Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Sekreter potansiyel metres midir?

Sekreter potansiyel metres midir?
 

Daktiloda iki parmakla bile yazı yazamayan ama yöneticisini baştan çıkarmada hayli becerikli sekreterler üzerine yapılan filmleri izliyoruz. Patron - sekreter ilişkilerini magazinleştiren haberleri okuyoruz. Bunlar sekreterin ve sekreterlik mesleğinin toplumun gözünde saygınlığının kaybolmasına neden olan faktörlerden biri.

Doğaldır ki bu saygınlık kaybında suç yalnızca filmlerin ya da haberlerin değil. Bir sekreter işi gereği yöneticisiyle yakın çalışmak zorundadır. Yöneticisinin her türlü işiyle yakından ilgilenir. Kurumun işleri dışında yöneticisinin eşi, çocukları, anne -babasının her türlü sorunlarını çözer, organize eder. Çalışma saatleri esnektir. Genellikle yöneticisi işyerini terketmeden o da işyerinden ayrılamaz. Ancak, bu tür paylaşımları ve zorunlu halleri fiziksel yakınlık gibi algılamaya hazır olanlar, bunun fantezisini kuranlar, sekreteri ve mesleği işte tam da bu noktada yaralarlar.

Bir sekreter, zamanla yöneticisinin ve kurumun bazı sırlarına sahip olur. Ama bu sırları kurum içinden ya da kurum dışından arkadaşlarıyla paylaşmaz, ketumdur. " Sekreter " kelimesi İngilizce " Secret " yani sır kelimesinden gelir. Bunu bilmeyen çalışma arkadaşları ise ketum sekreteri, yönetim katında olup bitenlerden haberdar etmediği için pek de sevmez ve dışlarlar. Sevilmeyen de tukakadır zaten. Oysa sekreter iş etiği gereği yöneticisini korur ama bilmediği durumlara ilişkin varsayımlarda bulunmayı alışkanlık haline getirenler bunun altında başka şeyler ararlar.

Olumsuz imajın oluşmasında ve mesleğin değer kaybındaki faktörler bu kadarla da sınırlı değil elbette. Yakın geçmişe kadar herhangi bir uzmanlık eğitimi, bilgisi ya da becerisi olmayan kişilerin sekreter olarak istihdam edilmeleri, bu kişilerin başka becerileri (!) olduğu konusunda meraklıların şüphelerini arttırmıştır.

Bunların dışında, bir sekreterle çalışmanın nasıl bir şey olduğunu bilmeyen; ondan nasıl verim alacağını, hangi işleri yapmasını isteyeceği konusunda fikir sahibi olmayan acemi yöneticilerin, sekreteri süs bebeği (!) gibi şirketin vitrininde tutmaları da imajı zedelemiştir.

Nedenler çoğaltılabilir. Ama bugün artık durum değişmeye başladı. Sekreterlik mesleği hakettiği değeri kazanma yolunda. Bunda en çok sekreterlerin payı var. Eğitim alıyorlar, seminer ve kurslara katılarak kendilerini geliştiriyorlar. Sekreterlik dayanışma derneklerinde örgütleniyorlar. Üniversitelerle işbirliği yaparak Sekreterlik Kongreleri düzenliyorlar. Mesleklerine hakettiği değeri yeniden kazandırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Arkadaşlarımı kutluyorum ve gönülden destekliyorum. Sekreterlik onurlu bir meslektir.

 
Toplam blog
: 13
: 3213
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

Üniversite için gittiği Ankara'dan 17 yıl boyunca ayrılamadı. Büro Yönetimi ve Sekreterlik öğretm..