Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Serebral Palsi Nedir ?

Serebral Palsi Nedir ?
 

Serebral Palsi


 

Yaptığımız her şey beynin kontrolü altındadır. 

Vücudumuzdaki her bir kas, beynin farklı bir bölgesi tarafından kontrol edilir. 

Serebral palside, bu beyin bölgelerinden birinde gelişim kusuru veya tahribat vardır. 

Serebral, beyinle ilgili demektir. Palsi ise kas kontrolünde yetersizliği veya kas zayıflığını anlatır. Sonuç olarak, serebral palsi beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliğini anlatan bir terimdir. 

Serebral palsi terimi, yaşamın erken döneminde ortaya çıkan ve gelişmekte olan beyni etkileyen sorunları tanımlamak için kullanılır. Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. 

Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tiplerinde ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.

Görülme şekilleri nelerdir? Değişik tiplerde görülebilir mi?

Evet, değişik tiplerde görülebilir.

Spastik serebral palsi :

En sık görülen tiptir. Spastisite kasların tutuk ve gergin olması demektir. Kaslar, beynin hasarlı bölgesinden uygunsuz emirler aldıkları için olması gerekenden daha serttir. Sağlıklı bir bireyin hareketi esnasında bir grup kas kasılırken, bu grubun aksi yönde hareket eden diğer kaslar gevşer ve bu sayede hareketin yapılması mümkün olur. Serebral palside ise her iki grup aynı anda kasılarak hareketin gerçekleşmesini olanaksızlaştırır.

Atetoid serebral palsi :

Atetoid (veya atetoz) kontrol edilemeyen hareketleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kontrol yetersizliği, özellikle harekete başlama anında çok daha belirgin olabilir. Çocuğun oyuncağını veya kaşığı kavramaya çalışmasıyla istek dışı hareketler artar. Bu tipte kaslar çok zayıftır ve taşıma esnasında çocuğun pelte gibi olduğu hissedilir.

Ataksik serebral palsi :

En az görülen tiptir. Ataksik (veya ataksi) sıçrayıcı tarzda hareketleri tanımlar. Bu çocuklarda denge ile ilgili önemli sorunları vardır.

Karışık tip :

Pek çok çocuk, birden çok tipe ait bulgulara birlikte sahip olabilir. Bulgular bir çocuktan diğerine ciddi farklılıklar gösterir.

Serebral palsi tutulan vücut bölgesine göre farklı isimlerle tanımlanır;

Hemipleji (Hemiparezi): vücudun bir tarafındaki kol ve bacak etkilenmiştir.

Dipleji (Diparezi): Her iki bacak daha çok etkilenmiştir. Genellikle kol ve el fonksiyonlarında da az etkilenme söz konusudur.

Kuadripleji (Kuadriparezi- Tetraparezi): Her iki kol ve bacakla birlikte gövde de tutulmuştur. Yüzdeki, ağız çevresindeki ve yutkunma ile ilgili kaslarda da etkilenme olabilir. 

<><><><> 

Serebral Palsi’lilerden, diğer deyişle spastiklerden, farklı görünenin, aslında ne kadar içinizden olduğunu keşfetmeye ne dersiniz ? 

Hiç düşündünüz mü? Kendi beyninizle bir başka bedeni denetlemeye çalışmak nasıl bir duygudur? 

Serebral Palsi’lilerin kasları beyinlerinin emirlerine itaat etmiyor. İşte bu nedenle spastik olmayanlar gibi konuşamıyor, yürüyemiyor ve ellerini kullanamıyorlar. Kasılma ve istem dışı hareketleri olduğu için, sadece görünüşleri farklı. Pek çok Serebral Palsi’li, normal, hatta üstün zekâya sahip. 

Duyguları, sezgileri, herkes gibi. Hatta bazen daha derin. Lütfen onlara, herkese olduğu gibi doğal davranalım ! Ne yazık ki, doğru yönlendirilemediği için ve önyargılar nedeniyle, birçok spastik, zekâsını verimli kullanamıyor. 

Toplumu SEREBRAL PALSİ hakkında bilinçlendirmek için “Mavi Kelebek Kampanyası” başlatıldı. 

Amaç : 

• Serebral Palsi hakkında toplumu bilinçlendirmek 

• “Serebral Palsi'liler zekâ engellidir” bakış açısını değiştirmek. 

• Yaşam kalitemizi yükseltecek çözüm önerileri üretmek ve uygulama adımları atmak. 

İlgi duyarsanız iletişim için ;  

 

mavikelebekkampanyasi@gmail.com 

https://www.facebook.com/mavikelebekkampanya 

https://twitter.com/maviklbk 

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..