Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Serbest stilde farklı yaklaşımlar

Serbest stilde farklı yaklaşımlar
 

Eamon Sullivan, 50 metrelik havuzda 50 metre erkekler dünya rekortmeni


Yüzmede serbest stil hem en hızlı yüzülen, hem de teknik olarak sürekli gelişen ve değişen bir stil. En kısa serbest stil yarışı olan 50 metreden en uzun havuz yarışı olan 1500 metreye kadar çok çeşitli mesafelerin yüzülüyor olması, beraberinde farklı teknikleri de getiriyor.

Bu yazıda size iki ekstrem mesafeden birer örnek vereceğim. Biri 50 metre dünya rekorunı yeni kıran Avustralyalı Eamon Sullivan, diğeri ise 800 ve 1500 metrede dünya rekorunu elinde bulunduran Grant Hackett. Eamon’un 50 metre temposu 22 saniyenin altında, Grant’in 50 metre temposu ise 29 saniyenin biraz altında. İki yarışta da havuza sadece bir kere atlandığı için, 50 metre yarışındaki dereceye 1.5 saniye kadar atlama avantajını eklemeliyiz. Bu durumda 23 saniyeye 29 saniye buluyoruz. Yani Eamon’un temposu Grant’in temposundan yaklaşık %25 fazla. Unutmayın ki ikisi de dünya rekoru tempoları.

Koşuda ise en hızlı yarış olan 100 metrede 36km/saat hıza ulaşan atletler maraton yarışında ortalama 20km/saat hıza ulaşabiliyorlar. Aradaki fark ise %80. Bunun nedeni, suyun yoğun bir ortam olması nedeniyle kendisine karşı uygulanan kuvvete şiddetle mukavemet etmesi.

İşte tam bu noktada yüzmede serbest stilde kulaç stilleri arasındaki farka gelelim. Kısa mesafe yüzme yarışlarında, özellikle de en kısa yüzme yarışı olan 50 metre yarışında yüzücüler tüm yarış boyunca 1 veya 2 kere nefes alıyorlar. Nefes alırken kulaç tempolarının saniyenin onda biri kadar bile düşmesi önemli bir süre kaybı. Şimdi Eamon Sullivan’ın yeni kırdığı dünya rekoru yarışındaki stiline bakalım:

http://youtube.com/watch?v=y2YH8R0axP0

Kulaçlarını yeldeğirmeni gibi dirsekten hiç kırmadan ve çok seri olarak atıp müthis bir tempo yakalıyor. Süzülmeye zaman yok, nefes almaya zaman yok, olabildiğince güçlü ve seri kulaç atmak işin sırrı. Bu seriliğe rağmen yarışta Eamon 37 kulaç atıyor. Çıkışta 7-8 metre kazandığını varsayarsak bile kulaç başına 110 santimetre yol almış oluyor. Her kulacını da yarım saniyede tamamlıyor. İşte işin sırrı burada. Hem çok seri kulaç atıp, hem de kulaç başına alınan yolu olabildiğince uzun tutmak.

Bir de Grant Hackett’in 1500 metreyi nasıl bir stille yüzdüğüne bakalım. Her 50 metreyi yaklaşık 29 saniyede ve 30 kulaçta, yani kulaç başına neredeyse 150 santimetre yol alıyor ve kulaç süresi neredeyse 1 saniye. Yani Eamon’un yarısı hızda kulaç atıp kulaç başına ondan %40 daha fazla yol alıyor. Yani süzülerek ilerliyor. Her 2 kulaçta bir nefes alıyor, çünkü yarış yaklaşık 15 dakika. Yani kanındaki oksijen miktarı düşmemeli. İşte Grant Hackett’in stili:

http://www.youtube.com/watch?v=SBxlphJBIcM&NR=1

İkisi de serbest stil ama ne kadar farklı görünüyor değil mi! Yani yüzmede tek doğru yok, mesafeye göre farklı doğrular var.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..