Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1025
 

Semizotu" Erzurum'a has, pirpirim"

Semizotu" Erzurum'a has, pirpirim"
 

PİRPİRİM (SEMİZOTU)

Çevremizde çabuk yetişen, pişirmesi zaman almayan, kısacası sevilen ve aranan bir sebze çeşididir. Bol suda yıkanmalı diye tembihte bulunulur. Salatası, cacığı da yapılır. Az kumlu "gevşek " toprağı sever.

Malzemesi:
1 kg veya bir bağ pirpirim, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 orta boy soğan, 1 çay kaşığı tuz , karabiber
250 gr koyun kuş başı (kavurma), 1 çay fincanı bulgur
1, 5 su bardağı sıcak su, 1yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı (arzuya göre zeytinyağı olabilir.)
HAZIRLANIŞI:Tencereye doğranmış soğanlarla yağ konur tencere ateşe oturtulur, 5 dk pişer. Soğanlar pembeleşirken et , salça biber ilavesiyle ateşte 5-6 dk kavrulur. Bol suda bekletilerek yıkanmış ve de 1cm uzunluğunda doğranan pirpirimler harca ilave edilir, semizotunun tencerede ortası açılır içine suda ıslanmış süzülmüş bulgur konur, tencerenin kapağı 2-3 dk orta ateşte kapalı tutulur Sonra açılarak su karıştırılır tuzuna bakılır5 dakika kaynatılır, ateşten alınır 3, 5 dakika bekler sonra servis edilir. (yaprakları narin olan sebzeler kuvvetli ateş altında çok tutulmamalıdır vitamin değeri ölür.)

not:şimdiye kadar yazdığım yazılarım kendi düşünce ve edindiğim bilgilerimdir. 100 kişiye yemek yapabilen aynı zamanda konuşma yani hitap yönü kuvvetli ; edebiyat öğretmeniğim. Bunun için kimsenin cümlesine değil harfine ihtiyacım yok . Hatırlatmamda yarar var kendi adıma yazdığım "yöresel yemek kitabım kitapçılardadır. "Erzurum Sofrası"

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 151
Toplam yorum
: 44
Toplam mesaj
: 30
Ort. okunma sayısı
: 984
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster