Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Selçuk, toprağımızı onurlandırır

Selçuk, toprağımızı onurlandırır
 

Yorum sizin !


Bir kuş geldi / Kondu penceremin önüne / Üç kez öttü: / Doğum dedi, / Yaşam dedi, / Ölüm dedi. / Dördüncüyü bana bırakıp gitti.Hacı Bektaş Veli

*

Ameliyata girmeden önce İlhan Selçuk,Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesi 'Pencere'sinde okurlarına şu tümcelerle veda etti:

"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."

*

Acı haberi, televizyon kanallarında gezinirken öğrendim! Sonra internette arama yaparken ‘Özgür Altuncu-Tahsin Lale–DHA’ kaynağından gelişmelere ulaştım:

Saat 13.15'te tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinden çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçukiçin gazetenin girişinde bir anı defteri açıldı. Selçuk'u sevenler bu deftere duygularını yazma fırsatı buldu. Anı defterinin hemen yanındaki İlhan Selçuk'un 12 Mart Muhtırası döneminde askerler tarafından gözaltına alındığı fotoğrafın yer alması dikkat çekti.”Tümcelerini özümseyerek okudum.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız: “ İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanı sıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. İşkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.

İki yıl önce arama amaçlı evine girildiğinde sarsıldığı, Gürbüz Çapan tarafından belirtilirken; Mehmet Faraç’ta “Daha uzun süre yaşardı. Ne ki ölümüne neden olan Ergenekon sürecidir. İlhan Selçuk'tan ilkeli, kararlı, namuslu olmayı öğrendim.” Tümceleriyle düşüncelerini belirtti.

Ayrıca Lütfi Kırdar'daki kalabalığın katıldığı coşkulu törenden sonra Cumhuriyet gazetesi önünden Hacıbektaş'a uğurlanırken Yıldız, İlhan Selçuk’u yağmurlu bir günde uğurlama görevinin kendisine düştüğünü dile getirerek şunları söyledi: Bugün İlhan Selçuk’u uğurluyoruz. Bu uğurlama görevini de ben üstlendim. Belki de görevlerin en zoru İlhan Abi’yi buradan yağmur altından uğurlamaktı. İlhan Abi bilge kişiliğiyle yazılar kaleme almış ve penceresinden bizlere, okurlara seslenmişti. O pencere hep aydınlıktı ve daima demokrasi yolunu gösteriyordu. İlhan Abinin evi gazetesiydi, bizler de çocuklarıydık. Hasta yatağında bile her zaman ‘çocuklar nasıl?’ diye sorardı. Gazeteye, cumhuriyete bir şey olmasın diye titizlenir, kaygılanır, geleceğe hep umutla bakardı. Yaşamı sade, yalın ve insan sıcaklığı ile doluydu. İlhan Abi bizlere çok şey öğretti. En önemlisi de bu bayrak yarışını sürdürmeyi, gelecek kuşaklara aktarmayı öğretti. Evet İlhan Abi çocukların sana veda etmiyor, okurların sana veda etmiyor. Yalnızca ‘güle güle’ diyorlar. Güle güle İlhan Abi güle güle!..”

*

Üç ay önce yaşama veda eden ağabeyi Turhan Selçuk gibi İlhan Selçuk’un da ilçemin Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’na dileğini belirttiği, olumlu yanıt alması üzerine vasiyeti çerçevesindecenazesi, ilçemde türkünün sesi Mahzuni Şerif’in mezarı ile insanlığın simgesi Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin anıtlarının bulunduğu, serserin yellerin estiği Çilehane Tepesi’nde Yıldızlar Mezarlığı’nda toprağa verilecek. İkinci kez Hacıbektaşlılar: “Selçuk, toprağımızı onurlandırdı!” deme şansını ve onurunu yakaladılar.

Kucağımız açtık. Toprağımıza hoş geldin Cumhuriyet’in bekçisi, Atatürk Devrimlerinin yılmaz savunucusu, basının koca çınarı, demokrat, ilerici ve yurtsever insan. Yattığın yer aydınlık olsun!

Sevenlerine ve tüm dostlara Fuat Bayramoğlu’nun rubaisi ile sevgilerimi yolluyorum: “Bir şey yapabildinse şu dünyada eğer, / Bir şey ki hatırlanmaya bir parça değer, / Bir ses, bir çizgi, bir şiir, bir büyük aşk / Bunlarmış ölümsüzlüğün esrarı meğer.”

*

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..