Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '07

 
Kategori
Bilişim
 

Sektörün gelişim sigortası: Teknoloji

Sektörün gelişim sigortası: Teknoloji
 

Kuşkusuz günümüz iş yapış şekilleri çok değişim gösteriyor. Bu hangi sektör olursa olsun geçerli bir durum. İş yapış şekilleri ile birlikte doğal olarak ekonomi de yeniden şekillenmekte. Yeni ekonomi kavramının araçları içerisinde ise tek değişmeyen nokta Teknoloji kuşkusuz. Sektörel bazda incelemek gerekirse işlerine teknolojiyi katma konusunda en hızlı sektörler bankacılık ve sigortacılık kurumları. Genel olarak Hizmet Sektöründe faaliyet gösteren sektörler. Asli müşterileri sanaayi devlerinden çok “İnsanlar”. Bu da sayıca çok fazla müşteri demek. Ve doğası gereği çok farklı müşteri, birbirinden ayrı senaryolar ve istekler… Sigortacılık sektörü de bu bahsettiğimiz olayların en sık yaşandığı iş alanlarından birisi. Bu sektörün teknoloji kullanımı hakkında bilgi vermeden öncesinde biraz irdelemekte fayda var.

Ülkemizde Sigortaya ilgi ne düzeyde ?

Öncelikle kendimize bir takım sorular sormalı ve sonrasında bunların cevaplarını bulmamız gerekiyor bence. Bu kısa alıştırmayı öncelikle bireysel bazda yapmalı sonrasında da bunu çoklayarak sektörün durumu hakkında fikir sahibi olmalıyız. Bunun öncesinde bir alıntıya yer vermek istiyorum :

“Otomobilinizin kaskosunu yaptırdınız mı? Yaptırmadıysanız ihmal etmeyin. Ne olur ne olmaz… Otoparktayken bile çarpabilirler. Sonra öde bakalım dünya kadar onarım masrafı.

Özel sağlık sigortanız var mı? Yok… Yani otomobilinizin özel sağlık sigortası var ama canınızın, sağlığınızın sigortası yok! Bunu bir düşünün bakalım.

Ben birkaç yıl önce düşünmüştüm de bugün her insanın hakkı olan, olması gereken sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorum.

Yakınlarım hastalığımın tedavisi için gerekli başlıca ilaçtan önce bir kutu almışlar. İçindeki, ağzı sıkı sıkıya kapalı 7, 5 santim boyunda cam bir şişe. Fiyatına duydukları şaşkınlığı dile getirerek şişedeki ilaca ulaşmak için üstteki pamuğu çıkarma çabalarını hatırlıyorum. Cımbızlar, makaslar, tornavidalar ortaya çıktı, ama pamuk çıkmıyor. (Artık ustalaştılar bu işte). İlacı gördükten sonra şaşkınlıkları daha da arttı. Beş adet… Koca şişenin içinde beş kez makyaj silecek kadar pamuk ve beş draje… Define arar gibi pamuğun içini aradılar, 7, 5 santim boyundaki şişeyi ters çevirip birkaç kez salladılar, ama nafile.

İlaç beş adet… Ve çok pahalı…

MR’lar, tomografiler, ışın tedavileri, kan tahlilleri bir yana bunun gibi almak zorunda olduğum birkaç ilaç daha var.

Ve ben hiç para ödemiyorum.” Duygu Asena’nın 07.12.2004 tarihli Vatan Gazetesi’deki bir yazısından alıntıdır.

Şimdi bu yazı öncesindeki yılları, yazının yer aldığı yılları ve bu günleri düşünelim. Gözlerimizi kapatıp düşündüğümüzde karşımıza çıkan tablo Sigortacılık sektörünün ne kadar hızla büyüdüğünü ve büyüme yolunda ilerlediğini gösteriyor bizlere. Daha düne kadar sağlık sigortası yaptırıp yaptırmama arasında kalan bizler bu gün bunların yanı sıra emeklilik ve özel hayat sigortaları konularını düşünüyoruz. Peki tüm bunlara rağmen rakamlar ne diyor :

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 2004’de yapmış olduğu açıklama

Bölgelere göre zorunlu deprem sigortası satışı

Bölge Konut sayısı Poliçe sayısı Sigorta oranı (%)

Marmara 4.143.469 997.305 24.07

İç Anadolu 2.227.056 335.856 15.08

Ege 2.318.262 315.348 13.60

Akdeniz 1.663.126 120.588 7.25

Karadeniz 1.282.098 94.805 7.39

Doğu Anadolu 611.788 34.371 5.62

Güneydoğu 742.866 28.320 3.81

Toplam 12.988.665 1.926.593 14.83

Zorunlu olduğu halde sigortalanma oranının bu kadar düşük olması üzücü tabi ki de ama bu rakamlar gelişen sigortacılık sektörü için kanımca belirleyici değil. Özellikle son yıllarda sigortacılık ürünlerinin ve seçeneklerinin artmasıda bunun bir göstergesi. Dilerseniz gelen ve gelmekte olan taleplere sigortacılık sektörü cevap verirken ne gibi teknolojilerden yararlanıyor bunları irdeleyelim.

Internet ve Sigortacılık

Birçok alanda olduğu gibi sigorta konusunda da Internet satın alan kesimin bilinçlenmesinde büyük rol oynuyor. Ve yine bir çok sektörde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de Internet bir çok anlamda farklı satış teknikleri ve yetenkeleri sağlıyor. Ancak ilk Internet ile tanışan sigorta firmaları benim “Kartvizit Site” diye tanımladığım siteler yaptılar. Yani genellikle şirketlerini tanıtan, ürünleri hakkında bilgiler veren ancak durağan ve hiçbir şekilde interaktif olmayan verimsiz siteler tasarlamışlardır. Bu nedenden dolayıda Internet’ten gerektiği gibi verimi sağlayamamışladır.

Tabi diğer bir nedende o dönem için tüketicilerin interneti güvenilir bir ticaret aracı olarak görmemeleridir. Çünkü bu alışverişler sırasında aracı firmalara kullanıcıların gizli bilgilerinin verilmesi gerekmekte ve insanların bu bilgilerin saklanması konusunda akıllarındaki güvenlik soruları oluşmaktaydı. Bu ve benzeri genel güven sorunları tüm sektörlerin internette yaygınlaşmasını önlediği gibi sigortacılık sektörününde bu yayılmasını güçleştirdi.

Sonrasında Internet ve özellikle e-iş modellerinin insanlar tarafından kabul görmesi ile birlikte sigortacılık sektörüde Internet’te hak ettiği yeri almaya başladı. Çok sayıda ürünü detaylı bir şekilde tüketicinin önüne sunabilmek tüketici tarafında en memnuniyetle karşılanan gelişme oldu sanırım. Tüketicinin sigorta firması ile arasında büyük yakınlıklar sağlandı. Sigorta yaptıracakların ihtiyaçlarına yönelik poliçelerin hazırlanmasına ve iletişim daha samimi olmasına, kısa zamanda kurulmasına aracılık sağlamaktadır.

Bunların yanı sıra Sigorta kurumları açısından bakıldığında Internet’i değerli kılan bir neden de iş yapış şekillerinin verimliliğinin artmasıdır. Müşteri kazanma adına yapılan ziyaretlerin sayılarının azalması, çok farklı lokasyonlara kolayca ulaşıp satış yapabilmek akla gelen ilk olumlu nedenler. Bu ve benzeri olanaklar sayesinde Internet sigorta kurumlarının işleyişini karlı bir hale sokuyor. Bu da özellikle rekabet gücü alanında kendini gösteriyor. Sektörde büyümeyi hedefleyen tüm sigorta firmalarının bir anda acenta ağları kurmaları ciddi yatırımlar demek oluyor. Buna karşılık Internet sigortacılığını aktif olarak kullanan kurumlar rekabet gücü büyük olan bu sektörde işlerini büyütme şansına sahip oluyorlar. Kısaca Internet diğer sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de rekabet alanında büyük değişikler yaratmakta.

Klasik yöntemlerle çalışan sigorta kurumlarının Internet’i kullanmamaları onlara büyük dezavantajları sağlıyor. Şöyleki yeni nesil Internet Sigortacılığı kullanan firmalar müşterinin çok yakınında yer alıyorlar. İnteraktif Internet siteleri sayesinde onlardan sürekli haber alıyorlar isteklerini yaptıkları anketlerle yakından inceliyorlar. Bu isteklere özel poliçeler yaratıp sunduklarında da olumlu geri dönüşler alıyorlar. Klasik yöntemle iş yapan sigorta firmaları için ise bu çok büyük bir dezavantaj oluyor.

Hangi tüketici kalitesinin aynı olduğunu bildiği ürünlerden ucuz olanını tercih etmez ki ? Elektronik sistemler sunulan hizmetlerinin maliyetlerini azaltmaktadırlar. Çünkü e-iş modelleri sayesinde aracı kurumlar olabildiğince aradan kalkıyor. Elektronik ticaret modelini kullanan sigorta firmaları fiyatlarını daha uygun bir şekilde ve karşılaştırmalı tablolar ile tüketicilerine sunduklarında ister istemez tercih sebebi oluyorlar.

Özetlemek gerekirse yeni nesil iş yapış şekillerimizi belirleyen Internet; sigortacılık alanında da bir çok yarar sağlamakta ve ilerleyen süreçlerde de çok daha yaygın kullanımlara ulaşacağı bariz. Hayatınızı güvence altına alın ve sigorta yaptırın… ama Internet’ten.

Bu yazım sigortacılık sektörüne özel bir dergide yayımlanmıştır.

 
Toplam blog
: 14
: 736
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

Bir çok portal ve web sitesinde Proje Koordinatörlüğü yapan Okan Barlas geçtiğimiz yılların en çok..