Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
1387
 

Semizotu'nun mucizeleri

Semizotu'nun mucizeleri
 

 

Mevsim bahar bu aralar ne yemeliyiz. Enginar ile ilgili yazmıştık, bu sene kalp dostu semizotu'nu yazalım dedik.                               



 

Latince ismi *Portulaca oleracea olan Semizotu Ortadoğu ve Hindistan
kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega-3
açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır,
manganez, C ve D vitaminlerince de zenginmiş. Madensel tuzlar ve
vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi
için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok
kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de
kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan
semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez
tüketilmelidir.

 


 

Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
 
Faydaları:

 

- Kanı temizler

- İdrar söktürür

- Kanı üreden temizler

- Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir

- Böbrek taşı ve kumunu döker

- Semizotu şişmanlara kilo verdirir

- Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır

- Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir

- Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.

- Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

- Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.

- Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur

- Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur

- İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.

- Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 481
Toplam yorum
: 257
Toplam mesaj
: 20
Ort. okunma sayısı
: 1564
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster