynı…

4 ay sonra yeniden yerel seçim var.. Bu sefer Balıkesir Büyükşehir statüsünde.. Bu durumda şehir merkezi ve Meyhane Boğazı  hem Büyükşehir hem de Karesi  Belediyeleri kapsama alanına düşüyor… 

Burası şehrin orta yeri…Eski Sunak Sokak, Türk Dili Sokak, Yazıcı Sokak, Ketenavdan Sokak, Balıkavdan Sokak ve Subölümü Sokak’lardan oluşan alana genel olarak halk arasında Meyhane Boğazı deniliyor. Gerçi burada Eski Sunak Sokak  ve Balıkavdan Sokak’ta birkaç alkol servisi yapan birahane kalmışsa da özellikle eski Sunak Sokak ve Su Bölümü Sokak  Meyhane Boğazı isminin yaşamasına yeterli oluyor.

Burada benim de zaman zaman yemek yediğim lokantalar, köfteciler, pideciler var…Ancak bir hayli düzensiz bir yapılaşma var burada.

Bu alana gidin ve başınızı şöyle kaldırın binalara bakın.. Ne estetik ne mimari ne de başka bir şey…

Eski Sunak Sokak’ta tarihi yapılar var ama kalan yapıların tarihi  yada mimari hiçbir özelliği yok.

Bu alan Belediye’nin yapacağı bir proje kapsamında cıvıl cıvıl bir yaşam alanına kavuşabilir. Kavuşmalıdır da…. Balıkesir’in yöresel  lezzetlerinin merkezi haline gelmelidir..

Şehrin orta yeri artık Meyhane Boğazı adıyla anılmaktan kurtulmalıdır.

Büyükşehir olmak tabela değişikliği ile kalmamalı şehrin vitrini olan şehir meydanı prestij olacak biçimde yepyeni bir görünüme kavuşmasını ümit ediyorum.

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..