Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '15

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Serval Kedileri

Serval Kedileri
 

Doğanın en güzel hayvanlarından olan Serval Kedileri evcilleştirilebiliyor.


Bugün hayvanlar alemine bir girip, çıkış yapacağız. Belki de hiç çıkmayız. Çünkü onlarsız bu hayat mümkün değil. Biz insanlar kadar, onların da bu dünyada yaşamaya hakları var. O yüzden bundan sonra, arasıra da olsa, doğadaki hayvanlar aleminden ve aynı havayı ve ortamı paylaştığımız hayvanlar alemine kadar, pek çok konuda bilgi ve haberler vermeye çalışacağım. Bu yazı ilk olsun !..

Ben genel bir prensip olarak magazin haberlerini okumam, kayda değer de bulmam. Ancak, sabah gazetelerin internet baskılarını takip ederken, bir ünlünün haberine ister istemez tıkladım. Önce biraz yanıltma bir haber gibi geldi ama, haberi okuduktan sonra ufak bir araştırma yaptım. İyi ki yapmışım, bilmediğim şeyler öğrendim.

Haberin konusu şuydu.

Bahsettiğim ünlü, bir petshop’a gidiyor ve bir ‘serval kedisi’ almak istediğini söylüyor. Herhalde o hayvan mağazası da bu tip hayvanlar satıyor ki, adres olarak oraya gidilmiş. Petshop yetkilisi, bu hayvanı satabileceğini (ya da temin edebileceğini) belirtmiş ve 38.000 dolar fiyat biçmiş. Bugünkü kur ile neredeyse 100 bin lira… İnternet üzernde 25-30 bin liraya da satıldığını gözlemledim. İşte merakımı 2 kere cezbeden asıl konu şunlardı. Birincisi; serval kedisi nedir ? İkincisi; bu hayvanlar bu kadar pahaya satılır mı ? Üçüncüsü, böyle hayvanlar satılır mıydı ? Yoksa o ünlünün ne almak istediği  beni ilgilendirmiyor..

Serval kedileri, adı üzerinde kedi familyasından olan bir vahşi hayvan. Sınıflandırma olarak, Animalia-Chordata-Mammalia.. Yani, hayvanlar aleminin, kordalılar şubesinin memeliler sınıfı üyesi. Bu sınıfın üyesi olan hayvanlar ayrıca etçiller (Carnivora) takımı, kedimsiler (Felifornia) alt takımı, kedigiller (Felidae) ailesi, küçük kediler (Felinae) alt ailesi, Leptailurus cinsinde bulunan “leptailurus serval”, orta büyüklükte Afrikalı vahşi bir kedidir.

Çok karışık değil mi ? Öyle gibi. Ancak bunu özetlersek, Serval kedileri, kedigiller familyasının Afrika kökenli etçil ve memeli bir türü. İlk görünüşte, Çita, Vaşak’ı ya da bizim ülkemizde de son türleri nadiren görülen karakulak’ı andırıyor. Ancak, modern moleküler DNA araştırmaları Serval kedisinin her ne kadar çitalarla benzer özellik gösterseler de aslında Aslanların soyundan geldiğini desteklemektedir.  Aynı DNA çalışmaları Afrika altın kedisi ve karakulak kedisinin genleri ile de yakın ilişkili olduğunu, bu iki cinsin melezlemesi olabileceğini de vurgulamaktadırlar. Bu konuda tespitimin doru olduğu görülüyor…

Teknik bilgi verecek olursak; Serval kedilerinin uzunluğu 59-92 cm, kuyruğu ise 20-38 cm arasında değişmektedir. Vücut ağırlığı ise dişilerde 7-12 kg, erkeklerde ise 9-18 kg arasında seyretmektedir. Kendi sınıfında ince, zayıf bir hayvan olmasına rağmen uzun bacakları ve nispeten kısa kuyruğu ile oldukça güçlü bir kedidir. Oval gözleri, büyük kulakları ve küçük kafası vücudu ile ilişkilidir. Kürk yapısı değişkendir. Serval kedisi genellikle siyah benek şeklinde desenlere sahiptir. Başının arkasından iki ila dört çizgi şeklindeki siyahlık sırtına ve boynuna doğru uzanmaktadır. Daha sonraları bu çizgiler de benek şekline dönüşmektedir. Bu kedilerin beyaz renkli olanların ve tüysüz olanlarının fotoğrafları olsa da, aslında vahşi doğada beyaz Serval kedileri hiçbir zaman görülmemiştir. Yalnızca dört tane esaret altındaki Servallerde görülmüş olup bunlardan bir tanesi 90’lı yılların başında Kanada’da doğmuş ve iki hafta yaşamıştır.  Serval kedisi vücut büyüklüğü ile orantılı olarak Kedigiller ailesi içinde en uzun arka bacaklara sahip türü oluşturmaktadır. Sahip olduğu uzun arka ayakları sayesinde, hareketli avlarını yakalamada büyük öneme sahiptir. Örneğin, yerden 2-3 metre havaya zıplayarak, uçan bir kuşu avlayabilirler. Serval kedisinin diğer ayırıcı özellikleri ise büyük geniş kulakları ve kafatasında bulunan işitme ile ilişkili mühürleridir.

Serval kedileri, menşei olarak Afrika’nın yerlisidirler ve daha çok Tunus, Fas ve Cezayir çevresinde yaşamalarına rağmen 20. yüzyılda yaşam alanlarının daralması sebebiyle, farklı yerlerde de yaşamaya alışmışlar ve bu durumda evrimleşmişlerdir.. Zira bir Serval kedisi 3000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda dahi yaşayabilmektedir. Yaşam alanında küçük su birikintilerinin olması şarttır, yarı kurak veya kurak alanlarda yaşayamazlar. Servaller gece avlanan hayvanlardır. İnsanların ve büyük yırtıcı hayvanların hareketleri azalınca avlanmaya başlarlar. Genellikle kemirgenler, kuş, tavşan, sürüngenler, böcekler, balıklar ve kurbağalarla beslenirler. Avlarının %90’ını ağırlığı 200 gramı geçmeyen canlılar oluştursa da nadiren geyik, ceylan ve keseli antiloplarla da beslenebilmektedirler. Serval kedileri yemeklerini çok hızlı yerler. Yediklerini boğazlarında biriktirip daha sonra tekrar ağızlarına getirerek sindirimlerini tamamlarlar. Küçük avlarını tamamen yerken daha büyük olan avlarının kemiklerini, kürk, tüy, gaga, toynak vs. ayırarak yerler. Uzun arka bacakları sayesinde saatte 80 km hızda, çok hızlı koşabilirler Avlanmadan önce gözlerini kapatarak yaklaşık 15 dakika boyunca sesleri dinlerler ve avlarını kendilerine has bir yakalama tekniğiyle havada yakalarlar; yere inene kadar avlarını ya öldürür ya da büyük oranda sersemletmiş olurlar. Tüm kedigiller ailesinde avının peşinden gidip yakalama oranı 1/10 iken serval kedilerinde bu oran yaklaşık %50 hatta gece avlanmada %67’ye kadar çıkmaktadır.

Serval kedisi önceleri sadece Afrika ve Mısır’da bulunmasına rağmen sonraları Amerika ve Avrupa’da da yaygın olarak bulunmaya başlandı.Serval kedilerinde gebelik süresi 66-77 gün arasında değişmektedir ve genellikle 2-3 yavru vermektedirler. Yavrular yaklaşık 250 gram büyüklüğünde dünyaya gelmekte ve 9 ila 13. günlerde gözleri açılmaktadır. Yaklaşık 6 aylıkken kalıcı dişleri çıkar ve gerçek anlamda bu yaştan sonra avlanmaya başlarlar. Cinsel olgunluğa ulaşmaları 12-25 aylıkken gerçekleşir. Yaşam süreleri ise esaret altındayken 20 yıl kadar sürerken vahşi hayatta ortalama 10 yıl kadardır. Evcilleştirebilen bu hayvanlar, özel izinlerle getirtilip, beslenebiliyor. Çok yüksek rakamlara satılabiliyor.

Ve son bir not : Yukarıda bahsettiğim ünlü, bu hayvanın 100.000 liralık fiyatını duyunca şok olmuş. Mağazadan 20 tl’ye bir balık alarak çıkmış. Hani ilgilenen olduysa diye bilgi vereyim dedim… :=)

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..