Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Şeker Hastalığı Ameliyatının başarı oranı

Şeker Hastalığı Ameliyatının başarı oranı
 

Şeker Hastalığı Ameliyatının Başarı Oranı


Ileal Interpozisyon ameliyatı ile birlikte şeker hastalığı % 90 civarında sonuca ulaştı. Dünya genelinde, Brezilya, Japonya, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Türkiye’de 10'un üzerinde cerrah tarafından uygulanan Ileal Interpozisyon ameliyatı, günümüzde çok hızlı bir şekilde ilerlemeye başlayan şeker hastalığını, tam olarak kontrol altına almayı amaçlıyor. Şeker hastalığı ameliyatında en sık karşılaşılan  diyabet formu ‘Tip 2' hastaları için  özel olarak geliştirilen ’Ileal Interpozisyon’ operasyonu ile birlikte şeker hastalığını yaklaşık olarak % 90 civarında belli bir sonuca ulaştırmıştır. Şeker hastalığı ameliyatı olan hastaların, insülin tedavisini tamamen bırakması ile birlikte kullanılması gereken hapların da bu operasyon sayesinde kullanmaya ihtiyaç duymadığı ortaya çıktı. Şeker hastalarının karaciğer, böbrek ve gözlerinde de bu hastalık yüzünden artık bir hasar oluşmayacak ve aynı zamanda bu organların kayıpları da söz konusu olmayacak.
 
Şeker hastalığı ile mücadele etmek şart
 
Genel olarak 30 ve 40 yaşlarında ortaya çıkan şeker hastalığının tedavi edilmediği durumlarda belli başlı organlara hasar verdiği görülmektedir. Körlük sebeplerinin en önemli nedeni şeker hastalığından kaynaklanmaktadır. Şeker hastalığının gözde meydana getirdiği hasarlar, görme kaybına dahi sebep olabilecek kadar ilerleyebilir. Diyalize giren hastaların % 50'si şeker hastasıdır. Üstelik ayak kesilmelerine sebebiyet verecek kayıp durumlarına kadar hastalık ilerleyebilir. Aynı zamanda diyabet hastalığına bağlı, karaciğerler de ki yağlanma ile siroz da meydana gelebilir. Bu sebeplerden dolayı şeker hastalığı ile ciddi bir düzeyde mücadele etmek şarttır. Her geçen gün şeker hastasının sayısı artmaktadır. ‘Ileal Interpozisyon için karamsarlıkları bulunan hastaların, operasyon ile tedavi olan hastaların olumlu iyileşmelerini fark ettikçe bu operasyona hazır geldikleri görülmektedir.
 
İleal İnterpozisyon Ameliyatı ile başarı oranı oldukça yüksek
 
Şeker hastalığı ameliyatında başarıyı etkileyen faktörleri çok iyi tanımlamak lazım. Şeker hastalığı ameliyatında % 90' ı aşan başarı elde edilmektedir. Fazla dozlarda insülin ve çok sayıda ilaç kullanmak mecburiyetinde olan hastaların, operasyon ardından  insülin ve ilaç kullanma seviyesinde çok önemli oranlarda azalmalar olur. Bir takım şeker hastalası, insüline olan bağımlılığından kurtularak çok daha küçük miktarlarda ilaç ile yaşamını sürdürüyor. Bu ilaç kullanın oranlarını da başarı olarak görürsek, bu başarı oranı % 100 e  çıkıyor.
 
İleal İnterpozisyon özellikle Tip 2 şeker hastaları için geliştirildi
İleal İnterpozisyon ameliyatı yalnızca Tip 2 şeker hastaları için geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Şeker hastalığı ameliyatı hakkında şunu da belirtmeliyiz ki, Şeker Hastalığı Ameliyat iki adımda tamamlanır. İlk olarak midenin belirli bir kısmı gerektiği kadar dışarıya alınır. Midenin dışarıya alınmasında ki amaç, mideden salgılanan Ghrelin Hormonunun aşırı salınımını azaltmaktır. Ghrelin hormonu, vücudumuzda İnsülin Direncine neden olan önemli hormonlardan biridir. Ghrelin hormonunun azaltılması ile, insülin direncinin bir ayağı engellenmektetir. İkinci adımda uygulanan teknik ise ince bağırsakta bir takım değişiklikler yapılır. İnce bağırsaklarda insüline karşı duyarsızlık oluştuğu zaman ince barsaklar insüline destek veren barsak hormonlarını (İnkretinler) salgılayamaz. Barsak kaynaklı hormonlar olan İnkretinlerin daha fazla uyarılması ve salgılanması için, ince barsağın bu hormonları salgılayan en son bölümünün yemeklerle daha erken karşılaşması gerekir.  Bu nedenle yemeklere daha duyarlı olan alt bölüm çıkarılarak başlangıca alınır. Bu uygulamanın neticesinde, hem inkretin salgısı (GLP-1 Hormonu) artar, hem de insülin salınımında denge sağlanmış olur.
 
Büyük cerrahi grubundaki Ileal Interpozisyon operasyonu, deneyimli ellerde orta ameliyat grubundaki kapalı yöntem tekniği ile yapılan safra kesesi ameliyatında oluşabilecek riskler kadar sorun oluşturmamaktadır. Hastaların yaklaşık olarak %80'i normal kiloda yada hafif üzerindendir. Bu sebepten dolayı, fazla kiloya bağlı komplikasyon etkenleri birçok hastada bulunmaz. Ancak İleal İnterpozisyon uyguladığımız hastalarımız, ağır diyabetli olan ve organ hasarları yaşamış hastalar olduklarından, bazı durumlarda, aşırı şişmanlıkdan daha hassas takip ve bakıma ihtiyaç duymaktadırlar.
 
Ameliyattan görülen fayda hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir;
 
Tüm hastaların şeker hastalığı ameliyatından alacağı faydanın oranı bir takım etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Faydaya etkili olan nedenleri; Hastanın yaşı, şeker hastalığının süresi, hastaya uygulanan tedavinin geçmişi, İnsülin üretme kapasitesi,  dokuların insüline olan duyarlılığı ve asıl önemlisi Şeker hastalığına bağlı olarak hastanın organlarındaki hasarların düzeyi şeklinde sıralayabiliriz.
 
Şeker Hastalığı Ameliyatı ile uygulanan, pankreas içerisinde insülin yapan hücrelerin canlılığının ve üretkenliğinin arttırılmasıdır. Bu olayın gerçekleşmesi için uyarılmaya yeterli miktarda bir potansiyelin var olup olmadığı denetlenmektedir. Yıllar boyunca bu durum için beklendiği zaman yada insülin uygulamasında uzun yıllar uzak durulduğu zaman bu potansiyel ciddi oranda azalabilmektedir. Hastaya şeker hastalığı tanısı konulduktan kısa bir süre sonra insülin kullanmaya başlayan hastaların büyük bir kısmında, 10 yıldan geçtikten sonra bile, şeker hastalığı ameliyatı için gerekli rezervlerinin halen var olduğu görülür. Bu sebepten dolayı ameliyata uygun olunup olmadığını belirlemek için, belli başlı kiriterler mevcuttur. Bütün hastalar, kendi durumları içerisinde değerlendirilerek, doğru olan hastayı seçmek, başarıya ulaşmak için yapılan en büyük adım olacaktır.
 
Şeker hastalığı ameliyatında insülin rezervlerinin kapasitesi ne kadar önemli?
 
Diyabet hastalığı, insan yaşamının bütün dönemlerini etkileyen, hastaya, normal yaşam tarzı şansı vermeyen bir hastalıktır. Kullanılan ilaçlar ile şeker hastalığı denge altına alınmaya çalışılsa bile, sürekli ilaç kullanmak birçok hastada kesin bir kontrol sağlayamamaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı ise, operasyona geç kalınmaması halinde şeker hastalığının sebebiyet verdiği bütün olumsuz etkilerden hastaların bir an önce kurtulmasın kuvvetle sağlayan bir tedavi şeklidir. Şeker hastalığı ameliyatı ile, hastada başarılı bir sonuç alınabilmesi için, hastada ki organ hasarlarının geri döndürülebilir olmasının ve insülin rezervinin gerekli miktarda olmasın.
 
 
Dr. Tuğrul Demirel 
 
 
 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..