Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '12

 
Kategori
Siyaset
 

Sermaye grupları uzlaşıyor

Sermaye grupları uzlaşıyor
 

Liberal/Muhafazakâr medyada kalem oynatan köşe yazarlarını son günlerde bir telaştır almış gidiyor.

Hükümetin, “Demokrasi Paketi” adı altında yapmayı planladığı değişikliklerden biri uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması yönelik değişiklik. Bu değişiklik, sözünü ettiğim köşe yazarlarını hareketlendirdi. Çünkü bu değişikliğin etkileyeceği en önemli davalar da“Ergenekon” ve “Balyoz” adıyla yürütülen davalar. Bu davalar süreci bir şekilde bitince işsiz ve konusuz kalacaklarından korkuyorlar sanırım.

Bir uzlaşma yaşanıyor gibime geliyor.

Bu uzlaşma ilk önce ekonomik altyapıyı temsil eden sermaye grupları arasında yaşanıyor.

Daha önce bu köşede yazdığım bazı yazılarımda sözünü ettiğim, Türkiye’nin hâkim sermaye sınıfı olan “Büyükşehir Sermayesi” ile AKP ve “Cemaat” ortaklığının temsil ettiği “Anadolu Sermayesi arasında uzun süre yaşanan çatışma, Anadolu sermayesinin hakimiyetiyle sona erdi ve bu iki sermaye grubu kendi aralarındaki rol taksimatını yaparak, uzlaştılar.

Bu uzlaşma, tabii ki üstyapıyı oluşturan kurumlara da yansımak zorunda.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanması, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren eski darbecilerin yargı önüne çıkarılması ve “Ordu”nun safdışı edilmesi uzun süredir devam eden “Anadolu sermayesi” ve “Büyükşehir sermayesi” arasındaki çatışmanın, üstyapıya yansıyan bölümü.

Hükümet, uzun tutukluluk sürelerini kısaltmaya yönelik bu değişikliği isteyerek mi yapıyor, yoksa kamuoyunda bu davalara ilişkin inandırıcılık yitiminin bir sonucu mu bilinmez ama bilinen gerçek şu ki; bu davalardan uzun süre bir sonuç çıkmayacak ve çıkarılacak bir infaz yasası ya da bir genel afla, bu davalar kapatılacak gibi görünüyor.

Sermaye grupları arasındaki bu uzlaşma, eskiyi temsil eden kurumlara yönelik olarak 5 yıldan bu yana yapılan operasyonları durduracak ve yakın gelecekte, bu nedenle tutuklanan bütün sanıklar bir şekilde salıverilecek.

Çünkü asıl amaçlanan operasyon bitti.

Anadolu sermayesi, ekonomik altyapıyı ele geçirdikten sonra siyasal, yönetsel ve hukuksal üstyapıyı oluşturan bütün kurumlarda da kadrolaşmış durumda.

Bu durum, çoğunluğu oluşturan emekçiler ve ezilenler açısından son derece tehlikeli bir gidişat.

Sermaye grupları arasındaki çatışma süresi boyunca, emekçilere ve ezilenlere yönelik saldırılar biraz hafiflemişti. Hükümetin çalışma yaşamını alt-üst edecek ve esnek çalışma yöntemlerini, Sosyal Güvenlikle ilgili değişiklikleri, Genel Sağlık Sigortasını bu güne kadar bekletmesi biraz da kendi aralarındaki çatışmanın devam ediyor olmasının sonucuydu. Hatta ülkenin temel sorunu olan “Kürt Sorunu” konusunda siyasal çözüme yönelik çalışmalar, Habur girişimi, MİT-PKK görüşmeleri hep bu nedenle yapılan zaman kazanma yöntemleriydi.

Sermaye grupları arasındaki çatışma “uzlaşma” ile bittiğine göre mızrağın ucu, artık emekçilere ve ezilenlere yönelecektir.

Sosyal Güvenlik Yasası, Sağlıkta Dönüşüm Yasası, Genel sağlık Sigortası Yasası, Kıdem Tazminatının kaldırılmasına yönelik çalışmalar ve Kürt sorununda yaşanan şiddet sarmalı, bu yönelimin somut göstergeleridir.

Sermaye, kendi arasındaki sorunları biraz şiddetli de olsa çözmüş ve bütünlüklü bir şekilde emekçilere ve ezilenlere yönelik saldırıya başlamıştır.

Bu saldırıların muhatabı olan emekçiler ve ezilenler ise hem politik hem de örgütsel açıdan darmadağın bir durumdadır.

Bu dağınıklık, sermayenin elini güçlendiren en önemli kozdur.

Emekçiler ve ezilenlere düşen ise bir an önce bu dağınıklığı aşmaya yönelik adımları atmaktır.

 
Toplam blog
: 223
: 700
Kayıt tarihi
: 04.01.08
 
 

Gaziantep' te öğretmen olarak görev yapmaktayım. Son olarak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ..