Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '08

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Senede bir gün

Senede bir gün
 

Kadınlar Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, Engelliler Günü, Hemşireler Günü, Avukatlar Günü, Dünya Barış Günü say sayabildiğin kadar, istediğin kadar günleri çoğalt. Ama bunları sadece günlerinde hatırlayıp bütün sene bir daha aklımıza bile getirmedikten sonra ne işe yarar?

Bugün “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”. 8 Mart 1857’de Amerika’da 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma şartları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın toplam 129 işçi can verdi. 1921 yılından itibaren Türkiye’de de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kabul edildi.

Bu kısa bir tarihçe, aslında bu olay çok anlatıldı, çok konuşuldu.Her 8 Mart Günü yapılan toplantılarda bu tekrarlandı. Onun için ben bu yazıyı kaleme alırken bahsetmeyi hiç düşünmüyordum. Ancak, bugün gazetelerde, ilanlarda, 8 Mart için yazılan köşe yazılarında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü diye bahsedilmekte kimse Dünya Emekçi Kadınlar Günü demiyor. Emekçi, emekçi kadınlar demek bu kadar mı korkutuyor bizi? Oysa ki ev kadını da sırası geldiğinde kara sabanı çeken kadın da, öğretmen, avukat, mühendis, doktor ve saymakla bitiremeyeceğim mesleklerde çalışan kadınların hepsi de emekçidir.

Bırakın dışarıda çalışmayı evinde eşine, çocuğuna verdiği emeği; yuvayı, aileyi bütçeyi, geçimi, ayakta durmayı başarabilmek, bireyleri kaynaştırabilmek sevgi ve saygıyı sağlayabilmek için bile başlı başına emek vermektir. Günlerdir gazetelerde 8 Mart için, kadınlar için ucuzluk, indirimli satış ilanlarına yer verilmekte. Pekiyi, diğer günlerdeki pahalılık, diğer günlerdeki sofraya bir tencere sıcak yemek koyabilmek için yapılan çırpınışlar.

Erkek egemen toplumlarda (ben feminist değilim) bir gün “Kadın, başımızın tacı’dır”, “Kadınlarımız en iyi şeylere layıktır” “Öpülesi eller” deyip ertesi günden itibaren dayak, horlanmak, ikinci sınıf vatandaş olmak, yeri geldiğinde namusun temizlenmesi için öldürülmek.

Olsun, bir gün olsun. “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sizin gününüz” deyip bizi mutlu ediyorlar ya …Kadınlara verilmiş her hak yavaş yavaş elimizden alınmaya çalışılıyor. Yıllar önce kadına verilmiş Seçme ve Seçilme hakkı (ki bir çok ülkeden önce Türkiye’de verilmiştir). Bugün az gelişmiş ülke parlamentolarında ki kadın vekil sayısından azdır meclisimizdeki kadın vekil sayısı. Medeni yasa değişikliği ile evlilik kurumunda, karı-koca arasındaki mal paylaşımı güya kadın lehine olacak denilmiş ise de yine bunlar kağıt üzerinde kalmış, herkes bildiğini okumakta.

Ekonomik bağımlılık olmasa, kadın çalışıp para kazanıyor olsa da evde eşine karşı söz sahibi değildir. Alınan terbiye, dul kadın sıfatı, çocuklarının ezilmesi endişesi, toplum tarafından horlanmanın endişesi kadını ikinci sınıf vatandaşlıktan kurtaramamıştır.

Kadın olmak zor meslek…

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"müz kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 28
: 625
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

Çok, çok, çok yıllar önce Ankara'da doğmuşum. İlk,Orta, Lise ve Yüksek Öğrenimimi,çalışma hayatımı, ..