Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '11

 
Kategori
Spor
 

Şenol Güneş amacına ulaştı

Trabzonspor’un üzerinde bu sene çok büyük bir şampiyonluk baskısı var. 1984 yılından beri ulaşılamayan bu zafere bu kadar yaklaşmış olmak bir yandan bordo mavililere mutluluk verirken diğer yandan da takımın omuzlarında çok büyük bir baskı hissetmesine neden oluyor.

İkinci yarının ilk haftasındaki sürpriz puan kaybı da bu baskıyı arttıran bir neden oldu ve şayet Trabzonspor hafta sonunda da sahadan mağlup ayrılırsa söz konusu baskı çok daha ciddi boyuta ulaşıp her şeyin önüne geçebilir.

Şenol Güneş, bordo mavili camianın yıllardır hasret kaldığı şampiyonluk kupası için kadroyu geniş tutmak, çok çalışmak ve takım içindeki sorunları en aza indirmek gibi stratejiler üzerinde duruyordu fakat dün akşam tecrübeli teknik adamın bu konuda başka bir ilkeye daha sahip olduğunu gördük: “kupadan elenmek”.

Beşiktaş karşısına, son Ankaragücü maçına kıyasla, dokuz yeni isim ile çıkarken tecrübeli hocanın Türkiye Kupası’ndan elenme riskini aklına getirmediğini düşünmek mümkün değil tıpkı hangi kadroyla çıkarsa çıksan İnönü’den yenik ayrılacağını düşündüğünü düşünmek gibi. Ancak öyle görünüyor ki Şenol Hoca, takımının Ziraat Türkiye Kupası’ndan elenmesinde hiçbir sakınca görmediği gibi bu külfetin ortadan kalkması ve sadece lige konsantre olunmasının avantajlı bir durum olacağını düşünmüş.

Fakat bu çok basit ve yanlış bir düşünce; işte nedenleri:

  • Mevcut kadronun bozulması nedeniyle yakalanan uyum sekteye uğrayabilir.
  • Hangi kadro ile olursa olsun kaybetmek bir takım için büyük bir üzüntü ve moral bozukluğu nedeni olup takımı olumsuz etkileyip diğer maçlara da sirayet etme riski taşır.
  • Futbolda en iyi idman maçtır.

Dolayısıyla Beşiktaş’ın “affetmezler çetesi”nin önüne hem tecrübe hem de kapasite olarak eksik isimlerle çıkan Şenol Güneş kelimenin tam anlamıyla bile bile lades dedi ve tıpkı rakibi gibi İnönü’den istediğini alarak çıkmayı başardı.

Bordo mavililerin uğruna Türkiye Kupası’ndan vazgeçtikleri şampiyonluk şansı mevcut durumda tüm takımlardan önemli ölçüde daha fazla ve açıkçası bu uğurda Karadeniz ekibinin rakipleri diğer takımlar değil stres, baskı ve heyecan hisleri. Bu nedenle sezon sonunda mutlu sona ulaşabilmek için, Şenol Güneş’in, kupadan vazgeçmek gibi basit hesaplar yerine takımının taşıdığı baskıyı uzun vadede nasıl aşacağının yollarını araştırması gerekir.

Son bir söz de Beşiktaş için söylemek gerekirse siyah beyazlıların ilerideki beş futbolcusu gerçekten takım adına çok etkili birer silah ve Beşiktaş’ın bu anlayışta gol atamayacağı rakip neredeyse yok. Fakat Beşiktaş'ın en büyük sorunu takım savunmasındaki eksiklikler ve Trabzonspor karşısında olduğu gibi çok üstün oynadığı bir maçta dahi üst üste yapılan hatalarla panik olacak durumlara düşülmesi. Bu hali ile Beşiktaş'ın bir Barcelona performansı göstermesi çok zor ama siyah beyazlıların her maçının ayrı bir seyir zevki verdiği de önemli bir gerçek.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..