Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Şehsuvar Sami'yi tanımak

Şehsuvar Sami'yi tanımak
 

Bir belgeselin içinde yaşamak gibiydi.

Çöken bir imparatorlukla birlikte İttihat ve Terakki’nin son yirmi yılına, bir fedainin gözünden bakmak; yüz yıl öncesinin Selanik’inde, İstanbul’unda, Trablusgarp çöllerinde dolaşmak, kavganın, aşkın, kanın, kokusunu hissetmek ve her sayfada kitabın içinde daha çok kaybolmak paha biçilmezdi.

Aşkını, davası uğruna feda eden bir fedainin mektupları anlattı tüm olanı biteni.

Topçu Kışlasına doğru beraber koşturduk Şehsuvar Sami’yle 31 Mart Ayaklanmasını bastırmak için. Abdülhamit’i Selanik’e götüren trende de beraberdik. Pera Palas’ın 410 numaralı odasında da birlikte endişe ettik sivil polislerden…

Ahmet ÜMİT,  Elveda Güzel Vatanım’da Osmanlı İmparatorluğunun son dönemini, teşkilat içindeki siyasal çekişmeleri, insani zaafların ulusların kaderini nasıl etkileyebildiğini  gerçekçi bir dille okuyucularına sunarken, Sami ile Ester’in aşkını da -idealler mi aşk mı önemli sorusuyla birlikte- hasret duygusuna sarmalayarak anlatmış.

Cumhuriyetin ilk yıllarında eski ittihatçıların içine düştüğü açmaz, taraf olmamanın rejim düşmanı olmak olarak algılanması korkusu ve dışlanmışlık hissi... Tüm bu endişeler, korkular hissedilerek okunuyor Elveda Güzel Vatanım. 

Kitapla ilgili yazılabilecek çok şey var elbette ama henüz okumamış olanlara da fazla ipucu vermek istemiyorum.

Sözün özü; kendi adıma Şehsuvar Sami ile tanıştığıma çok memnun oldum. Okurken bitmesini istemediğim, bittikten sonra yeniden okumaya söz verdiğim kitaplar arasına Elveda Güzel Vatanım’ı da ekledim. Bir döneme tanıklık etmenin keyfiyle kitabı kitaplığıma yerleştirirken "Yeniden görüşürüz" demeyi de ihmal etmedim.

 

 
Toplam blog
: 17
: 1912
Kayıt tarihi
: 18.02.11
 
 

Okumaktan, yazmaktan keyif alırım ama en çok öyküleri severim. Zevk aldığım için yazar, zevk alıyors..