Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '09

 
Kategori
İstanbul
 

Sel Baskınının ardından

Sel Baskınının ardından
 

09.09.09 tarihli Milliyet Gazetesi



Bugün 09.09.09. Güzel bir tarih değil mi? Ramazan olmasa evlilik rekoru kıralabilirdi bugün. Ama ne yazık ki dün ve bugün İstanbul ve Tekirdağ için hiç de iyi bir gün olmadı. Şiddetli yağış sonu İstanbul'un Avrupa yakasını ve Tekirdağ'ın doğu bölümünü sele teslim oldu. Yetkililer yüzyılın yağışı diye tanımlıyorlar ( metrekareye düşen yağış miktarı olarak ). Ne yazık ki onlarca vatandaşımız canından, tahminin yüzlerce kişi ise evinden oldu.

Birçok kişi bu durumu İstanbul'a yakıştıramadı, TV den izlediğimiz kadarı ile özellikle İkitelli, Güneşli ve Silivri sahilleri tanınmaz halde. Bölge sular altında, yüzlerce otomobil, kamyon ve otobüs kullanılamaz halde. Sanki tsunami.

Sevgili okurlar, bu tür hava koşullarını bundan sonra sıkca yaşayabiliriz. Daha önceden de benzer sel baskınlarını hatırlarsınız. Özellikle Alibeyköy bu konuda mehşurdur. İklim değişimleri bu tür ani ve şiddetli yağışları bizlere tekrarlatabilir. Yöneticilerin buna hazırlıklı olması gerekiyor.

Hatırladığım kadarı ile meteorolojiden yağış haberi gelmişti, ama "ACİL" bir uyarı gelmedi. Belediye hazırlıksız kaldı. Ayrıca eğitimsizlik, bilgisizlik de büyük etken. Sayın okurlar, doğa bir şekilde kendini gösteriyor. İnsan olarak doğamıza aykırı davranışlarımızı sürdürürsek, intikam geç kalmıyor. Dere yataklarına yapılan evler, fabrikalar, zamanla dereleri daraltıyor. Dolayısıyla kapasitesinin üzerindeki debili akışlar sorun oluyor. Ağaçlarımıza yeterince bakamıyoruz, dolayısıyla erozyon ve toprak kaymaları kaçınılmaz oluyor. Sonuçta fatura yine bizlere çıkıyor, insanoğlu canından, malından oluyor. Ders her zamanki gibi alınmıyor.

Sevgili okurlar, bugün doğudan gelen şehit haberleri, batıdan gelen sel felaketiyle içimiz karardı. Yetkililerin hemen gereken önlemleri almalarını istiyor, yakınlarını kaybeden ve evleri hasar gören vatandaşlarımıza sabır diliyoruz. Güzel İstanbulumuzda bu tür olayların yaşanmamasını istiyoruz. Ne yazık ki bu tür işler istemekle olmuyor.

NOT: şu satırları yazdığım dakikalarda Maltepe'de oldukça şiddetli yağış var, cadde dere olmak üzere.
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..