Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Sendikalar İşçilerini Duymak Zorunda

Sendikalar İşçilerini Duymak Zorunda
 

Sendika ve sendikacılık gittikçe zayıflayıp etkisizleşmek üzere. Sendikalar Üyelerinin aidatları ile var olabilmektedirler.

Gün geçtikçe üye sayıları hızla azalan sendikaların üye yoğunluğu kamusal sektörlerdedir.

Özelleşme ile özellikle kamuda çalışan işçilerin ve memurların sendikal çalışma statüsünden koparılmaları, Sendika merkezlerini etkileyen en önemli sonuçlardandır.

Bu bir bakıma sendikaların da hak ettiği bir sonuçtur. Sendikalar toplanan aidatlarla üyeleri işçilerden sanki başka bir sınıf gibi yaşam ortam ve standardı oluşturuyorlardı.

Toplanan aidatler sendikacıların lüks yaşamlarını beslemekten başka işe yaramıyordu. Hala da bu durumların devam ettiğini sendika üyeleri daha iyi bilirler.

Sendika merkez teşkilatları bir tarafa temsilciliklerde ki sendikacılar dahi lüks arabalarda kırant tuvaletlerle geziyorlardı yıllarca . O olanağı veren üylerinin durumundan mı utanıyorlardı acaba?

Sendika genel başkanlarının nihayi hedefi kendi tabanlarının sırtından iktidarlara yaranmak suretiyle veya oy kaygısı ile muhalefet partilerinden M. Vekili seçilmek olmuştur. Bunlardan elbette kendi özgün çabası ile seçilmiş olup işçi sınıfını unutmayanlar da vardır.

Sendikaların en popüler olduğu ve aidatların büyük meblağlara ulaştığı zamanlarda ne yazık ki kendi üyeleri için kayda değer bir çalışmaları olmamıştır.

Toplu görüşmelerde sarı sendika çizgisini aşamamışlar. Toplanan aidat fonlarından üyelerine tranfer oluşturup, işçi çocuklarına burs ve konut edindirme sektörlerinde çalışma göstermemişlerdir. Üyerinin çocukları için eğitim yatırımları yapmamışlardır.

Şimdi kamu kuruluşlarının hızla özelleştirilmesi ile en kötü zarar sendikalara olacaktır. Sendikalı işçilerin bu işlerini kaybetmekle, sendikalarda üyelerden gelen aidatlardan olacaktır. Aidat fon akışı kesilecektir.

Bu tabloda bile hala işçilerinin durumunu ciddiye almayan sendikaların samimiyetlerini görmezlikten gelmek, bu toplumun ne kadar bilinçsizleştiğinin kanıtıdır.

Önümüzdeki çalışma hayatında sendikal gelecek, sendikaları üyelerinin iş mücadelesinde duyarlı olmak zorunda bırakmaktadır. Sokaklarda ki işçilerini duymak mecburiyetindedir. Bu mücadele sendikaların da bir nevi işlev ve görev sınavıdır.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..