Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Şeker hastalığı cinselliği etkiler mi?

Şeker hastalığı cinselliği etkiler mi?
 

Şeker Hastalığı Cinselliği Etkiler mi?


Sistemik hastalıkların başında gelen; vücutta ilk olarak karbonhidrat maddesi olmakla birlikte, sonrasında ise protein ve yağ dengesiyle alakalı olan metabolizma rahatsızlığına diyabet, halk arasında ise şeker hastalığı denmektedir. Bu hastalığın teşhisi kan şekeri miktarının gereğinden fazla yüksek çıkmasıyla yapılmaktadır. Diyabet (şeker hastalığı) hastalarındaki problem, vücudun enerji kaynağı olan glikoz maddesinin hücre içine kan yoluyla taşınamamasıdır. Bu eksikliğin giderilebilmesi ve şekerin vücutta kullanılabilmesi için insülin adı verilen hormana ihtiyaç vardır.

Vücuttaki insülün eksikliği de şeker hastalığına yol açmaktadır. Kan şekerinin uzun süre boyunca yüksek seviyede kalması, vücutta başta kalp ve damarlarda olmak üzere birçok probleme yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra cinsellik de diyabetten olumsuz yönde etkilenmektedir. Erkeklerde cinsel isteksizlik, boşalma sorunları ve sertleşme sorunu ortaya çıkan problemler; kadınlarda ise vajina kuruluğu, cinsel isteksizlik ve genital bölge enfeksiyonları olarak etkiliyor. Diyabetin cinsel sorunlar yaratmasının başlıca sebebi damar hastalıklarına yol açmasıdır. Kalp damarlarında sorun yaratabilen diyabet, aynı mantıkla genital bölgede de birtakım deformasyonlar meydana getirir. Cinsel problem yaşayan şeker hastaları, bu problemleri göz ardı etmeyip mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı belirtileri hakkında “şeker hastalığı belirtileri” başlıklı yazımda detaylı bilgi vermiştim. Kısaca bahsetmek gerekirse aşağıdaki gibidir :
Sık sık susama ve çok su içme isteği
Özellikle geceleri idrara fazla çıkmak
İştah artması, eskisinden daha fazla yemek tüketmek
Cilt kuruluğu
Sürekli olarak kendini yorgun hissetme ve halsizlik
Sık sık idrar yolları enfeksiyonları geçirme
Vücuttaki yaraların çabuk iyileşmemesi
Başta bulanık görme olmak üzere görme bozuklukları

Kimler risk altındadır?
Aile içerisinde bir ya da birden fazla şeker hastası bulunanlar
Aşırı kilolu olan kişiler
Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanlar
Vücuttaki yağ oranı fazla olanlar
Yaş ilerlemesi
Hareketsiz bir yaşam içerisinde olanlar

Erkeklerde Ne Gibi Cinsel Bozukluklar Oluşur?

Diyabet hastası erkeklerde görülen başlıca cinsel sorun sertleşme problemidir, yaklaşık olarak %30 oranında görülmektedir. Uzun süreli diyabet hastalığı geçirmiş olan ve tedavi olmayan kişiler sertleşme probleminden büyük ölçüde etkilenebilmektedir.  Diyabet ilk olarak, penise kan pompalayan ve penisin sertleşmesini sağlayan damarlar etkilenmektedir. Bu durumun devamlılığı halinde de sertleşme fonksiyonunda görevli olan sinirler de tahribata uğramaktadır. Cinsel sorunlar, şeker hastalığının ilerlemesi nedeniyle meydana gelebildiği gibi, belirti olarak da saptanabilir.

Erkeklerde peniste bulunan damarlar ve sinirler daha küçük ve hassas olduğundan, şeker hastalığının ortaya çıkardığı sorunlar ilk olarak o bölgede görülebilmektedir. Bu sorunlarla karşı karşıya kalan hastalar kontrollerini aksatmamalı ve yaşam şekillerini değiştirmelidirler. Diyabetik hastalar özellikle düzenli egzersiz ve beslenme türleriyle ortaya çıkan problemleri oldukça azaltabilirler. Özellikle insülin tedavisi önerilmiş olan hastalar, insülin tedavilerini aksatmamalılar. Çünkü insülin hormonu, kandaki şeker oranını düzenler ve cinsel işlevlerin bozulmamasına katlı sağlar. Hastanın genç ya da yaşlı olması da, diyabetten kaynaklanan cinsel bozukluklarda etkili olmamaktadır. Bu tür problemler yaşlı hastalar görülebildiği gibi, genç hastalarda da karşımıza çıkabilmektedir. Doktora danışıldığı ve herhangi bir sakınca görülmediği takdirde, cinsel gücü etkileyecek viagra türevi ilaçlar kullanılabilir.

Kadınlarda Ne Gibi Cinsel Bozukluklar Oluşur?

Şeker hastalığı erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da birtakım cinsel sorunlar meydana getirebilmektedir. Şeker hastası olan kadınlarda, cinsel istekte zorlanma, vajina kuruluğu, tam orgazm olamama, cinsellikten alınan hazzın giderek azalması gibi sorunlarla sık sık karşılaşılmaktadır. Daha da ilerlemiş olan diyabetli kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı hissi de görülmektedir. Bunun gibi cinsel yaşamı etkileyen problemlerden sonra, vajina enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları yaşamakta olan birçok hasta da bulunmaktadır. Bu tür problemlerin artmasındaki en büyük etken de, sorunların psikolojik olarak yaşanıldığı sanılmasıdır. Diyabet olma olasılığı akla en son gelecek bir rahatsızlık olduğundan, tedavisine de geç başlanmaktadır. Tüm bu sorunlar kişiyi giderek cinsellikten soğumaya iten etmenler olmaktadır. Vajinal enfeksiyon görülen kadınlarda da, çoğunlukla mantar, akıntı ve kaşıntı oluşmaktadır. Fakat bunlar erken teşhis edildiği takdirde tedaviyle düzeltilebilir durumda olan hastalıklardır.''Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?'' başlıklı yazımda şeker hastalığı nedenleri ile ilgili bilgiler verdim.

Şeker Hastalığından Korunmak İçin Öneriler

Ailenizde şeker hastası yaygın olarak görülüyorsa veya şeker hastalığı belirtilerine uygunsanız düzenli aralıkla doktora danışmalı ve gereken tahlilleri yaptırmalısınız. Eğer mevcut bir şeker hastalığınız varsa gecikmeden tedavisine başlamak oldukça önemlidir.
Normal kilodaysanız ideal kilonuzu korumalı, şişmanlık problemi yaşıyorsanız bir an önce kilo vermeye başlamalısınız.
Her gün mutlaka yaklaşık olarak 45 dakika boyunca hızlı tempo ile yürümelisiniz. Düzenli spor ve egzersiz yapmak diyabet (şeker hastalığı) riskini %30 oranında azaltmaktadır.
Şeker tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltın. Özellikle sık sık çay ve kahve tüketen kişiler mutlaka bu içecekleri şekersiz içmelidirler. Ayrıca kola, gazoz gibi asit ve yüksek miktarda şeker içeren içeceklerden kaçınmanız gerekmektedir.
Tansiyon hastası olup olmadığınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirin. Şeker ve tansiyon hastalıkları birbirine tetiklediği için özellikle yüksek tansiyondan kaçınılmalıdır.
Günde çay kaşığını geçmeyecek şekilde tuz tüketilmedir. Ayrıca turşu, hazır yiyecekler gibi içerisinde yüksek oranda tuz barındıran yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Öğünlerinizde sebze, kurubaklagil ve tam tahıllı yiyeceklere daha büyük yer vermelisiniz.
Yağ oranı yüksek yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyeceklerde beslenmelisiniz.
Vücuda büyük zararları bulunan sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalısınız.

 

Dr. Tuğrul Demirel

www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..