Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '10

 
Kategori
Sinema
 

Senaristlere öneriler

Senaristlere öneriler
 

Senaryo yazmak, hem zor hem de eğlenceli bir iştir. Ülkemiz senaryoları daha çok dram ağırlıklıdır.


Hem ülkemizde hem de dünyada film ve ya bir tiyatro oyunu yazmak isteyen binlerce insan bulunmaktadır. Kimisi sektöre daha yakın olduğu için bağlantılarını daha etkili kurmak da kimisi ise elinde projelerle oradan oraya savrulmaktadır.Ülkemizde çok değerli sinemacılarımız ve oyuncularımız Türk film endüstrisine değerli katkılar yapmaktadırlar. Dileğim zamanla Hollywood gibi bir arenada Türk oyuncu ve sinemacılarının varlığını görmek. Bu dileğim, doğru projeler ve ekipler ile adım attığımız takdirde yakın bir zaman içerisinde gerçekleşebilir diye düşünüyorum. Ülkemizde yazılan senaryolar genelde duygusal hikâyeler ağırlıklı ve dramatik özellikler içermektedir. Babam ve Oğlum, Eşkıya, Ağır Roman, Uzak, Kabadayı vb gibi filmler içerisinde bu özellikleri çok güzel harmanladıkları ve beyaz perdeye yansıttıkları için sinemamıza tat katmışlardır. Türk izleyicisi dramatik ve dokunaklı filmleri her dönem beyaz perde de görmek istemektedir. Son zamanlarda komedi ağırlıklı filmlerin de gişe de büyük başarılar elde ettiğini görüyoruz. Genç senaristlerin hayalleri ise bir gün kendi filmlerini yazmak ve sinema da başarılarla anılmaktır. Ben de Tayvan’da Uzakdoğu kökenli televizyon ve sahne projelerinde yer aldığım için bu konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Konservatuardan almış olduğum derslerden öğrendiklerimi ve tecrübelerimi de yazarak sizlerle paylaşıyorum.

Dilerim ihtiyacı olanlara yararım dokunabiliyordur. Senaristlerin yapması gerekenler:

1. Senaryolarınızı güvenebileceğiniz kişilere okutun ve yorumlarını değerlendirin. Sektörden tanıdıklarınız varsa senaryonuz hakkında daha doğru tespitler yakalayabilirsiniz.

2. Senaryolarınız hakkında ki eleştirileri ve önerileri göz ardı etmeyin. Yazdıklarınızı çok fazla kişiye okuttuğunuz anda kafanız da karışabilir. Bu yüzden en çok 5 kişiye senaryonuzun taslağını okutabilirsiniz.

3. Sürekli yazın, yeniden yazın, tekrar yazın. Yazarak ve diğer senaryoları okuyarak sürekli kendinizi geliştirin. Zamanınızı etkili kullanın ve boşa zaman harcamaktan kaçının.

4. Kendinize bir yazım planı ve zaman çizelgesi belirleyin. Daha planlı ve programlı bir şekilde senaryonuzla uğraşın.

5. Müzik dinleyin, hatta hangi konu da yazıyorsanız o bölgenin müziklerimi dinleyebilirsiniz.

6. Hayal gücünüzü besleyin ve sürekli araştırın. Yeni ve özgün konular saptamaya ve bu konular hakkında senaryolar üretmeye çalışın. Yaşadığınız hayattan hikâyeler yazabilirsiniz. Çevrenizi iyi gözlemleyin.

7. Hangi konular hakkında yazacaksanız o konu hakkında araştırın. Yazacağınız türü iyi bilin ve daha çok öğrenin. İlk aşamada daha düşük bütçeli senaryolar yazabilirsiniz. Dev bütçeli filmler genelde Hollywood ve Çin sinemasında çekildiği için kendi bulunduğunuz ülkenin de şartlarına göre senaryolar yazmanız daha gerçekçi olacaktır. Yinede belli olmaz, bakarsınız dev bir bütçeli filmin senaristi oluvermişsiniz. Şimdi hayal gücüne ve kaleminize sarılın. Başlayın yazmaya, yazın yazın yazın. Hayal gücünüzü zorlayın. Yazılmamış olan ve farklı olan projelere yönelin. Dilerim başarılı işleri yaratırsınız.

Bol şans.

Rifat Karlova

http://www.rifatkarlova.com/
http://www.renklitelevizyon.com/

Not: http://www.squidoo.com/10stepsforscriptwriters-1 sitesinden çevrilmiş ve benim tarafımdan yeniden düzenlenmiştir.
 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..