Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '08

 
Kategori
Bilişim
 

Seo - Search Engine Optimization

Seo - Search Engine Optimization
 

SEO - Arama Motoru İyileştirme Teknikleri


Hepimiz biliriz ki, Taksim gibi bir yerde iş yeri açmakla Batman'ın bir köyünde iş yeri açmak arasında dağlar kadar fark vardır. İşin aslı ticaretin gittikçe sanal ortama aktığı günümüzde, aynı durum, web siteleri için de geçerli.

Bir web sitesine, odaklandığı konuda, arama motorları tarafından en üst sırada yer verilmesiyle, kırkıncı sayfada bir köşede yer verilmesi arasında muazzam fark vardır. Çünkü kullanıcılar belli bir ifadeyi aramalarının ardından, yüzde 95 oranında ilk birkaç sayfanın ötesine gitmezler.

Günümüzde insanlar artık Youtube veya Milliyet internet sitesine bağlanırken bile, doğrudan adres çubuğuna yazmaktansa örneğin Google arama motorunu kullanmayı tercih ediyorlar. Dolayısıyla internet kullanımı demek bir anlamda arama motorunu kullanmak demek. Bu nedenle, arama motoru listelemelerinde üst sırada yer almak, gün geçtikçe önem kazanan bir konu olmaktadır.

Web sitenizin, belirlediğiniz bir anahtar sözcük metni için arama neticelerinde üst sırada yer almasını sağlayan teknikleri Arama Motoru İyileştirmesi (SEO, Search Engine Optimization) denmektedir. Bu teknikleri uygulamak, işin aslı web sitesinin kendisini kurmak kadar önem arz etmektedir. Çünkü sitenize trafik sağlayamadıktan sonra, bir site kurmanızın da bir anlamı yoktur doğal olarak.

Bugün birçok üniversiteli genç, çeşitli konularda blog benzeri web siteleri yaparak ve bunu üst sıralara taşıyarak yüksek oranda trafik alıyorlar ve bu siteye koydukları Google Adsense veya Yahoo Advertising gibi hizmetlerle çok zahmetsiz para kazanmaktadırlar. Bir çoğu ilk arabasını böyle almayı başarmaktadır.

Reklamcılık sektörüne yepyeni bir yüz kazandıran SEO konusu, henüz emekleme dönemlerinde olsa da, gün geçtikçe daha profesyonel bir alan olmaya başlamış durumda. Yakın zamanda üniversitelerde bir ders olarak anlatılacağından hiç kuşkum yok.

Şahsen ben de bir süredir SEO Search Engine Optimization yani Arama Motoru İyileştirmesi konusuyla ciddi şekilde ilgileniyorum. Bu konudaki birikimlerimi paylaşmak için de yeni bir web sitesi kurdum: http://www.seomerkezi.com . Konuyla ilgilenen tüm bilişim meraklılarını sitemde misafir etmek bana büyük mutluluk verecektir.

Hepinize sanal dünyada başarılı ama sanal mutluluklardan uzak bir gün dilerim...

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..