Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '13

 
Kategori
TV Programları
 

Şehzade Mustafa neden öldürüldü?

Şehzade Mustafa neden öldürüldü?
 

Çarşamba günlerinin fenomeni olan Muhteşem Yüzyıl'da yavaş yavaş Şehzade Mustafa'nın ölümüne yaklaşılıyor.Bu da akıllara bir soru getiriyor.Şehzade Mustafa neden öldürüldü?Bu sorunun cevabını araştırıp buldum ve sizin için hazırladım.İşte bu sorunun cevabı:
Şehzade Mustafa Neden Öldürüldü?

Şehzade Mustafa’nın taht yarışından çekilmesi için süren olaylara ilk olarak Kanuni itibar etmemiştir. Ancak ilerleyen dönemlerde Kanuni kendisini tahttan indireceği korkusuna kapılmıştır. Bu da Şehzade Mustafa neden öldürüldü sorusuna açıklık getirmektedir. Dedesi Yavuz Sultan Selim’e benzeyen Mustafa, askerler arsında çok sevilen biriydi. Bu sevgiyi Kanuni Nahçıvan seferine giderken görmüş ve Şehzade Mustafa’yı kendisine tehdit olarak görmeye başlamıştır. Rüstem Paşa’ya ithaf edilen mektuplarında Kanuni’nin bu kararı vermesinde etkili olduğu söylenmektedir. Kanuni, Nahçiven Seferi’ne çıktığında Konya Ereğlisi tarafında (bugünkü Akhüyük Köyü) konaklamıştır. Burada Şehzade Mustafa’nın bir isyan çıkartacağı ve yeniçerilerin onu destekleyeceği duyumlarını alan Kanuni el öpmeye gelen Şehzade Mustafa’yı çadırında boğdurtmuştur. Kanuni askerlerin isyanını önlemek için cesedini bir halı üzerinde askerler arasında gezdirmiştir. Ancak askerlerin tepkisi dinmemiş ve Rüstem Paşa’nın azledilmesi istenmiştir. Kanuni baskıya dayanamayarak Rüstem Paşa’yı görevden alarak yerine yeniçerilerin istediği Kara Ahmet Paşa’yı göreve getirmiştir.

1553’te öldürülen Şehzade Mustafa’nın naaşı Bursa’dadır. Kanuni’den sonra tahta geçen II. Selim türbesini onarmıştır. Şehzade Mustafa öldürüldüğünde henüz çocuk olan oğlu da ilerde isyan etmesin diye öldürülüp yanına gömülmüştür.

Ölümünden sonra Şehzade Mustafa adına “Düzmece Mustafa” isyanı adlı bir isyanın başlatıldığı sanılmaktadır. Şehzadenin cellatların elinden kurtulup kaçtığı iddiası duyulunca kendisinin Şehzade Mustafa olduğunu söyleyen, tahta yürüyen Düzmece Mustafa yakalanarak idam edilmiştir.

Kaynak:http://birkadinfenomeni.com

 
Toplam blog
: 40
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.02.13
 
 

1999 doğumluyum. Yazmayı,okumayı çok seviyorum. ..Düşündüklerimi hissetiklerimi insanlarla yani s..