Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '13

 
Kategori
Müzik
 

Selçuk Balcı; Çayeli'nden parlayan kemençe virtüözü

Selçuk Balcı; Çayeli'nden parlayan kemençe virtüözü
 

Onbeş yaşında elime aldığım kemençeyi elinden düşürmeyi düşünmüyorum


Rize Çayeli’li Selçuk Balcı, önce internette şöhret oldu. Söz ve müziği kendine ait ‘Deniz Üstünde Fener’ şarkısı arkadaşları tarafından internete yüklenince, özellikle Karadenizliler tarafından paylaşılma rekoru kırdı. İnternetteki başarısının ardın Selçuk Balcıc ilk albümü olan Patika’yı çıkardı ve Gülen yüzü ve parlak zekası ile kendini sevdirdi.

Selçuk Balcı 4 Temmuz 1988 Yılında Rize / Çayeli ilçesinde doğdu. Kim bilebilirdi ki Selçuk Balcı ileriki yıllarda müzisyen olacak ve ünlü sanatçılar arasında yer alacak diye. Kemençeyi adeta bir keman gibi insanın içine işleyici şekilde çalması gerçekten büyük bir başarı. Farid Farjad keman için ne ise bu gidişle Selçuk Balcı da kemençe için O olacak. Selçuk Balcı kemençe ile sadece bildiğimiz Karadeniz türküleri değil her dalda şarkı ve türkü söylemiştir.  Beste yapmayı, şarkı-türkü söylemeyi ve söylerken kendi sesine kemençe ile eşlik etmeyi tercih ediyor. Yöresel tavırlı yaylı kullanımını günümüz sounduna uyarlayarak, daha geniş kitlelere müzikalite olarak ulaşmak için kendine has yeni bir çalım tekniği uygulamıştır. Sizlerde görmüşsünüzdür bir çok televizyon kanalın da canlı yayınlar da canlı performansını göstermiştir... Adına KEMENÇE dediğimiz müzik aleti üç telden oluşmaktadır. Üç telli kemençe ile farklı sesler çalmak bir sanat işidir.

Selçuk Balcı'nın ilginç bir müzik hikayesi var. Rizeli olmasına rağmen Karadeniz müziğini sevmeyen babasının, zorla öğrettiği Aşık Veysel türküleriyle müziğe başlamış . “Suyu tersine akıtma” çabası, dayısının bağlama hediye etmesiyle devam etmiş. Ancak dokuz yaşında babasını kaybedip, 10 yaşında Ankara’ya taşınınca, kendi yöresinin enstrümanlarıyla daha içli dışlı olmuş ve lise yıllarında kemençeyi eline alınca su yolunu bulmuş diyebiliriz.
Selçuk Balcı’nın bildiğimiz kadar ile müzik eğitimi yok. Zamanla aklına gelen ezgileri çalmaya başladıkça da, farkında olmadan beste yapmaya başlamış: “Planlı bir şekilde beste yapmıyorum, uğraştıkça hiç olmadık bir yerden çıkıveriyor” diyor.
“Kemençe sizin için ne ifade ediyor” diye sorunca, “Dert ortağım. Ruh halime göre istediğim havaya sokuyorum onu” cevabını veriyor.

15 dakikalık şarkı ile dünyası değişti ve Paul Dwyer

Selçuk Balcı'nın internette meşhur olan ‘Deniz Üstünde Fener’ şarkısının hikayesini şöyle anlatıyor : “Gökhan Birben ve Vira Cemal gibi Karadenizli sanatçılara yaklaşık üç yıl konserlerinde kemençe ve vokalle eşlik ettim. Şarkı söylerken, güzel tepkiler ve alkışlar alıyordum. Daha sonra bir arkadaşımın ofisinde çalıp söylemeye başladık. ‘Deniz Üstünde Fener’ şarkısını 15 dakikada yaptık. Arkadaşım söylediğimiz şarkıları kaydetti ve sonra da internete yükledi. Beklemediğimiz kadar büyük bir ilgi gördü ve takipçilerimiz arttı. Kendimi denemek için biletli konserler düzenlemeye başladım. Baktım ki, çok insan geliyor, programlarımız dolu dolu geçiyor, ‘Niye bir albümümüz olmasın?’ dedim.”
‘Deniz Üstünde Fener’ şarkısı, o ilk 15 dakika yapıldığı haliyle konulmamış Patika albümüne. Türkiye’de televizyon programı yapan İrlandalı müzisyen Paul Dwyer, çekimler için Rize’ye geldiğinde, Balcı da tesadüfen Rize’deymiş. Dwyer, Balcı’nın albüm çalışmasından haberdar olunca, onu stüdyosuna davet ederek, albümünün ilk kayıtları için yardımcı olmuş. Albümdeki üç şarkının düzenlemesi yine Dwyer’ın elinden çıkma. ‘Yayla Yolundan Aştım’ şarkısında İrlanda gaydasıyla kemençeyi atıştırmışlar. Balcı, “Müzikte alakasız tarzların uyumuna bayılıyorum” diyor.

Kanal D Beyaz Show a konuk olan Selçuk Balcı renkli kişiliği neşeli ve gülen yüzü ile bir insan olarak da gönüllere hitap etmeye devam edecek gibi…

Çayelin’den öteye gidelum yali yali…

Yüreğine sağlık Selçuk... Seni Seviyoruz

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..