Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Şeker yemek vücudumuza neler yapar?

Şeker yemek vücudumuza neler yapar?
 

Şekerle mücadele eden ve kurtulmak için her türlü eylemi gerçekleştiren birisi olarak, şekerin sağlığımız üzerindeki etkilerini uzun zamandan beri araştırıyordum.

Peki, şeker yemek vücudumuza neler yapar?

Günlük hayatımızdaki üç beyaz düşmandan biri olan şekerle ilgili bilim dünyasındaki son gelişmeleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ürkütücü sonuçlarla karşılamış.

2010 yılı içinde ABD’de 25 bin kişi aşırı şekerli içecek tüketiminden ölmüş.

2013 yılında yapılan bilimsel çalışmalarda dünya genelindeki 180 bin ölümün sebebinin büyük ihtimalle şeker veya tatlandırıcı içeren içecekler olduğu sanılıyor.

Ağız tadı olarak lanse edilen ve II. Dünya savaşı sırasında halka karne ve gramla dağıtılan, zamanının en önemli gıda maddelerinden şeker, günümüzde sağlık düşmanı olarak karşımıza çıkıyor.

Günlük yaşamımızda şekerin ölçüsünü kaçırırsak geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabieceğimizi de bilmemiz gerekiyor.

İşte şekerin vücudumuzda yarattığı etkiler...

Şeker bizi sessizce öldürebilir...

Tehlike konusunda tuz ve yüksek tansiyonla yarışır durumda hatta daha zararlı olduğu uzman görüşü. 

2008 yılında aşırı fruktoz tüketiminin leptin direncine sebep olduğu bir çalışma ile kanıtlandı. Leptin yeterince besin aldığımızı bize anlatan bir hormondur.

Problem şudur ki biz çoğu zaman beynimizden gelen sinyalleri umursamayız. Leptin uygun çalışmaz ve bununla alakalı bir semptomda vermez. Bu da aşırı gıda tüketimine ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir. 

Şeker neden sessiz katildir?

Çünkü bunlar hiçbir belirti vermez veya tehlike zilleri çalmaz. Bu gün şeker hastası olduğu halde, şeker hastası olduğunu bilmeyen milyonlarca insanın olduğu bilinen bir gerçek.

Eğer son yıllarda kilo aldıysanız ve neden olduğunu bulamadıysanız belki vücudunuza giren fruktoz miktarını kontrol edebilirsiniz.

2012 yılında Nature dergisi tarafından şekerin üzerinde de alkol gibi bazı kısıtlamalar ve uyarılar koyulması fikri ortaya atılmıştı. Çünkü aşırı fruktoz ve glikozun karaciğerde toksik etki yaratığı uzman görüşü. 

Alkollü içeceklerin metabolik yolu fruktoz alımındakine benzerdir. Ayrıca şeker alkolün sorumlu olduğu birçok kronik durumun meydana gelme riskini arttırır. 

Sonuç olarak zayıfsınız diye fruktoz kaynaklı meydana gelen karaciğer hasarından korunduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Aşırı kalori almıyor-kilolu değilseniz bile karaciğer hasarı meydana gelebilir.

Şeker, ‘şeker içermez ’ olarak her gün satılan birçok gıdada aynı tehlike söz konusudur!

Birçok insan ‘normal’ şeker suçlularından (şeker, kurabiye, kek) kaçınmak için gayret ederken aslında sevdikleri bazı gıdaların çok fazla şeker içerdiğini fark ettiklerinde kendilerini aldatılmış hissediyor. Örneğin; domates sosu, fat free soslar, tonik, marine yapılan soslar, krakerler ve hatta ekmek bile.

Bir çoğumuz çocukken gerekenden fazla şeker tüketmişizdir. 2009 yılında yapılan bir çalışmada ise glikoz tüketimi ve hücrelerin yaşlanması arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. 

Hücrelerin yaşlanması kronik hastalıklar gibi ciddi sorunlara yol açmasa da kırışıklık gibi daha basit şeylere neden olabilir. Fakat işin endişe verici diğer kısmı ise şekerin beyin hücrelerinde de yaşlanma etkisi vardır. 

2012 yılında yapılan çalışmada aşırı şeker tüketiminin hafızada eksikliklere yol açtığı ve genel bilişsel sağlığı etkilediği bulunmuştur. 2009 yılında sıçanlarda yapılan bir çalışmada benzer sonuçlar vermiştir.

Geçtiğimiz 30 yılda obez olanların oranı 3 katına, çocuklarda obez oranı ise 2 katına çıktı...

Birçoğumuz geleceğimizi tehdit eden unsurların ve bunlarla alakalı verilerin farklındayız, fakat yapılan bilimsel çalışmaların ötesinde gerçekten neler olduğunu görmek için eğlence parklarını, okul veya alışveriş merkezlerini ziyaret etmek gerekli. 

Obez çocuklarda yağ birikimi genellikle gövde kısmında olur.

Neden?

Bir sebebi fruktoz yüklü içeceklerdeki artış olabilir mi?

Eğer ben şekere ‘tamamen bağımlıyım’ diyorsanız, bu doğru olabilir. 579 kişi üzerinde yapılan bir akademik çalışma göstermiştir ki ghrelin hormonunda genetik değişiklikler olan bireyler, daha herhangi bir değişiklik olmayan bireylere göre daha çok şeker ve alkol tüketiyorlar. 

Ghrelin beynimize aç olduğumuzu anlatan hormona verilen isimdir.

Şekersiz günler dileğiyle…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..