Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '12

 
Kategori
Dünya
 

Şeriat hükümleri, PYD, Amerika

Şeriat hükümleri, PYD, Amerika
 

Otorite boşluğu doğunca başka kurallar çıkıyor ortaya.  Kurallar güçten kaynaklanıyor. Otoritenin olmadığı yerlerde birtakım  güçler anında beliriyor.

Otorite boşluğundan yararlanan bu güçlerden toplum büyük acı ve ızdırap duyar. Çünkü beliren güçlere toplum çoğunluğunun onayı yoktur.

Time Dergi’sinin 10, Ağustos, 2012 tarihli sitesinde çok ilginç bir haber var;

Tal Rıfaat,  Halep’in kuzeyinde bir kasaba. Halkın büyük çoğunluğu -25000 Türkiye’ye sığınmış durumda. Bundan iki ay önce kasabadaki yöneticiler ve yargıçlar kasabadan kaçınca onlardan  kalan otorite  boşluğunu  doldurmaya ve protestocuların güvenliğini sağlamaya  İmam Derbal ve arkadaşları karar verirler. Bu amaçla resmi kurumların yerine okulu kendilerine tahsis ederler ve derhal bir konsey ve mahkeme kurarlar. Konsey üyelerinden biri olan Seraj el Halabi,

Şeriat hükümlerini uyguluyoruz, avukatlarımız da var hakimlerimiz de. Konseyde hepimiz birer alimiz. Her yerde yasaları uygulamaya çalışıyoruz. Fakat Suudi Arabistan’da olduğu gibi burada el kol kesmiyoruz. Düzeni sağlayarak insanlara yardım ediyoruz. Şeriat problem yaratmaz çözer. Burada sorunlara en iyi çözüm getirmeye, merhametli ve ılımlı olmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar sen rejim yanlısısın diye elleri kanlı gelmedikçe kimseyi cezalandırmadık. Özgür Suriye Ordusu Savaşçılarına, ‘bize cezalandırmamız için adam getirmeyin. Kendiniz orada öldürün, yoksa biz sizin için adam öldürmeyiz’ diyoruz. Yalnız rejim yanlıları can acıtmışsa biz de onları cezalandırmalıyız.” diyor, Seraj-el Halabi.

Okulda kurulan şeriat mahkemesinin  anlatılan gibi adil olup olmadığını bilmiyoruz diyor haberi yazan gazeteci.

Komşumuz Suriye karışık. Hiç kimsenin yaşamak istemeyeceği bir kaosu yaşıyor Suriye. İç karışıklıklar hep böyle oluyor, yakın tarih öneklerle dolu. İç savaşta kurşunun kimden ve nasıl geleceği belli değil. Aynı sokak, aynı köy ve kasabada yaşayanlar bile birbirine düşman oluyor ve birbirinin canını alıyor acımadan.

Yukarıda verilen örnek Suriye’nin siyasi açıdan da parçalanmaya hazır olduğunun göstergesi. Coğrafi ve idari yönden bölünmede Kürtler önde yine, tıpkı Irak’ta olduğu şekilde. PYD Irak’ın kuzeyini kaptı. Görüntülere bakılırsa PYD,  Amerika sayesinde dört bayrak, beş kum çuvalı ile bu işi halletmiş görünüyor kolayca.

Suriye mezhep çatışmalarına da gebe.

Komşumuz İran’la aramıza soğukluk girdi.

Bunlardan Türkiye’nin etkileneceği açık.

Haberleşme teknolojisi gelişti. Olaylar Türk halkı için göz önünde. Kışkırtmalar, tahrikler artarak devam edecek.  Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..