Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '16

 
Kategori
Deneme
 

Senbilirsinabla, "bu kadar bildiğine göre, bilgi nedir?" bizi de bilgilendirsin bakalım!

"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz!": "Abla" Uğur Mumcu'nun bu sözünü çok beğenir, bir konuda bir şeyler yazmaya her niyetlendiğinde, kendi kendine ne biliyorum ki? diye sorar: Araştırmacılığın temel gereklerinden, sabrı ve iyi bir hafızayı bünyesinde taşımadığından, vardığı sonuç genelde hiç bir şey bilmiyorum! olur.

"Abla" da en iyi bildiği/tanık olduğu şeyi yapar, gözlemlerini/deneyimlerini yazar. Bilgi "abla"ya göre ciddi iştir, sabırla, azimle, ömrü aşan zamanlar boyunca, doğru bilgiden gelen doğru bağlantılar kurularak, bir neden sonuç çizgisinde ince ince gelişir/gelişmelidir.

Öte yandan bunun böyle olduğu bilgisine tam ulaştığında "abla", bilimsel çevreden gelen, apartma-aşırma-araklama kavramıyla karşılaşır, olacak iş değil! Derken, ensesi kalın, cüzdanı ondan da kalın büyük ilaç firmalarının üniversitelerde laboratuvarlar kurup, hocalara -doğallıkla- kendi satış politikalarını destekleyen araştırmalar yaptırıp yazılar yazdırdıklarını öğrenir "abla", bilgi para rotasına girmişse neye güvenilecektir bu durumda? Telif konusunda da egemenin borusunun öttüğünü düşünür "abla"; su içine konan tenis topu büyüklüğünde, yayınladığı bilmemkaç miliamperlik elektrik akımıyla deterjana ihtiyaç duymadan çamaşır yıkayan çok ucuz bir çamaşır yıkama aletiyle ilgili bir yazı okumuştur, bir daha da sözü edilmeyen... Sonradan noktaları birleştirdiğinde dev çamaşır makinesi/deterjan sektörünün çok ucuz bu aletin telifini ödeyip derin bir dolap köşesine tıkdıkları fikrine varan "abla"ya madalyonun bu yüzünde görünenler hiç de sevimli gelmez!

Bilgi, para/ideoloji rotasındaki bilgi! Madalyon -çok şükür!- sadece iki boyutlu değildir, bir yüzü daha vardır, kalınlık... "Abla"nın sağduyusunu seslendiren Basiret Hanım, buradan sakince yayınlarına devam eder: SEZGİ denen, yeniden hatırlanan eski BİR BİLGİ BİÇİMİ DAHA VARDIR! Büyük harflerle anlatım, Basiret Hanım'ın sakin tarzına pek uymuyorsa da "abla" bunun önemli olduğunu, sapla samanın birbirine karıştığı bu zamanda, olan biteni sessiz, sakin izleyip, yırtık iç çamaşırdan fırlar yorumlarla gürültüyü artırmak yerine BEKLEYİP GÖRMENİN daha uygun bir tavır olacağını bilir!

Kendisi hakkında hiçbir şey bilmeyen, kendisini anlatması istendiğinde kariyerinden, yapıp ettiklerinden söz eden, KENDİSİNİ YAPTIKLARINDAN İBARET SANAN insan evladının, sessizliğe ne kadar ihtiyaç duyduğu Basiret Hanım'ın malûmudur!..

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..