Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

03 Şubat '10

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Seramik Sanatına El Atmak

Seramik Sanatına El Atmak
 


Seramik, hayal sınırlarının zorlanabileceği, doğada karşılığı bulunmayan objelerin oluşturulabildiği bir sanat dalı...


On parmağınızla birden çamura dalıp da şekil vermeye başladığınızda, vücudunuzdaki negatif elektriğin toprak tarafından alındığını hissediyorsunuz...


Üstelik, eğitime başladığınız ilk gün dahi, pek ustaca görünmese de bir obje ortaya çıkarmanız mümkün olabiliyor...


Seramik yapmak için hayal gücünün geniş olması hayli önemli. Bunu geliştirmenin en doğru yollarından biri de, diğer sanatçıların işlerini görmek, sergileri gezmek...


Seramik yapabilmek için yetenekli ya da bilgili olmak şart değil. Hayal gücünüzün geniş olması ve parmaklarınızın kıvrak olması yeterli...


Seramik, hammadde olarak yalnızca çamur kullanılan bir sanat dalı. Çamura şekil vermede yardımcı olacak bıçak, tarak ve keski gibi aletler mevcut. Boya ve pişirme içinse özel seramik fırını kullanılmakta...


Eğer bir atölyede eğitime başlarsanız, atölyeye geldiğinizde ilk önce yapacağınız formu çiziyorsunuz. Lâkin, çizim yeteneğiniz varsa tabii ki. Eğer çizim yapamıyorsanız, parmaklarınızı doğaçlama bir biçimde hareket ettirerek başlıyorsunuz. İlk derslerde genelde sucuk tekniği kullanılıyor. Çamur elle ovalanıp silindirler yapılıyor. Sonunda hazırlanan zeminle kupaya benzer bir form elde ediliyor.


Çamur çok kolay şekle giren bir malzeme olduğu için, dokunulduğu anda şekil alabiliyor ve bu sayede de çok aşırı güç sarfetmenize gerek kalmıyor. 5 ya da 10 parmak kullanarak her türlü şekli kolayca verebiliyorsunuz.


Resim veya heykel gibi sanat çalışmaları için bazen hayli uzunca süreler gerekirken, seramik için bir gün yeterli oluyor. Bunun başlıca sebebi de, çamuru kurumadan kullanabilme olayı. Çamur çabuk kuruyan bir malzeme olduğundan, bir kere kurudu mu, tekrar birbirine kaynaması zor oluyor. Kullanılmayan bir çamuru saklamak için ise, nemli bir beze sarmak suretiyle torbalamak gerekiyor...


Farklı iki çamuru karıştırmamak da hayli öanem arzediyor. Zira kuruma hızları farklı olabiliyor. Böyle durumlarda kurutma esnasında çatlamalar, genleşme farklılıklarından fırında kırılmalar olabiliyor.


Bu sanatın evde icra edilmesi tavsiye edilmiyor... Çünkü çamur ıslakken sorun olmasa da kurutulduğunda zerrecik halindeki parçacıklar evin dört bir yanına dağılabiliyor. Bir başka sebep de pişirme fırınlarının sanayi tipi olması ve eve konulmasının zor oluşu.


Bu sanatın olmazsa olmazları...

* Seramik çamuru... Kırmızı ya da beyaz gibi çeşitleri var ve seramiğin ana maddesi.

* Ağaç veya metal masa... Çekmeceli bir masa olması şart.

* Mermer tabla... Çamurla çalışmaya başlamadan evvel içerisindeki havayı almak için yoğurmak gerekli. Bunun için de en ideal yer, çamurun nemini de alabilen mermer bir tabla.

* Turnet veya torna... Çamuru biçimlendirirken üzerinde çalışılan ve devamlı dönen alet. Bunun elle, ayakla ya da motorla dönenleri var.

* Bisküvi... Çamurun şekil verilip ilk pişirilişinden sonraki haline deniyor.

* Sır... Değişik kimyasal bileşenlerden oluşan sır, bisküvinin üzerine dökülüyor ve böylece seramik renkleniyor. Ayrıca yüzeyinin pürüssüz ve parlak olmasını, seramiğin daha dayanıklı olmasını sağlıyor.


Önemli ayrıntılar...

* Seramik çamuru, sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Lâkin, bilhassa sır dökülürken önlük, maske ve eldiven kullanmakta fayda var.

* İdeal obje boyu 20-30 santimetre. Daha büyüklerini hem taşıması problem, hem de fırınlaması. Çok minik olanları ise ancak usta eller yapabilir.

* Seramik çamurunun içerisinde kesinlikle hava kalmaması gerekiyor. Bunun için de çamuru kullanmaya başlamadan evvel mermer üzerinde iyice yoğurmak lazım. Eğer hava kalırsa pişirme sırasında şişiyor ve obje parçalanıyor.

* Seramiğin heykelden en büyük farkı içerisinin boş olması. Bu özelliğinden ötürü, et kalınlığı adı verilen oranın her yerde eşit olması gerekiyor. Aksi takdirde pişirme sırasında patlayıp parçalanıyor.

* Eğer ki objenizi beğenmezseniz, çamur geri dönüştürülebiliyor. Biraz su katıldığında çamur hemen çözülüyor.

* Çamuru kullanmadığınız zamanlarda nemli bir poşetin içerisinde saklarsanız aylarca durabiliyor.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..