Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Şeker İş´te deprem

Şeker İş´te deprem
 

ŞEKER İŞ DAVASINDA TARAFLAR


Şeker İş sendikasının Burdur Şubesinin bugünkü yönetimini seçen 14 Kasım 2009 tarihli Genel Kurul seçiminin iptali ihtimali ortaya çıktı.

Şeker İş Burdur Şubesinin Mustafa Onay Başkanlığındaki şimdiki yönetiminin seçildiği 14 Kasım 2009 tarihli Genel Kurul seçimlerinin iptali talebiyle mahkemeye başvuran Şeker işçilerinden Şahin Özkaya´nın açtığı davayı reddeden yerel mahkemenin ret kararı temyizde Yargıtay´ca bozulmuş; Şahin Özkaya haklı görülerek Mustafa Onay yönetiminin sendika içi demokrasiyi, seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiği sonucuna varılmıştır. Bu durumda eğer yerel mahkeme de eski kararında ısrar etmeyerek Yargıtay kararına uyarsa Şeker İş´e erken bir kongre gözükmektedir.

Konuyu taraflara sorduk. Davacı Şahin Özkaya ile o dönemi yaşayan ve iptali istenen seçimlere girerek delege seçilemeyen İbrahim Bilgiç ile küçük söyleşiler yaptık. Ayrıca şikâyet edilen Mustafa Onay´a da düşüncelerini sorduk. Ancak Mustafa Onay, Yargıtay kararının kendilerine gelmediğini, bu nedenle herhangi bir görüş belirtmeyeceklerini ifade eti.

NELER OLMUŞTU

10 Ekim 2009 tarihinde Şeker İş Burdur Şubesinin kongresine yönelik olarak delege seçimleri yapılmıştı. Ardından da 14 Kasım 2009 tarihinde Genel Kurul seçimi gerçekleştirilmişti.

Şahin Özkaya ise Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde, ´mevcut yönetimin delege seçmen sandık listesini oluştururken kötü niyetli hareket ettiği´, ´diğer başkan adaylarının delege seçilmesini engellemek amacıyla eşit, adil ve dengeli olmayan listeler oluşturduğu´, ´keyfi davranılarak delege adayı olanların çalıştıkları kısımdan başka kısımda seçmen sandık listesine yazıldığı´, ´her listede farklı sayılarda seçmen belirlendiği´, ´yönetimin, her bir sandıkta oy kullanacak üyeleri kişi bazında ve sayı bazında belirlerken üyelerin çalıştıkları birim veya icra ettikleri meslek yahut da çalıştıkları işyerlerine yakınlık vs. gibi makul ve objektif ölçülerden yararlanması gerekirken bu ölçülerden yararlanmadan seçmen sandık listelerini oluşturduğu´ gibi iddialarla yapılan delege ve genel kurul seçimlerinin iptali davası açmıştı.

Mevcut yönetim ise yaptıkları delege ve genel kurul seçimlerini Sendikalar Kanunu, Sendika Tüzüğü ve Seçim Yönetmeliğine uygun olarak yaptıkları cevabını vermişti.  

Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise, Şahin Özkaya´nın ´seçmen ve delege adayı olarak bulunduğu en yakın rakibi ile arasında 10 oy farkı olduğu´, Özkaya´nın iddia ettiği gibi 2–3 oyun yer değiştirmesinin, ´davacının delege seçilmesine imkân sağlamadığı´, ancak dosyadaki belgelerden ´birçok sandıkta kaydırma işlemi yapıldığı´ anlaşılmış ise de diyerek davayı reddetmişti.

YARGITAY NE KARAR ALDI

Yargıtay, uyuşmazlık konusunun, ´şube genel kurulunu oluşturacak delege seçimlerinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı ve bu nedenle delege seçimleri ile sonrasında yapılan şube genel kurul seçimlerinin iptalinin gerekip gerekmediği noktalarında´ odaklandığını saptayarak, seçmen listelerinin oluşturulma şeklinin ´sendika içi demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının ihlali niteliğinde olduğu´na karar vermiştir. Ayrıca anılan yöntemlerle oluşturulan seçmen listeleriyle yapılan seçimler sonucu, delegelerin 1–45 arasında değişen oylarla seçilmiş olmalarını da, ´sendikal özgürlükleri, eşitlik ve adalet ilkelerini zedeler nitelikte´ bulmuştur. Ayrıca Yargıtay tarih tutarsızlıklarına dikkat çekmektedir.

Yargıtay´ın kararı ise şu olmuştur: ´´Bütün bu anlatılan sebepler ile delege seçimlerinin hukuka ve sendika içi demokrasi ilkesine aykırı yapıldığı sabit olup, delege seçimlerinin ve bu delege ile yapılan şube genel kurulunun iptaline karar verilmesi gerekirken davanın reddine karar verilmesi isabetsizdir.´ İşte bu gerekçeyle Yargıtay Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkeme4si kararının ´bozulması´na karar vermiştir.

Bu durumda önümüzdeki günlerde, ayrıca Asliye Ceza mahkemesinde ceza davası da süren Mustafa Onay Başkanlığındaki Şeker İş Yönetim Kurulunun yerel mahkeme Yargıtay kararına uyması durumunda düşmesi, seçimlerin iptal edilerek yenilenmesi gündeme gelecektir.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..