Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '15

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Sektörün en genç girişimcileri

Sektörün en genç girişimcileri
 

Erkan Erden (Solda) Mevlütcan Kaya (Sağda)


4’ü öğrenci, 1’i mezun 5 arkadaş altyapıyı sağlam kurmak amacıyla henüz 20’sinde bile değillerken, bir yapım şirketi kurarlar. Erkan Erden, Uğur Batıhan, Mevlütcan Kaya, Can Bilgidağ ve Hüseyin Alparslan. Hepsinin de isminin, soy isminin içinde “AN” olduğu için şirkete AN5 MEDYA adını verirler. Henüz iş resmen kurulmadan önce aileler, yakın çevre “Saçma, boş iş” diye engel olmaya çalışsa da onlar kararından caymayarak Haziran 2014 başlarında sektöre girerler. İlk filmi cep telefonuyla çektikten sonra o tepki gösterenlerin bakış açısı değişir. Çünkü cevher parlamaya başlamıştır. Özel bir davetle, “Aşk Sana Benzer” filminin İstanbul’daki galasına giderler. Gitmişken de ünlü radyocu Serdar Gökalp’in Best FM’deki programına konuk olurlar. 5 genç iş adamının başarısını çekemeyen dışarıdan kimi fitneler, arabozuculuk yaparak şirketi ele geçirmeye yeltenir. “Ergence kavga çağrılarına, tehditlere kulak asmadık. Birliğimizi, işimizi, dostluğumuzu bozmak isteyenlere inat azimle çalışıyoruz” diyor AN5 Medya’nın organizatörü, kurgucu ve montajcısı Erkan Erden. Erkan “Standford Binet Zekâ Testi ve Gessel Zekâ Testi” sonucuna göre “Normal Üstü Zekâlı” bir genç arkadaşımız ve yapımcı-yönetmen Abdurrahman Çapar’ın akrabası… Röportaj için randevulaştığımız yerde, Erkan Erden ile Mevlütcan Kaya bizi bekliyordu. Mevlütcan da açıktan Kamu Yönetimi okuyor. İki genç sanatçıyla MEDYANOZ için söyleştik. YouTube’den AN5 Medya yazarsanız, çalışmalarını görebilirsiniz.

 

Prodüksiyon şirketinizin çalışma alanı hangi işleri kapsıyor?

Genelde kısa film, reklâm filmi, tanıtım filmi, kuaför ve düğün çekimleri yapıyoruz.

Dışarıdan gelen işler için fiyat tarifeniz nedir?

Kısa filmlerden beklentimiz yok. Çünkü kendi özel çalışmamız… Bir düğünde kuaförlü çekim yaparsak 200-300 TL civarı… Reklâm, tanıtım çekimleri 400-500; 800’e kadar da çıkabiliyor.

Siz bir kısa film çektiğinizde maliyet kaça patlıyor?

“Sıfır sermaye ile sıfır maliyet” sloganıyla kısa metraja başladık. Fazla bir şey harcamıyoruz.

Çalışmanızı festivallere gönderiyor musunuz? Kazandığınız ödül var mı?

Mersin’de yapılan “Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali”ne göndermiştik. “Altın Koza” için hazırlamaya çalıştığımız projemizi yetiştiremediğimizden dolayı o kısmet olmamıştı. Önümüzdeki nisanda gerçekleştirilecek olan“Portakal Çiçeği Karnavalı”na, “Adana’yı Benden Dinleyin” konusuna uygun film hazırlayacağız. Bugüne kadar hiç ödül kazanmadık.

Bir kısa filmi başarılı ve başarısız kılan faktörleri sayar mısınız?

Başarısı için; ilk önce oyuncular önemli… Deneyimli, profesyonel kişiler olması şart! Konusu tabiî; bir anlam içermesi gerekiyor. Kamera açısı da etkili… Ama gereksiz detaylar, filmle ilgisiz konular ve çok geçişli sahneleri olan filmler başarısızlıkla sonuçlanır.

Ünlü bir artistten bahsedilirken, onun rol aldığı dizisi veya sinema filminden ziyade, oynadığı kısa film daha vurgulu anlatılıyor sanki, bana göre… Herkesçe bilinen, tanınmış oyuncuların CV’sine kısa metrajlı işlerin katkı payı daha mı yüksek?

Kısa film başlangıç olduğu için; oyuncunun nereden nereye geldiğini anlatmaya çalışıyor olabilirler.

Mevlütcan Kaya: Uzun metrajlı filmlerin çoğu sanatsal değil… Fakat kısa metrajlı filmlerin çoğunun anlattığı güzel bir hikâyesi var. Kısa filmde oynayan oyuncu, performansını daha iyi gösterebiliyor.

Yerel kanalların, kısa filmci gençlere, ekranlarında kendini tanıtma fırsatı vermesi gerektiğini düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir?

Adana özelinde; bu şehirde sanat ölü… Görsel medyanın tek derdi ise maddî getiri… Ne demek istediğimi kolayca anlayabilirsiniz.

Yakın bir tarihte hayata geçireceğiniz proje/projeler var mı?

Az önce bahsettiğim gibi; Portakal Çiçeği Karnavalı’na çalışma hazırlayacağız. Best FM’de program sunan ünlü radyocu Serdar Gökalp’e video hazırlamıştık; onun ikincisi gelecek. Bir de; başrolünde ünlü sanatçı Melih Ekener’i oynatacağımız “Gezegen Yolcusu” adlı, bilim kurgu türünde kısa bir film çekeceğiz. Yaşlı bir profesörün icadı olan zaman makinesiyle geçmişe giden bir genç, dünyanın karmaşası ve hayatının monotonluğu yüzünden bir gezegene sığınıyor. Çektiğimiz filmi, yurt dışına da yollayacağız. Çekimlere ocak-şubat gibi başlarız.

Hedefiniz nedir?

İlk önce Adana’da tanınıp, çevre edinmek. Sonra da mümkünse Türkiye çapında işler yapmak. Onun için sektöre küçük yaşta girdik.

Fotoğraf: İsmail Bugan

 

 
Toplam blog
: 2
: 105
Kayıt tarihi
: 12.07.14
 
 

Haber, röportaj... ..