Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '20

 
Kategori
El Sanatları
 

SERAMİK DİYARI

2012 yılının Ekim günlerinden bir cumartesi günü Göldosk ’ un sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde Ispartamızda unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birini Ayazmana Minas yolu üzerindeki seramik atölyesinde görmek için gezi düzenledik. Saat 13.00 gibi dernek binasında toplanarak kendi araçlarımızla bir düzen içinde imalathaneye geldik.

Derneğimizden tanıdığımız Fatmagül Ayvadana hanımın babası ve seramik ustası olan Mehmet Seven ile tanıştık. Programın koordinatörlüğünü yapan Fikret beyin girişimleri ile ortam hemen ısındı ve ilk önce imalathaneyi gezerek bilgi aldık. Bu arada ardı ardına flaşlar patlıyor, bizler de hareketleri kaçırmadan heyecanla takip ediyorduk.

Mehmet ustamız önceden hazırlanmış silindir şeklindeki çamurları alarak kendisi makinesinin başına geçti. Bu arada ayakla çevrilen çamur makineleri çoktan tarih olmuş, atölyedeki bütün makineler elektrikle çalışıyor. Hatta Mehmet ustamız bazılarını kendisi dizayn etmiş. Ustamız hem çalışıyor, hem sorularımıza cevap yetiştiriyordu. Bizlerde gözlerimiz yapılan işte olmak üzere görüntü kaçırmamak kaygısıyla dinliyorduk. Tarihçesinden bahsederken ilimizde bu işi yapan sanatkârların Bizans geleneğinden, babasının ise roma geleneğinden geldiğini ekledi. Çünkü Ağlasun- Mamak köyünden geldiklerini, o eski geleneği sürdürdüklerini, Aydın- Karacasu başta olmak üzere yapılan seramiğin birçok yerde yapıldığını ancak ıspartadaki gibi büyük boyutlarda değil, daha küçük yapıda yapabildiklerini, özellikle ağızlık ve üzerine yapılan sır işlemini yapabilen birkaç ustadan biri olduğunu öğreniyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar yılda en az yirmi bin adetlik işin sadece İstanbul’a satılmak üzere, bir o kadarının da Amerika’ya gönderdiğini ancak son olarak birkaç kez seramikleri göndermesine rağmen parasını alamadığını buna sebep olarak da dil bilmemesini gösteriyor. Üst üste gelen tatsız olaylardan sonra üretime ara verdiğini belirtti. Ama her zaman SDÜ ye yardım ettiğini, hala da yardıma hazır olduğunu ilave etti. Elli yıl yetkin bir usta olarak çalışan ustamız bu işle uğraşmanın parmakları ve bileği çok güçlendirdiğini ayrıca kilin cilde iyi geldiğini örneklerle dinledik.

Bir zamanlar Ispartanın dışarıya sattığı önemli mallardan biri olan seramik işi bugün unutulma aşamasına gelmiştir. Bu gün yeni çırak bulunamasa da Mehmet Seven gibi ustalarımız hala aramızda bulunmaktadır. Bu konuda belediyemizin ve il kültür müdürlüğünün devreye girerek soruna çözüm aranması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde bir Nevşehir, bir Karacasu örneğinde de görüleceği gibi bu tür el sanatlarının ilimizin tanıtımında olumlu etkileri olmaktadır. Bu fikirden hareketle acaba diyorum Gökçay yoluna seramik üzerine bir yer düşünülse gerek seramik işinin gerekse ilimizin tanıtımına katkı sağlamaz mı?

Kendi aramızda dernek olarak çekilen fotoğraf ve video görüntülerimizin birleştirilerek ses getirecek bir belgesel hazırlanmasını görüşürken toprak kapta pişirilmiş güveç ikram edildi. Çok güzel pişirilmiş bu yemek karşısında dilimiz susmak zorunda kaldı. Bu güzel gün ve yapılan ikram için Fatmagül Ayvadana arkadaşımıza ve Mehmet Seven ailesine çok teşekkür ederek bize ait bir değeri yeniden keşfetmenin keyfi ile ve heyecanımıza yeni ortaklar aramak için imalathaneden ayrıldık.

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..