Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '21

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Sertleşen Konuşma Üslûbu

Tartışma programları bir ara gözden düşmüştü.

Bu aralar yine revaçta…

Özellikle, siyaset temalı tartışma programları, televizyon ekranlarında en fazla rağbet gören yapımların başında gelmekte.

Yine…

Dikkat ediyor musunuz? Son zamanlarda, konuşma dilimizin de sertleştiğinden yakınılmakta.

Gerçekten de son dönemlerde siyaset üzerinden sertleşen bir dil algısı var. Bu sertleşen dilin sadece siyaset zemininde kalmaması ve yaşamın diğer alanlarına da sirayet etmesi, insanların gerginliklerini, sinir katsayılarını ve stres yoğunluklarını daha da arttırmakta.

Aslında daha önce bu minvalde… Yazılar yazmıştım. Belki tekrara düşecek ama ne yapalım uyarmak da eli kalem tutan kişilerin bir nevi vazifeleri…

Vallahi ben usanmadan, yılmadan, tekrar tekrar yazmaya devam edeceğim:

Lütfen yazı yazarken ve konuşurken (aslında düşünce ve fikir açıklarken demek daha doğru) biraz daha söz seçimimize ve konuşma üslûbumuza dikkat edelim.

Siyasetçiler, siyaset kurumunun içindeki gerginlikten etkilenerek belki bazen kantarın topuzunu epeyce kaçırmaktalar. Birbirlerini karalamak ve yaftalamak için söz söyleme sanatına dikkat etmeden, özensizce lafları birbiri ardına sıralamaktalar.

Ama, ya TV ekranlarında yorumculuk yapma derdindeki kişilere ne demeli? Şunu herkesin anlaması lâzım: Ses tellerinizin kısılmasına vardırıncaya kadar ve yüzünüzün domates kadar kızarması durumunda; ve en önemlisi bağırarak ve yine karşınızdakinin söz söyleme hakkını gasp ederek, sarf ettiğiniz cümlelerin haklılığını ve savunduğunuz düşüncenin ehemmiyetini geniş kitlelere belletemezsiniz.

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..