Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '18

 
Kategori
Eğitim
 

Selamlaşma

Birbirini tanıyan insanlar, karşılaştıklarında birbirlerini selamlarlar. Gün içerisinde çok sık kullandığımız fakat nasıl davranacağımızı bazı zamanlarda kestiremediğimiz konulardan biridir selamlaşma.

Selamlaşmada günün saatine göre iyi dilekler belirtilir. Ayrıca, kişilerin ilgilerini, sevgilerini, saygılarını göstermeleri açısından selamlaşma güzel bir başlangıçtır. Selamlaşma; sıcaklık, kardeşlik, barış dostluk, arkadaşlık, sevgi, saygı ifadeleri içerir.

Selamlamada aslında en önemli olan hafif bir gülümsemenin olması ve birbirlerinin yüzüne bakılmasıdır. İnsanların birbirine selam vermeleri, insan ilişkileri açısından son derece önemlidir. Selamlama; erkekler eğilirken, elleri her iki yana, aşağıya sarkık, avuç içi içe bakacak şekilde, kadınlar ise ellerini birleştirmiş şekilde selamlaşırlar.

‘Merhaba, günaydın, selâmünaleyküm, iyi günler, iyi akşamlar, iyi geceler’ gibi sözcük ve söz gruplarıyla selamlaşmanın yanı sıra gülümseme, el sallama, baş eğme, göz kırpma şeklinde jestler ve mimikler de selamlaşma biçimi olarak görülür. Gerek ilk tanışmada ve gerekse selamlaşma sırasında, özellikle erkeklerin dikkatli olması gerekir. Toplumumuzda genellikle kadın elini uzatmadıkça, erkeğin elini uzatması hoş karşılanmaz.

Katılmakta olduğumuz davetlerde toplantılarda özellikle kalabalık grup toplantılarında kendimizi rahat hissederek içeri girmeliyiz. Bir davete veya toplantıya gelindiğinde ilk önce ev sahibesi ardından diğer konuklar selamlanır. Ayrılırken de aynı şekilde davranılmalıdır. Kalabalık toplantılarda sadece ev sahibesi selamlanarak ayrılınız.

Bir bayanla sokakta karşılaşıldığında, ilk önce erkek selam verir. Ağzında sigara varsa eline alır. Selam verirken şapka varsa çıkartılır. Yürürken biri ile selamlatılacak ise, şapka aksi yöndeki elle çıkarılır. Melon ve silindir şapka sağ yandan, fötr şapka ise üstten tutulur ve selam verilir. Konuşma yapılacak ise konuşma boyunca şapka elde tutulur.

Selamlaştığınız bir dostunuzla ayaküstü konuşurken, güneş gözlüğünüz varsa çıkartmak gerekir. Özellikle büyüklerle konuşan küçüklerin buna dikkat etmesi gerekir.

Bayanlar erkeğin selamına başlarını eğerek cevap verirler. Erkek bayandan yaşlı ve saygın bir kişi ise, bayanın başını eğmesi daha derin olmalıdır. Bayan oturuyor ise ayağa kalkmalı veya kalkar gibi yaparak daha saygılı bir davranış biçimi sergilemelidir.

Tanıdık iki kişinin, sokakta karşılaşmaları halinde birbirlerini selamlamaları, yolu işgaletmeden bir kenara çekilerek konuşmaları veya yolda yürüyerek konuşmalarını sürdürmeleri uygun olur.

Erkek sokakta tanıdık bir kadına yalnız başına rastlarsa ve onun görmezlikten geldiğini sezinlerse selam vermeden geçebilir. Göz ucu ile selama izin verdiğini görürse selamlar.

Caddeden, uzaktan geçen tanıdıklar selamlanmaz çünkü bağırıp çağırarak selamlamak doğru değildir.

Aynı gün bir kaç kez karşılaşan kişilerin her defasında birbirlerini selamlamaları gerekmez.

Sokakta, beraberinizde bulunan bir kişi biri ile selamlaşıyor ise, tanımasanız dahi sizin de ona hafifçe başınızı eğerek selamlamanız centilmenlik kabul edilir.

Tanıdık kişiler sıkılıp utanabilecekleri durumda görüldüklerinde görmemezlikten gelinir ve selamlanmaz.

İş dünyasında, hafifçe öne eğilerek selamlamak önemli bir jest sayılır. Aynı statü ve mevkide olanlar birbirlerine eşit ölçüde eğilirler.

* Asansörde tanıdıkla karşılaşıldığında selamlamak gerekir.

* Doktor muayenehanesinde bekleyenleri, sonrada gelenler selamlamalıdır.

* Sinema, tiyatro, konser gibi yerlerde birbirlerini gören tanıdıklar, hafif bir baş eğmesiyle birbirlerini selamlarlar.

* Uzun tren yolculuklarında ve her türlü uzun sürecek yol arkadaşlıklarında ilk defa karşılaşıldığında selam verilir.

* İbadet yerlerinde selamlaşma, yerin kutsallığı nedeniyle hafif bir baş eğmesi şeklinde yapılmalıdır.

Genel olarak baktığımızda; Küçük büyüğü, erkek bayanı, yeni gelen mevcutları, ayrılanlar kalanları, sayıca az olan çok olanları, yürüyenler oturanları ve araçlı olanlar yürüyenleri selamlar.

 
Toplam blog
: 53
: 432
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Eğitimle Geliştir Kendini           Eğitimci-yazar olarak halen Kişisel Gelişim, Liderlik, Beden ..