Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '13

 
Kategori
Sinema
 

Sergio Leone'ye Tarantino usulü selam

Sergio Leone'ye Tarantino usulü selam
 

LEONARDO DICAPRIO VE JAMIE FOXX


Zincirsiz-Django Unchained

Senaryo ve Yönetmen: Quentin Tarantino.

Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L.Jackson.

Tarantino kahramanları intikam almayı severler.Anımsayalım “Kill Bill” de gelin (Uma Thurman) düğün gününü kan banyosuna çeviren çete elemanlarından, intikamını teker teker almıştı. “Soysuzlar Çetesi” nde Shosanna Dreyfuss (Mélanie Laurent) ailesini yok eden Nazileri toplu halde havaya uçurmuştu. Bu kez siyahi köle Django (Jamie Foxx) kendisine ve karısı Broomhilda’ya işkence yapanlardan intikam için yollara düşüyor. Bu yıl Oscar’a aday iki film “Lincoln“ ve “Zincirsiz” kölelikten kurtuluş konusunda birbirlerini tamamlıyor. “Lincoln” iç savaş dönemini, “Zincirsiz” ise savaşın iki yıl öncesini anlatıyor.

Tarantino ilk kez çevirdiği western türünde nevi şahsına münhasır değişiklikleri yapmaktan geri kalmıyor. Vahşi Batıda karşımıza Alman asıllı Dr. King Schultz (Christoph Waltz) ve siyahi Django’yu (Jamie Foxx) silahşör olarak çıkarıyor. Bununla da yetinmiyor patroniçesinden Almanca öğrenmiş köle Broomhilda’yı (Kerry Washington) öyküsüne ekliyor. Dramatik bir kölelik hikayesini, muzip yaklaşımıyla, eşsiz bir ironiye dönüştürüyor.  Kendisine esin kaynağı olan Spagetti Western, Uzak Doğu sineması, B sınıfı aksiyonları kolajlayıp, kendine özgü bir sinema dili yaratan Tarantino, bu kez westernin çerçevesini deforme ediyor. Bu yaptıklarını kopyala/yapıştır olarak nitelendiren, onu sevmeyenler de var şüphesiz. Şahsen sevenler tarafında yer aldığım için “Zincirsiz” ilerde western külliyatı içinde özel bir yere sahip olacaktır diyorum.

Tarantino sorulduğunda en sevdiği yönetmenler arasında ilk sırada Sergio Leone’den ve baş yapıtı “İyi, Kötü, Çirkin” den bahseder. “Zincirsiz” onun ruhuna atfedilecek bir film. Tek fark şiddeti ustasından daha cömert kullanıyor olması. Kameraya doğru fışkıran kanlar, dokular onun tüm filmlerinde, anlatımının değişmez bir parçası olduğunu biliyoruz. Şiddetin şairi olarak tanımlanan diğer ustası Sam Peckinpah’ı da unutturmuyor.

Alman asıllı, geçmişte diş hekimi olan, ödül avcısı Dr. King Schultz yolda karşılaştığı köle kafilesinden Django’yu kurtarır ve yanına alır. Schultz  kısa sürede Django’yu başarılı bir silahşör olarak yetiştirir. Django’nun karısı Broomhilda Missisipi’de Calvin Candie’nin (Leonardo DiCaprio) çiftliğinde köledir, bir plan yaparlar ve kurtarmak için yollara düşerler.

“Zincirsiz” bu yıl toplamda 38 adaylık aldı ve 19’nu kazandı.Bunların arasında Altın Küre’de kazandığı en iyi senaryo ve  Christoph Waltz canlandırdığı Dr. Schultz karakteri ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.  Filmin diğer oyuncularının da hakkını yememek lazım, her biri kendilerinden alıştığımız dışında karakterlerde, parlak oyunculuklar sergiliyorlar. Leonardo DiCaprio kötü patronda, Samuel L.Jackson hain uşak Stephen’da harikalar.

Spagetti Western’in değişmez eşlikçisi Enio Morricone müziği bu kez rap şarkılarıyla destekleniyor. Öykünün dramatik yapısı ve şiddet dolu sahneleri arasında, komik anlar mükemmel bir kara mizah köprüsü kuruyor. Quentin Tarantino, yukarıdan gülümseyen ustası Sergio Leone’ye hoş bir selam gönderiyor.                                  

 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..