Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Araştırmacı Yazar ve İlişki Danışmanı Murat Şahan

http://blog.milliyet.com.tr/bilinmeyeninbilgisi

31 Ekim '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sen mi başaracaksın? Evet!

Kimimiz imkansıza inanıyoruz. Bu inanç çerçevesinde birşeyin imkansız olduğuna hiç denemeden karar veriyoruz.

İmkansız kavramı aslında zaman gibi görecelidir. Zaman nasıl ki farklı durumlar da farklı algılanıyorsa, imkansızda kişinin ruh durumuna, motivasyonuna, stratejisine göre farklılık gösterir.

Mesela Fatih Sultan Mehmet’ten önceki yöneticiler için Kostantiniyye’nin fethi imkansızdı. Bu yüzden hiç yeltenmiyorlardı. Bu apaçık öğrenilmiş çaresizliğin bir kanıtıdır.

Öğrenilmiş çaresizlik; aileden, arkadaş çevresinden, kitaplardan öğrenilmiş olan yapamama inancıdır. Çevremizdeki insanlar bize doğduğumuz günden itibaren “Yapamazsın, imkansız, sen kimsin ki, yapılacak bir şey olsa herkes yapardı” gibi telkinlerde bulunur. Biz bu terimleri yavaş yavaş hayatımızın her kesiminde uygulamaya başlarız.

Bir genç hayalleri peşinden koşuyordu. En büyük hayali çok büyük yazar olmaktır. Fakat çevresinde ki insanlar – Başta ailesi – “Sen mi yaza olacaksın, olda görelim. Yazar olunabilseydi herkes yazar olurdu.”  Telkinlere kulak asmayan genç tek bir cevap veriyordu. “Ben herkes miyim?”

Acemi yazarımızın en büyük motivasyon kaynağı İstanbul’un fethi olayıdır. İmkansız bir şey olsaydı, İstanbul fethedilemezdi der kendi kendine.

Sonunda bu genç çabası, kıvrak zekası, yüksek motivasyonu sayesinde çok kısa bir süre zarfında insanların okuduğu bir yazar haline gelmiştir.

***

Sizde bu şekilde ailenizin, çevrenizin telkinlerine kulak asmazsanız – hedefiniz varsa eğer ki – başarılı olma olasılığınız %1 milyondur. 

Bakın bir fizikçinin kıvrak zekası bu olayı nasıl açıklıyor.

Fizikçiler arılar hakkında bir deney yapmaya karar verirler. Yaban anlarını incelediklerinde, yaban arısının vücudunun büyüklüğü ile kanatları arasındaki ölçümler de AERO dinamik kanunlarına göre uçmaları imkânsız olduğu sonucuna ulaşılır. Bu sorunun cevabını araştırmaya kalkan fizikçiler uzun çalışmalar sonucunda bir cevap bulamazlar.  İçlerinden genç fizikçi yapılan toplantıda kürsüye çıkar ve söyle der:

"Yaban anları aerodinamiğin kanunlarını bilmedikleri için uçabiliyorlar" der. Bu cevap üzerine genç fizikçi dakikalarca alkışlanır.

***

Size asi olmanızı söylemiyorum. Bir hedefiniz varsa bu uğurda herkesi kırın da demiyorum. Sadece size söylenen olumsuz telkinlere kulak asmayın diyorum. Bir deneyin! Başaramazsınız bir daha deneyin bir daha bir daha bir daha… BAŞARILI OLANA DEK!

Edison'a sormuşlar: 99 kez deneyip ampılü bulamamanıza rağmen neden pes etmediniz diye.

Edison: Ben ampulü bulamamanın 99 yolunu buldum der.

Bizde neden bir Edison olmayalım. Bizim ondan ne farkımız var. Tahmin ediyorum mazeretler başladı. Diğer yazımızda mazeret konusunu işleyeceğiz.  

 
Toplam blog
: 10
: 1519
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Milli İrade gazetesinde : Yazar                        *Eskişehir Yerel Basını"  Genç Gelişim..