Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Semizotu mevsimi geldi

Semizotu mevsimi geldi
 

Yaşasın... Semizotu mevsimi geldi... Ben bayılırım semizotuna.. Hem yazın bol bol oluşu hemde hafif ekşimsi lezzetiyle yaz aylarında özellikle soğuk soğuk yendiğinde insana serinlik veren bol vitaminli bir yiyecektir semizotu.

3 bağ semizotu

1 adet kuru soğan

2 adet taze sarımsak

Salça , tuz, karabiber, zeytinyağı, pirinç

Herşeyi ciğden koyup kısık ateşte kendi suyuyla pişirip, yoğurtla servis ediyorum.. Afiyet Olsun

Ben yemek yaparken o koca yapraklı semizotu yerine aşağıda resmi görülen cinsini tercih ediyorum. Diğerini -yani büyük yapraklı olanını- daha çok sarımsaklı yoğurtla salatasını yapmayı seviyorum.Ne güzelki heryerde tohumu uçunca bile bitebiliyor bu bitki. Kopardıkçada tazelemeye devam ediyor kendini.
** Unutmuşum yazmayı Canım Ayşe ablam yazınca hatırladım. 3-4 tanede üstüne domates rendelemeyi unutmayın.Hatta salça koymasanızda olur. Taze olgun domatesleriniz varsa.Yaparken unutmadımda yazarken unutmuşum :)Pardon...

"Latince ismi : Portulaca oleracea

Çok yaygın ve yabani olarak bağ ve bahçelerde yetişen, bir yıllık otsu bir bitki. Zirai önemi pek yoktur.

Semizotunun vatanı Asya’dır. Gövdeleri toprak üstünde yatık, yaprakları sapsız ve etli olup, çiçekler sarımsı renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetiştirilebilir. Demir ve C vitamini bakımından zengindir.

Kullanıldığı yerler: Yeşil yaprakları ve körpe dalları sebze
olarak yenir. Mayhoş bir tadı vardır. Besleyici bir sebzedir. Mide ve barsak
kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Kanı temizler.
Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.

Semiz otu salatası Parkinson’la Savaşır

Yeşil yapraklı bu mucize sebze, başta C vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller yönünden zengin, kalorisi düşük bir besindir. Yoğurtlu ya da zeytinyağlı tüketebileceğiniz semiz otunun bağırsaklar için yumuşatıcı etkisi vardır. Mide ve bağırsak kanamaları ile kanlı idrara karşı etkilidir. Uzmanlar, Parkinson tedavisinde hastalarına mutlaka semiz otu salatası yemelerini öneriyor. Zihin yorgunluğu, sinirlilik ve uykusuzluğa iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır

Tanımı ve Yaşayışı

Semizotu tek yıllık bir yabancı ottur. Sap 100 cm kadar uzunluğunda, yatık durumda ve etlidir. Saplar menekşe kırmızısı rengindedir. Yapraklar etli ve genellikle alt kısmı kırmızıdır. Çiçekler bireyli veya demet halinde topludur. Taç yaprakları sarı renktedir. Bir bitki ortalama 10.000 adet tohum yapar. tohumlar su, rüzgar, ekim aleti ile dağılırlar. Tohumlar karanlıkta çimlenme kabiliyetini 19 yıl muhafaza ederler. Kesilmiş saplardan yine hızla gelişebilirler.

Semizotu her tip toprakta yetişir. Tohumlar Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir.

Temmuz ayından Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir."

 
Toplam blog
: 49
: 4247
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..