Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Sel' e yakalanan padişah

Sel' e yakalanan padişah
 

Yağmur insanlar için bazen rahmet bazende felaket olabiliyor. Ülkemiz yağmurlu dönemlerde özellikle devlet için utandırıcı durumlarla karşı karşıya kalıyor. Hele ekonomimizin kalbi İstanbul' un yağmurlu günlerde düştüğü durum benzerleriyle kıyaslandığında çok küçük düşündürücüdür. İstanbul, benzer özellikte olduğu dünyanın diğer büyük metropolleri Newyork, Honkong, Tokyo gibi şehirleri kıskanıyordur herhalde...

İstanbul tarihte belkide dünyada en güçlü olduğu dönemde de aynı rezilliği yaşamış, dünyanın nadir güçlü hükümdarlarından sayılan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman' ı bile bu rezilliğine ortak etmiş, korkutmuştur.

1563 deki sel felaketi Osmanlı' nın en ihtişamlı günlerinde av partisindeyken Osmanlının en güçlü padişahını zor durumda bırakmıştır. Kanuni Sultan Süleyman' ı, sığındığı İskender Çelebi Sarayı bile kurtaramamış, sarayın duvarları çökmüş, Cihan Padişahın boğulmaması için uzun boylu bir mahiyetinin omzuna çıkartılmış, oradanda yüksekçe bir dolabın üstünde tutulmuştur.

İstanbul, sabaha kadar süren şiddetli yağışta çok kötü harap olmuş, yüzlerce kişi ölmüş, evler kullanılamaz hale gelmişti. Önemli bir sorunu da su kemerlerinin yıkılması yüzünden susuz kalmasıdır. Günümüzde de benzeri sel felaketleri yaşandığına göre İstanbul' un tarihten ders almadığını söyleyebiliriz. Her ne kadar yöneticiler Kanuni Sultan Süleyman' ın çektiği eziyeti çekmese bile bütün eziyeti yine halk çekmektedir.

Görünüşe göre başına gelen felaketleri kısa sürede unutup önlem almayan devlet erkanı başta oldukça daha çok felaketler yaşanacak gibi...

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..