Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '21

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

SEPTORINOPLASTI

Septum Deviasyonu Olan Burunlarda Estetik Burun Ameliyatı

 

Genellikle doğuştan bazen de travmatik olarak burun orta hattı üzerinde yer değiştirmiş, eğilmiş ve nefes alma sorunları yaratan durumlar septum deviasyonu ya da burun eğriliği olarak adlandırılır. Estetik ve fonksiyonel bir organ olan burundaki solunum problemlerinin düzeltilmesi için uygulanan cerrahi prosedüre Septoplasti adı verilir. Hastanın burnundaki estetik ve solunum sorunlarının birlikte düzeltilmesi durumunda Septorinoplasti adı verilen hem fonksiyonel hem de estetik nitelik taşıyan cerrahi uygulanır.

 

Genellikle küçük yaşlarda yaşanan düşmeler sonucunda burun deliklerini ve içeride burun boşluğunu ayıran septumda meydana gelen yaralanmalar burunda gelişimsel eğrilikler oluşmasına neden olabilir. Bu eğrilikler bazen septum yapısında sınırlı kalarak dış görüntüde bozulmaya neden olmamakla birlikte bazen ağır travmalar sonucunda burunda bariz bir eğrilik ve kişinin yüzünde asimetri oluşması söz konusu olabilir.

 

Bu tür deformiteler hastada ileri düzeyde nefes darlığına yol açmadığında en erken 18 yaşında  burun gelişiminin tamamlanmasının ardından burun estetik olarak düzeltilir. Ergenlik dönemi ve burun gelişimi tamamlanmadan önce yapılan kalıcı müdahaleler sakıncalı olabileceğinden bu tür sorunlar yaşayan çocuklarda ameliyatın yapılabileceği yaşa kadar düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

 

Septumdaki eğrilik dış görünümde soruna neden olmuyorsa ve septumun ön kısmındaki kıkırdak desteği iyi durumdaysa septoplasti ameliyatı uygulanarak burun içi darlık düzeltilebilir. Septumdaki yaralanmanın ileri seviyede olduğu durumlarda aynı anda estetik çatı da düzeltilmezse burunda ilerleyen dönemde bariz bir çökme meydana gelebilir.

 

Septoplasti Estetik Bir Ameliyat Değildir

 

Septoplasti hastadaki nefes alma sorunlarının çözülmesi için uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Burundaki destek yapılar korunarak ve burnun şeklinde değişiklikler yapılmadan burun içindeki tıkanıklıkların ve yapışıklıkların giderilmesini amaçlar. Septoplasti estetik burun ameliyatı olmamakla birlikte burun estetiği ameliyatıyla kombine bir şekilde uygulanması mümkündür. Bu durumda uygulanan septorinoplasti ameliyatıyla burun içi orta bölmesindeki eğrilikler ve burun dış görünümü eş zamanlı olarak düzeltilir. Bunun sonucunda hastanın hem burun şeklindeki deformasyonlar hem de solunumu bozan sorunlar giderilebilir.

 

Septorinoplasti ameliyatıyla hastanın yüzüne uygun, güzel ve doğal bir burun yapısına sahip olması sağlanır. Aynı zamanda operasyonun ardından hasta çok rahat bir şekilde nefes alabilir.  Bu prosedürün ardından yaşanan iyileşme sürecinde hastanın özellikle burnunu darbelere karşı korumaya özen göstermesi çok önemlidir. Operasyondan sonra doktor onayı olmadan spora ve ağır egzersizlere başlanmamalıdır.

 
Toplam blog
: 76
: 48
Kayıt tarihi
: 16.04.18
 
 

1992'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Şükrü Yazar, Estetik, Plastik v..