Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '08

 
Kategori
Sigorta
 

Sel ve SU BASKINI, TÜM KASKO POLİÇELERİNDE TEMİNATA DAHİL DEĞİLDİR!

Avrupa’nın incisi olan İstanbul’da bile; çarpık kentleşmenin ve alt yapı yetersizliğinin sonucu yağan bir yağmurun sel felaketine dönüştürdüğünü, sonuçta tüm vatandaşlarımızı perişan ettiğini ve milyarlarca liralık maddi zarara sebebiyet verdiğini unutmayalım!

Bu itibarla; araçları sel felaketinde zarar gören ve kasko sigortası olanlar, derhal sigorta şirketlerine müracaat etmelidir. Ancak, bir hususu bilmeniz ve göz ardı etmemeniz gerekir. Zira, sigorta şirketleri her talebinizi karşılamayabilir. Çünkü; “ sel ve su baskınıyla meydana gelen zararlar ” kasko sigortası teminatı dışında olup, ek bir prim karşılığında ek sözleşmeyle teminat kapsamına alınabilmektedir. Terör, deprem veya yanardağ püskürmesiyle meydana gelen zararların da; teminat dışında olduğunu, ek sözleşmeyle teminat altına alabileceğinizi, bir kere daha hatırlatmak isterim.

Halen; bazı büyük sigorta şirketlerinde sel, terör ve deprem teminatları, isteğe bağlı olmadan otomatik olarak, sigorta poliçesi teminatları içerisinde, sigortalıya sunulmaktadır. Ümit ederim, bunu tüm şirketler uygular.

Bilinçsizce veya yeterli bilgilendirme yapılmadığından, bu teminatların eksikliğinden zarar görenler artık kalmaz.

Sel felaketine karşı kasko priminizin % 5-10 fazlası kadar ( bu oran şirketten şirkete değişmektedir) bir prim karşılığında, aracınızı güvence altına almanız mümkündür. Eğer; bu teminatı kasko sigortanızı yaptırırken almamışsanız, hasarınızı sigorta şirketinden almanız, maalesef mümkün değildir.

Ancak; bundan sonra olacak böyle bir sel felaketine karşı, kasko sigortanız devam ederken de, ek prim ödeyerek sel teminatını veya diğer teminatları, poliçenize dahil ettirerek almanız mümkündür.

Her konuda olduğu gibi, sigorta konusunda da bilinçli davranmanız her zaman yararınızadır. Başınıza gelecek bu tarz bir felaket karşısında, zararınızı sineye çekmeye değer mi ?

Siz sigorta yaptırma alışkanlığı olanlara sesleniyorum; madem ki aracınızın kasko sigortasını muntazam bir şekilde yaptırıyorsunuz, o zaman neden eksik teminatlı yaptırasınız?

- Daha az prim ödemek için mi?

- Yoksa bu hassas konularda, acenteniz ve sigorta şirketiniz tarafından aydınlatıcı ve yardımcı bilgiler verilmediği için mi?

Türkiye’ de milyonlarca insan aracını, evini ya da işyerini sigorta ettiriyor ama, yaptırdığı sigortanın tüm özelliklerini, tüm rizikolara karşı sigortalı olup olmadığını bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle, adeta bilinçsizce.....

Sigorta yaptırma alışkanlığı olan bu sigortalıların; eksik teminat nedeniyle zararlarının karşılanmaması durumunda, yaşayacakları perişanlığın yani sıra, sigortacılığa ve sigortacıya karşı güvenlerinin sarsılacağını, dolayısıyla sigorta yaptırma alışkanlıklarını kaybedeceklerini lütfen göz ardı etmeyelim. Keza; milyonlarca sigortasız araç, konut ve işyeri yılardır sigorta sektörü için büyük bir kayıp olmaya devam etmiyor mu?

İnsanımızı sigorta konusunda bilinçlendirmek; biz sigortacılara düşen kutsal bir görev olduğu kadar, sektörde istihsal artırmanın en temel unsuru ve en güvenilir yoludur kanısındayım.

Avrupa’ nın çeşitli ülkelerinde; hatta Rusya, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de tüm konut ve işyerlerini kapsayacak şekilde YANGIN SİGORTALARI’ nın da, kanunen zorunlu olmasının ve bu konuda süratle bir kanun çıkarılmasının, artık zamanıdır!

Bu kanun hem hükümete yeni bir vergi kaynağı yaratacak, hem de böyle yaşanacak felaketlerde devletin yükü azaltılacaktır.

DEPREM gibi, tüpgaz patlamaları veya yangınlar gibi, ülkemizde de Kore’ de yaşanan doğal gaz felaketi her an yaşanabilir.

Harekete geçmek için, daha kaç tane felaketin yaşanması gerekir?

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 17
: 8314
Kayıt tarihi
: 07.08.06
 
 

Ben, Hayat branşı hariç tüm sigorta branşlarında Sigorta Hukuku Uzmanı, Hasar Uzmanı ve Sigorta Müşa..