Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Selam vermesini seven çocuk

Sevgili oğlum,

İnsanlar birbirleri ile karşılaştıkları zaman selamlaşarak konuşmaya başlarlar. Bir insanı gördüğü zaman selam veren insan o insanı seviyor ve değer veriyor mesajını da muhatabına verir. Selamı en güzel şekilde veren insan karşısındaki insanı en samimi duyguları ile sevdiğini de söz ve verdiği davranışlar ve mesajı ile verir.

Canım oğlum,

Selamlaşmak ve selamlaşmanın samimiliği insan davranışında gizlidir . İnsanın olduğu her yerde farlı da olsa selamlaşma vardır. Sende sevilen, etkili ve çevre edinmiş insan olmak istemekteysen selamlaşmayı , selamlaşmanın önemini ve adabını bilerek hayatına uygulamak zorundasın.Bunları hayatına uygulayan ve çevresine de selamlaşmanın adabını aşılayan insan , iletişimde çok büyük kolaylıklarla karşılaşır.

Sevgili oğlum,

Bir insanla karşılaştığın zaman önce selam vererek , hal hatır sorulur. Bir insanla tanışırken selamdan sonra ismini öğrenerek hatırında tutmaya bak. O insanla ikinci kere karşılaştığın zaman yaşına ve mevkisine bakmadan , o insanla dostluğunu sürdürmek istemekteysen , o sana gelmeden sen yanına giderek selamlaş. O seni unutmuş olsa bile kısa hatırlat, seni tanımak istemezse sende ona ısrar etmezsin. Ama Seninle konuşursa belki de başlayarak bir ömür boyunca devam edecek dostluk kurmuş olursun.

Canım oğlum,

Çok insanlar selamı önemsemezler ve sevmedikleri insana selam vermezler. Selam vermeyi hep karşısındakinden beklerler. Bu tutum karşısındaki önemsememek, sevmemek, ciddiye almamak , selam vermeyecek kadar değer vermediğini göstermek anlamına gelmektedir. Bu tutumdaki insanları sende ciddiye almazsan o zaman hayatta rahat edersin.

Canım oğlum,

Hayatta öyle insanlara da rastlayacaksın ki Allah’ın vermek sünnet, almak farz dediği selamı alay konusu ederler. Karşılaştıkları insana selam verecek yerde , neden bana selam vermedin gibi yakışıksız davranışlarda bulunurlar ve bunu da marifetmiş gibi sunmaya bakarlar ki , böyle insanlara da değer vermemek , selamlaşmamak lazım. Çünkü , selam vermek gibi kutsal bir değeri önemsemeyen insan değer verilemeyecek kadar değersizdir. Değerli insanlar konuşmaya ve sevgilerini sunmaya ilk selam veren olarak başlarlar.

Canım oğlum,

İnsanlar kırgınlıklarını bile selamla gösterirler ve bir insanın kendisine değer vermediğini anladıkları zaman “ Benimle selamı sabahı kesti” diyerek ifade ederler. Selamlaşmak bizim inançlarımızda , kültürümüzde ve değer yargılarımızda işte bu kadar önem arz eder.

Sevgili oğlum,

Selam ulu orta verilmez, küçük olan büyüğe, yaya olan binekli olana , bilgice az olan çok olana selam verir. Selam vermekteki maksat insanın karşısındaki insanı da kendisi kadar sevdiğini ve onunla konuşacak, dertleşecek kadar , sosyal ilişkiler kuracak kadar değer verdiğini ispatlamak manasına gelir.

Sevgili oğlum,

Hayatta çok insan selam ve sabahı sevmezler ve bunu bir külfet olarak algılarlar. Ancak aynı insanlar herkesin kendilerine selam vermesini değer vermesini beklerler.Bu insanın nankörlüğünü , cahilliğini aynı zamanda bir selam vermekle yorulacağını sanacak kadar tembel insanlardır. Ben bir insanın tembel veya çalışkan mı samimi mi yoksa düzenbaz mı olduğunu selamından anlayacak kadar bilgi ve tecrübe sahibi oldum. Sende öyle insanlardan olmaya bakarsın zamanla.

Canım oğlum,

İnsanlar hem tanışmak ve kaynaşmak isterler, hem de selamlaşmayı , kaynaşmayı ihmal ederler. Selam sadece kısa bir baş ifadesi ile verilen veya iki kelime konuşma ve güler yüzle yapılan külfeti en az olan ama getirisi en yüksek yatırımdır. Bazen en güzel dostluklar samimi bir selamla başlayarak evliliklere, hatta iş ortaklıklarına, bu ortaklıklarda ilerde daha büyük mutluluklara dönüşebilir.

Canım oğlum,

Hoşlandığın ve iletişim kurmak istediğin insanlara ilk selamı veren sen ol. Selam ver eğer almazsa almayan insan utansın .Sen sadece başarısız bir girişimde bulunmuş olursun ve hayat tecrübelerine bir tecrübe daha eklemiş olursun ne kaybedersin ki.

Canım oğlum,

Pek çok dostumu , ben kendim selamlaşmak ve salamımda samimi olmakla buldum. Çok insanla tanıştım ve gençlerin çoğu ikinci görüşmede selam vermemeye başladılar ama sonradan selam vermek istedilerse de benim içimden gelmedi onlara selam vermek.Dostluk ilişkilerinde ilk selamlaşmak ve kaynaşmaya varan ikinci veya üçüncü konuşmalar önem arz eder. Eğer iletişim başlayacaksa devam eder. Devam etmeyecekse ısrar etmenin de bir anlamı kalmaz.

Sevgili oğlum,

Hayata birbirimizle didişmek ve birbirimizi göremezden gelmek veya düşman olmak için gelmiyoruz. Hayata önce kendi kendimize yeten insanlar olmak, sonrasında da başkalarına faydalı olmak ve başkalarını da aydınlığımızda aydınlatmak geceleri bile bilgi ışığımızla aydınlatmak için gelmekteyiz. Bu kaynaşmalar da bir masum ve içten selamla başlar.

Canım oğlum,

Tüm etkili hatipler, siyasiler konuşmalarında kendisini dinleyecek olan insanlara verecekleri selamın samimiyeti ve güzelliği , bu güzelliği ve sevgisini yüz , konuşmanın şiddet ve samimiyeti ile gösterirler. İlk selam , ilk temas dinleyenleri etkiler ve konuşmacının veya muhatabımızın bizi kabullenmesini sağlar. Hayatta başarılı olmuş insanların arkasında aslında ilk selamlaşma ve kaynaşmalardaki Samimiyet yatar anlayana.

Canım oğlum,

Günümüzde aynı apartmanda oturup da karşı komşusu ile selamlaşmayan insanlar çoktur.Ancak herkes suçu karşısındaki insana atar ve kimse ilk selam verme nezaketini ben göstereyim. Bu erdeme ben sahip olayım demez. Halbuki sevgi beklemek için önce sevgi göstermek ve samimi ve dürüst olmakla başlar her şey.

Canım oğlum,

Hayatta nice insanlar göreceksin ki, senelerce okumuş , emek vermiş ve mühendis , doktor , öğretmen gibi ünvanlar almışlar ama , öğrenmesi ve uygulaması sadece sabır isteyen basit bir selamı öğrenememişlerdir. Bu tür insanların insanları sevmedikleri ve insanlarında onları sevmedikleri için evi ve işi arasında sıkışıp kaldıkları ve mutlu ve sosyal yaşamlarının da olmadıklarını göreceksin. Sen ise sosyal insan olmak varlığı ile yokluğunun hissedildiği insan olarak , insanlara selam vererek faydalı olmak zorundasın. Bir baba olarak bunu senden beklemekte benim hakkım sanırım.

Canım oğlum,

İnsanlar selamla tanınır, konuşmaları ile etki bırakırlar ve samimiyetleri ile bu etkiler daha sağlam ve samimi ilişkilere dökülür. İlk adımlar, ilk konuşmalar , ilk deneyimler insanlar üzerinde etki bırakır. Sende okula başlarken sana ilk selam veren ve samimi olanlarla dostluk kurdun ve geliştirdin. Bunları düşününce selamın ne kadar önemli olduğu konusunda bu kadar kalem tıkırdatmamın boşa olmadığını daha iyi anlayacaksın.

Canım oğlum,

Hayat her zaman bize istediğimizi vermez. İnsanlarda biz her zaman istediklerimizi vermeyebilirler. Veren elin alan elden üstün olduğu bir kültürden gelen bizler de selam veren insanlar olarak bu fani hayatta veren olma üstünlüğüne erelim.

Seni çok seviyorum

Hayatta sana selam verenin de selamını alanında çok olsun.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..