Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yaşam Koçu Dilek Kıroğlu

http://blog.milliyet.com.tr/thegoodwish

29 Haziran '16

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Şekersiz Unsuz Puding-Chia'lı Puding

Şekersiz Unsuz Puding-Chia'lı Puding
 

Neden Chia Tohumu? Çünkü o da mucize besinlerden!
Tarihi Aztek'ler dönemine dayanan oldukça eski bir besin, şimdilerde sağlıklı beslenme trendlerinde ülkemizde ve dünyada bolca adını geçiriyor. Bu minik çekirdekleri ülkemizde de büyük marketlerde bulmak, çok çeşitli tariflerine rastlamak mümkün. Ben görüntüsüne bayıldığım chia'lı pudingi denedim, onun tarifini vereceğim ama tabi sadece tarif yetmez, chia'nın faydalarına da değinmeden olmaz.

 

Chia'lı çeşit çeşit pudinglerimiz4

Chia'nın Özellikleri, barındırdığı vitamin ve mineraller

  •  
  • Somon ve ceviz gibi beyin gelişimi, sinir sistemi ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayan Omega 3'ce zengin HATTA zengin demek az kalır. En yüksek Omega 3 seviyesinin chia tohumunda olduğu söyleniyor.
  • Kemikler ve dişler için bol miktarda Kalsiyum 
  • Portakaldan fazla C Vitamini 
  • Güç ve enerjimiz o olmazsa olmaz, "demir" deposu
  • Yaşlanmayı geciktiren, yaşam kalitesini arttıran "antioksidan"
  • Bağırsak sağlığı ve zayıflama ürünlerinin aranan etiketine sahip"lifli"
  • Kalorisi düşük, tadı pek çok gıda ile uyumlu, salata, tatlı ve yemeklere çekinmeden eklenebilir.
  • Sıvı gıdalar ile birleşince şişiyor ve jelimsi bir yapıya kavuşuyor. Bu durum midede tokluk hissi de sağlıyor.
  • Kan şekerini düzenliyor, şekerin ani yükselip, inmesini önlüyor.
 
Chia'lı Puding 
Malzemeleri (4 Kişilik):
 
  • 3-4 yemek kaşığı chia tohumu 
  • 2 bardak süt (badem sütü de olabilir)
  • 1 muz
  • 3 hurma 
  • Tercihan kakao ya da keçiboynuzu tozu
Yapılışı:
  • 4 kişilik tarifte  2 bardak süt yeterli oluyor
  • 3-4 yemek kaşığı chia tohumunu süt ile buluşturup, karıştırıyoruz. (Günlük önerilen kişi başı tüketim miktarı maksimum 2 yemek kaşığı chia tohumu )
  • Chia'lı sütümü buzdolabına dinlenmeye bırakıyorum, tohumların şişmesini beklerken diğer 2 malzemeyi hazırlıyorum. Tohumların tamamen jelleşerek şişmesi 4-5 saati bulabiliyor.
  • Ramazan sebebiyle çok güzel hurmalar var. Ben pudingime sıcak suda bekletip yumuşattığım 3 hurmayı soyup, ufak dilimler halinde ilave ettim.
  • 1 ufak boy muzu yine dilimliyoruz, 
  • Tercihan kakao ya da keçiboynuzu tozu eklenebilir.
  • Chia'lı sütümüz jelleştikten sonra diğer malzemeleri ilave edip, rondodan geçiriyoruz. 
Buzdolabında jel kıvamına gelmeyi bekleyen chialarımız

Sıcak suda yumuşaıp, çekirdeği çıkartılmış hurmaları keserken

 
İşte pişirmeden, fırına koymadan, un, yağ, şeker, yumurta eklemeden de tatlı yapılabildiğini hep birlikte görmüş olduk :D
En önemli yararı belki de burada, baskın bir tadı olmayan chia tohumu sütle çok güzel özdeşiyor, harika bir kıvam veriyor. Ben görüntüsünü de çok seviyorum. Farklı mevsim meyveleri ile pudinginizin hem içeriğini hem sunumunu zenginleştirip, çeşitlendirebilirsiniz.


Kakaolu, muzlu, çilekli, şeftsalili, cevizli, bademli seçenek çok
 
 
Ece onu beklemeden yaptığım için bana çok kızacak, umarım tadını beğenir :)
Ben ev halkının, görüşlerini yorumlara ekleyeceğim. Sizlerde bana yazın lütfen. Yazımı beğendiyseniz, paylaşmayı ihmal etmezseniz çok sevinirim :)

Notlar: 2 yaşındaki oğlum beğenmedi, kızım muzlu kısımlarını çok sevmiş, eşimin tatlı ile pek arası yoktur, özellikle sütlü olanlar da o da hatır için çiğ tavuk yenir mantığı  ile kasesini bitirdi. Ancak her zamanki ben yine çok beğendim :) Hurma ve muz çok yakışmış gerçekten, kakao için aynısını söylemeyeceğim.
Bu arada bir diğer ilavem de hazırlama saklama şekli ile ilgili olacak;
Benim gibi çiğden yaptı iseniz max. 1-2 gün içerisinde tüketin, süre uzamasın.
Kaynamış sütle yaptıysanız 2-3 gün de beklerse problem olmayacaktır. 
 
Yazılarımın tamamına ulaşabileceğiniz https://thegoodwish.blogspot.com.tr/yi takip etmeyi unutmayın. 
 
Sevgiyle ve takipte kalın. ;)
 
 
Toplam blog
: 17
: 4624
Kayıt tarihi
: 16.03.16
 
 

Yaşam Koçu, Kişisel Gelişim Uzmanı, NLP Uygulayıcısı, Nefes Teknikleri Koçu ..